Antena Meniu Search
x

Scurgere radioactivă la mai puțin de 130 de kilometri de Iași

Situație îngrijorătoare la mai puțin de 100 de kilometri de România. O scurgere radioactivă ar fi avut loc la Uzina metalurgică de la Rîbniţa, din regiunea transnistreană, însă, pentru moment, autoritățile de la Chişinău susțin că nu sunt motive de îngrijorare.

de Redactia Observator

la 14.03.2019, 09:12

Scurgere radioactivă
Scurgeri radioactiva la Uzina Metalurgică de la Rîbniţa - aommz.com

Situație îngrijorătoare la mai puțin de 100 de kilometri de România. O scurgere radioactivă ar fi avut loc la Uzina metalurgică de la Rîbniţa, din Transnistria, însă, pentru moment, autoritățile de la Chişinău susțin că nu sunt motive de îngrijorare.

La Uzina Metalurgică de la Rîbniţa ar fi avut loc, pe 5 martie, o scurgere radioactivă, iar nivelul radiaţiei în zonă, care se află la circa 125 de kilometri depărtare de la Iași, ar depăşi de 300 de ori norma admisă.

Potrivit ziarulnational.md, informaţia a fost ascunsă iniţial, iar apoi a apărut din surse anonime pe reţelele de socializare. Incidentul este confirmat şi de Biroul pentru Politicie de Reintegrare al Guvernului de la Chişinău.

Muncitorii, plătiți cu 200 de dolari să tacă

Coform sursei citate, într-un mesaj anonim publicat pe Facebook se arăta că, în ziua incidentului, la faţa locului s-au deplasat 40 de oameni în costume speciale. Angajaţilor Uzinei li s-a cerut să tacă, iar unii au fost plătiţi cu 200 de dolari pentru a curăţa zona periculoasă. 

Autorităţile de la Chişinău au confirmat incidentul, însă afirmă că nu există niciun pericol pentru populaţie.

Biroul Politici de Reintegrare vine cu o precizare cu referinţă la incidentul produs la Uzina Metalurgică din or. Râbniţa, unde ca urmare s-a oprit cuptorul. Confirmăm că un astfel de incident a avut loc pe parcursul lunii martie curent, iar serviciile de intervenţie ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă nu au fost solicitate, deşi la nivelul dialogului dintre Chişinău şi Tiraspol există un grup de lucru pe probleme ce ţin de situaţiile excepţionale. În cadrul comunicării cu Tiraspolul, la faţa locului se desfăşoară o cercetare internă pentru clarificarea cauzelor situaţiei”, se arată într-un comunicat de presă al Biroului de la Chişinău.

 „Nu există motive de îngrijorare. Cu certitudine. Este un incident local, care poate fi stopat. În afara gardului uzinei nu există niciun pericol”, a declarat pentru publicaţie Ion Apostol, directorul Agenţiei Naţionale de Reglementare a Activităţilor Nucleare şi Radiologice (ANRANR) de la Chişinău.

sursa: news.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Scurgere radioactivă la mai puțin de 130 de kilometri de Iași