Antena Meniu Search
x

Satisfacție la Moscova după summitul propus de SUA: ”Biden a clipit primul”. Americanii nu mai trimit nave de război în Marea Neagră

Statele Unite au anulat trimitere a două nave de război în Marea Neagră, au declarat miercuri surse diplomatice turcești, relatează Reuters. În plus propunerea lui Joe Biden pentru un summit în doi într-un oraş neutru a stârnit satisfacţie la Moscova, comentează și AFP.

de Redactia Observator

la 15.04.2021, 11:10

Satisfacție la Moscova după summitul propus de SUA: ”Biden a clipit primul”. Americanii nu mai trimit nave de război în Marea Neagră
Vladimir Putin / Joe Biden - Profimedia

Săptămâna trecută, Turcia a declarat că Washingtonul va trimite două nave de război în Marea Neagră, o decizie primită cu furie și amenințări la Moscova. Ambasada SUA la Ankara a informat ministerul de externe al Turciei cu privire la aducerea de nave în Marea Neagră, au spus sursele, dar nu a mai venit cu alte detalii. Agenția de știri de stat Anadolu, din Turcia, a anunțat ulterior că nu au fost transmise notificări noi către Ankara, potrivit Reuters.

Oficialii americani au spus că Turcia ar fi înțeles greșit notificarea inițială și că desfășurarea de nave nu a fost niciodată confirmată. Potrivit acestora, Statele Unite notifică frecvent Turcia pentru acces la Marea Neagră. Dar o cerere nu înseamnă neapărat că navele sale vor trece, ci se asigură mai degrabă că, dacă aleg să facă asta, au deja aprobarea necesară.

Rusia, care a avertizat Washingtonul să-și țină navele departe de Crimeea și de coasta Mării Negre, spune că strângerea de trupe la granița cu Ucraina este un exercițiu militar rapid, de trei săptămâni pentru a testa pregătirea de luptă ca răspuns la ceea ce numește un comportament amenințător din partea NATO.  Rusia, care nici nu-și mai ascunde numărul de soldați mobilizați, spune că exercițiul se va încheia în termen de două săptămâni.

Satisfacție la Moscova

Pe acelaşi subiect

Potrivit AFP, Moscova nu îşi ascunde satisfacţia după ce Joe Biden a propus un summit cu Vladimir Putin, într-o țară terță, după săptămâni de jigniri, tensiuni și amenințarea unui război în Ucraina. Invitația președintelui american către Vladimir Putin de a organiza un summit după ce l-a făcut asasin în martie pe liderul de la Kremlin este văzută la Moscova ca un semn că Washingtonul a clipit primul în confruntarea cu Rusia în cazul Ucrainei, comentează AFP.  ”Biden a inițiat telefonul de ieri, Biden a sunat și Biden a vrut să vorbească despre un summit", a comentat jurnalistul pro-Kremlin, Vladimir Solovyov.

Chiar și adversarii Kremlinului au declarat că anunțul summitului este o victorie pentru Putin. "Un summit? De ce au nevoie SUA să vorbească cu Putin? Este exact ceea ce vrea Putin, să capete legitimitate în relația cu SUA", a scris Garry Kasparov, critic acerb al lui Putin, pe Twitter.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că oferta unui summit va fi „studiată”, dar Putin a discutat rapid marți seară cu președintele finlandez, Sauli Niinisto, planificarea unui summit.  Finlanda a găzduit și ultimul summit dintre liderii de la Moscova și Washington în 2018, când Putin s-a întâlnit cu președintele de atunci Donald Trump.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Satisfacție la Moscova după summitul propus de SUA: ”Biden a clipit primul”. Americanii nu mai trimit nave de război în Marea Neagră