Antena Meniu Search
x

Rusia a anunțat pentru prima dată câți soldați a trimis la granița cu Ucraina. Cum îl sfidează Putin pe Biden

Rusia a recunoscut în premieră amploarea trupelor trimise la granița cu Ucraina. Potrivit ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, „în termen de trei săptămâni, două corpuri de armată și trei unități din forțele aeriene au fost dislocate cu succes la frontierele de vest ale Federației Ruse în zone de antrenament și misiuni de luptă”. 

de Redactia Observator

la 14.04.2021, 16:05

Rusia a anunțat pentru prima dată câți soldați a trimis la granița cu Ucraina. Cum îl sfidează Putin pe Biden
Vladimir Putin - Getty Images
  • Americanii şi europenii denunţă o desfăşurare a zeci de mii de militari ruşi la frontiera Ucrainei.
  • Ruşii îi acuză la rândul lor pe ucraineni de faptul că vor să lanseze o ofensivă ”inacceptabilă” împotriva rebelilor proruşi, care au proclamat republici separatiste în estul Ucrainei.
  • Kremlinul ”va studia” propunerea lui Joe Biden referitoare la un summit cu Putin.

”În termen de trei săptămâni, două corpuri de armată și trei unități din forțele aeriene au fost dislocate cu succes la frontierele de vest ale Federației Ruse în zone de antrenament și misiuni de luptă”, a confirmat Șoigu. Un corp de armată are în general între 20.000 și 40.000 de soldați.

Șoigu susține, citat de TASS, că Rusia a luat aceste măsuri ca răspuns la amenințările din partea NATO. "Ca răspuns la activitățile militare ale alianței care amenință Rusia, am luat măsurile adecvate. Ca parte a măsurilor de control și exercițiilor din timpul perioadei de antrenament de iarnă, a fost efectuată o verificare bruscă a pregătirii pentru luptă a trupelor din districtele militare occidentale și sudice ", a declarat ministrul la o reuniune la Severomorsk, marți.

"Trupele au arătat disponibilitatea și capacitatea deplină de a îndeplini sarcini pentru a asigura securitatea militară a țării. În prezent, aceste formațiuni sunt implicate în exerciții", a spus Șoigu, adăugând că „toate activitățile de verificare sunt planificate să fie finalizate în termen de două săptămâni”.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Pe acelaşi subiect

Biden a propus un summit cu Putin într-o țară terță. Rusia se mai gândește 

Președintele SUA, Joe Biden a propus un summit între cei doi lideri într-o țară terță. Într-un apel telefonic cu Vladimir Putin, marți, 13 aprilie, Biden „și-a exprimat îngrijorările cu privire la comasarea de militari ruși în Crimeea ocupată și la granițele Ucrainei și a solicitat Rusiei să descaladeze tensiunile”, se arată într-un comunicat de la Casa Albă.

Unii analiști în politică externă au sugerat că acțiunile recente ale Rusiei ar putea avea rolul de a testa noua administrație Biden și angajamentul ei față de Ucraina mai ales după scandalul din martie când liderul SUA l-a făcut criminal pe PutinRelaţiile Moscovei cu Washingtonul s-au degradat cu mare viteză, după instalarea lui Joe Biden la Casa Albă. Ambasadorul rus în Statele Unite a fost rechemat la Moscova după ce Joe Biden a apreciat că omologul său rus este un ”criminal” şi că îl va face ”să plătească” pentru amestecul rus în viaţa politică americană.

"Preşedintele Joe Biden a discutat astăzi cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. Au discutat despre o serie de probleme regionale şi globale, inclusiv despre intenţia Statelor Unite şi Rusiei de a continua dialogul pentru stabilitatea strategică pe teme referitoare la controlul armamentului şi la probleme emergente de securitate, pornind de la prelungirea Noului Tratat START", a anunţat marţi după-amiază Casa Albă, conform unui comunicat publicat pe site-ul instituţiei.

"Preşedintele Biden a transmis clar că Statele Unite vor acţiona cu fermitate în apărarea intereselor naţionale ca reacţie la acţiunile Rusiei, precum intruziunile cibernetice şi interferenţele electorale. Preşedintele Biden a evidenţiat angajamentul de neclintit al Statelor Unite faţă de suveranitatea Ucrainei şi integritatea teritorială a acestei ţări. Preşedintele SUA a exprimat preocupări faţă de acumularea bruscă de trupe ruse în Crimeea şi la frontierele Ucrainei şi a cerut Rusiei să reducă tensiunile", precizează Preşedinţia SUA.

Kremlinul a confirmat și el într-un comunicat că Biden a propus un summit între cei doi lideri „în viitorul apropiat”, dar nu a precizat dacă Putin a fost de acord cu acest plan. "Ambele părți și-au exprimat disponibilitatea de a continua dialogul pe cele mai importante domenii de securitate globală", se arată în comunicatul de la Kremlin care a ținut să sublinieze că discuția telefonică dintre cei doi lideri a fost la solicitarea Washingtonului. 

Summitul ar fi primul dintre Putin și Biden, care a preluat funcția promițând o poziție mai dură față de Moscova decât cea a predecesorului său, Donald Trump.  Ria Novosti și TASS scriu că Austria și Finlanda s-au oferit să organizeze un eventual summit dintre Putin și Biden.

Putin îl testează pe Biden

Kremlinul a anunţat miercuri că va ”studia” propunerea unui summit. ”Este prematur să vorbim despre această propunere în mod concret. Este o nouă propunere care va fi studiată”, a anunţat un purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov. Peskov a catalogat convorbirea celor doi preşedinţi drept ”profesională” şi a spus că a durat ”destul de mult timp”.

”Nicio listă a unor teme nu este în pregătire”, a dat el asigurări. Peskov a subliniat că Biden nu a ”abordat” subiectul Aleksei Navalnîi, principalul opozant politic rus, otrăvit şi apoi încarcerat, a cărui soartă este considerată o temă crucială de către occidentali.

Jens Stoltenberg: Rusia să-și retragă imediat soldații! 

Șeful NATO a cerut Rusiei să-și retragă soldații de la granița cu Ucraina. Mesajul lui Jens Stoltenberg a fost oferit la o conferință de presă, flancat de Ministrul ucrainean de Externe. 

Liderul NATO a catalogat acțiunea Rusiei drept ”nejustificată, fără nicio explicație și profund îngrijorătoare.”  ”Rusia trebuie să-și retragă soldații din Ucraina și din jurul ei, să termine aceste procări și să detensioneze conflictul imediat” a spus Jens Stoltenberg.

Comasarea trupelor, care se desfășoară de mai bine de două săptămâni, a crescut numărul soldaților ruși prezenți la frontieră la 80.000, potrivit estimărilor de la Kiev. Pe lângă soldați a crescut și numărul de unități de tancuri, artilerie și rachete.

Dmytro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe, a spus că Rusia a adunat trupe în trei direcții spre „nord-estul Ucrainei, Crimeea în sud și Donbas în est” și a acuzat Rusia că „și-a intensificat drastic propaganda beligerantă, care dezumanizează ucrainenii și incită la ură față de Ucraina".

Rusia avertizează SUA să-și țină navele de război departe de Crimeea

Rusia a avertizat marți navele americane de război să stea departe de Crimeea, ”în propriul lor interes”, şi a catalogat drept o ”provocare” din partea SUA trimiterea lor la Marea Neargă, relatează Reuters. ”Navele americane nu au ce căuta în largul coastelor noastre. Aceasta este pur şi simplu o provocare, în sensul de bază al cuvântului. Ele ne testează forţele şi se joacă cu nervii noştri. Dar nu vor reuşi”, a declarat, citat de agenţii ruse de presă, Serghei Riabkov, adjunct al Ministrul rus de Externe

”Avertizăm Statele Unite că ar fi mai bine şi în propriul lor interes să rămână departe de Crimeea şi de coastele noastre la Marea Neagră”, a avertizat el, evocând un risc mare al unor incidente. Pentagonul nu a confirmat că trimite cele două nave de război în Marea Neagră, dar a precizat că armata americană trimite cu regularitate nave în regiune.

Marina rusă a lansat miercuri manevre militare la Marea Neagră

Nave de suprafaţă din cadrul Flotei Ruse la Marea Neagră, cu cartierul general la Sevastopol, în Crimeea, participă la aceste manevre, dar şi avioane şi elicoptere. În cadrul acestor exerciţii, marina rusă se antrenează să tragă în ţinte situate la suprafaţa apei sau în aer, potrivit presei ruse.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Rusia a anunțat pentru prima dată câți soldați a trimis la granița cu Ucraina. Cum îl sfidează Putin pe Biden