Antena Meniu Search
x

"Sclavie curată". Zeci de români angajaţi la un abator olandez au fost cazaţi la grămadă, printre gândaci şi mucegai, în Germania

În urma unor controale ale autorităţilor din Germania, în colaborare cu autorităţile olandeze, au fost scoase la iveală o serie de nereguli care vizează mai mulţi angajaţi români ai unui abator din Olanda.

Ovidiu Cojocaru
de Ovidiu Cojocaru

la 16.02.2022, 11:00

- Shutterstock

Şase clădiri din Geldern și Emmerich, Germania, au fost verificate pentru reglementări privind construcția, calitatea locuințelor, supraaglomerarea și igiena. Oamenii legii s-au confruntat cu situații groaznice în timpul descinderilor.

Într-o singură clădire erau înghesuiţi patruzeci de oameni,  printre gândaci şi pereţi mucegăiţi. Pentru chirie, aceştia plăteau 100 de euro săptămânal, iar într-una dintre case, poliţiştii au descoperit chiar şi un cap de porc putrezit, potrivit De Gerlderlander.

Condiţiile umile în care trăiau au ieşit la iveală weekendul trecut, în timpul raidurilor din oraşele Emmerik și Geldern.  La acțiunile autorităților germane (poliție, pompieri, autorități fiscale și inspectoratul de sănătate publică), a participat și Inspectoratul Olandez al Muncii. Citând pe unul dintre anchetatori, ziarul german NRZ (Neue Rhein Zeitung), vorbeşte despre condiţii de „sclavie pură”, în ceea ce priveşte situaţia muncitorilor români.

Zeci de muncitori români erau cazaţi în condiţii inumane

Pe acelaşi subiect

În principal, cei care locuiau în aceste locaţii erau românii care nu vorbesc germană și care lucrează în abatoarele olandeze. Aceștia ar câștiga un salariu net lunar de 600 de euro, iar primele de asigurare nu le-ar fi fost plătite niciodată. Aceștia sunt găzduiți în regiunea de frontieră cu Germania, deoarece conform legislației olandeze, agențiile de ocupare a forței de muncă nu au voie să perceapă mai mult de 25 la sută din salariu pentru locuințe. 

Acest lucru nu se aplică însă dacă lucrează în Țările de Jos și locuiește în Germania. De asemenea, muncitorii trebuie să plătească transportul cu autobuzul până la locul de muncă. Totodată, în Germania a intrat recent în vigoare o nouă lege care prevede că proprietarii trebuie să anunțe municipalitatea despre persoana căreia îi închiriază locuinţa, dar și câte persoane  vor locui acolo. Raidurile au fost efectuate pe baza acestei noi legi.

Cincizeci de persoane au fost descoperite în urma acțiunii. Potrivit primarului Peter Hinze van Emmerik, 21 de locuitori au fost imediat mutați. Toate proprietățile monitorizate trebuie eliberate până la sfârșitul săptămânii. 

Hinze dorește să colaboreze mai des cu Inspectoratul Olandez al Muncii. Doar așa crede că poate pune capăt „exploatărilor unor agenții de ocupare a forței de muncă din zona de frontieră”. „Este înfricoșător să vezi cât de nedemn sunt găzduiți”, a spus Hinze. Oficialii desfăşoară acum o anchetă cu privire la agenia de recrutare, fiind monitorizată de ambele părţi ale graniei, atât în Olanda cât şi în Germania.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » "Sclavie curată". Zeci de români angajaţi la un abator olandez au fost cazaţi la grămadă, printre gândaci şi mucegai, în Germania