Video Crematoriile din India se topesc din cauza numărului mare de cadavre arse. Pacienţii cu Covid ajung morţi la spital
India a raportat joi un record global de peste 314.000 de infecții noi cu coronavirus. Imaginile care vin din a doua țară cu cea mai mare populație din lume sunt cutremurătoare. Sistemul medical este fragil și în colaps, este o lipsă acută de paturi în spitale,de oxigen și medicamente.
Cele 314.835 de infecții noi duc numărul total al Indiei la 15,9 milioane de cazuri de Covid-19 de când a început pandemia. Este al doilea cel mai mare bilanţ din lume după Statele Unite. India are aproape 1,4 miliarde de oameni.
Potrivit ministerului Sănătății, decesele au crescut cu 2.104 în ultimele 24 de ore, ducând numărul total de morți în India la 184.657 de la startul pandemiei. Înalta Curte din New Delhi a ordonat miercuri guvernului să redirecționeze oxigenul pentru uz industrial către spitale pentru a salva viețile oamenilor.
Carantina şi măsurile stricte au adus durere, frică și agonie pentru mulţi din New Delhi și din alte orașe mari. Ambulanțele merg de la un spital la altul, încercând să găsească un pat gol pentru bolnavi, relatează AP.
Părțile metalice de la cuptoarele de incinerare au început să se topească
- Pandemia îngenunchează India: peste 314.000 de cazuri de Covid într-o singură zi. Spitalele sunt la un pas de colaps
- Tragedie într-un spital Covid din India, 22 de bolnavi au murit după ce au rămas fără oxigen în ventilatoare
- Țara depășită complet de pandemie: Peste 2.000 de morţi şi aproape 300.000 de cazuri de Covid în India, în...
Rudele îndurerate formează cozi în afara crematoriilor în aer liber, devenite obișnuite după ce crematoriile interioare au fost copleșite de numărul mare de cadavre. Cuptoarele de incinerare, pe bază de gaz și lemne de foc, de la un crematoriu din statul Gujarat, din vestul ţării au funcționat atât de mult, fără pauze, în timpul pandemiei de COVID-19, încât părțile metalice au început să se topească.
"Lucrăm non-stop la o capacitate de 100% pentru a incinera cadavrele la timp", a declarat pentru Reuters Kamlesh Sailor, președintele trustului care conduce crematoriul din orașul Surat.
Cu spitalele pline, fără oxigen și puține medicamente rămase pe stoc, sistemul sanitar este la punctul de rupere. Tot mai multe orașe importante raportează un număr mult mai mare de incinerări și înmormântări în conformitate cu protocolul pentru COVID-19 decât numărul oficial al morților de COVID-19, relatează Reuters. Datele ridică îndoieli cu privire la numărul real de decese din cauza Covidului.
Pacienţii ajung morţi la spital sau mor la scurt timp
Oficialii guvernamentali spun că neconcordanța dintre aceste date poate fi cauzată de mai mulți factori, inclusiv o prudență excesivă. Un înalt oficial din Sănătate a declarat că explozia numărului de incinerări a fost cauzată de o decizie de a incinera cadavrele în conformitate cu protocoalele COVID „chiar dacă există 0,1% probabilitate ca persoana să aibă coronavirus”. "În multe cazuri, pacienții vin la spital într-o stare extrem de critică și mor înainte de a fi testați și există cazuri în care pacienții sunt aduși morți la spital și nu știm dacă sunt pozitivi sau nu", a spus oficialul.
DBhramar Mukherjee, profesor de epidemiologie la Universitatea din Michigan, a declarat că autoritățile din multe părți din India sunt într-o stare de „negare a datelor”. „Totul este neclar”, a spus ea. "Se pare că nimeni nu înțelege foarte clar situația și asta este foarte supărător".
În Surat, cel de-al doilea oraș ca mărime din Gujarat, două crematorii au incinerat peste 100 de cadavre pe zi în cadrul protocoalelor COVID în ultima săptămână, cu mult peste numărul zilnic de morți de COVID - aproximativ 25 de decese. Prashant Kabrawala care administrează un crematoriu a refuzat să furnizeze numărul de cadavre primite în conformitate cu protocoalele COVID, dar a declarat că incinerările de acolo s-au triplat în ultimele săptămâni.
„Merg în mod regulat la crematoriu din 1987 și am fost implicat în funcționarea sa de zi cu zi din 2005, dar nu am văzut atât de multe cadavre venind la incinerare în toți acești ani”, chiar și în timpul focarului de ciuma bubonică din 1994 și inundațiile din 2006.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰