Antena Meniu Search
x
LIVE

Slovacia a anunţat că trimite 13 avioane MiG-29 în Ucraina. Nu este clar câte sunt în stare operaţională. Reacţia Kremlinului

Slovacia va trimite 13 avioane de luptă MiG-29 în Ucraina, a declarat vineri premierul Eduard Heger. Alte 4 avioane MiG-29 vor sosi la Kiev din Polonia pentru a întări forţele aeriene ale Ucrainei în războiul declanşat de Rusia. Nu este clar dacă toate sunt operaţionale, unele ar putea fi folosite pentru piese de schimb, potrivit Reuters. Președintele Joe Biden a exclus luna trecută trimiterea de avioane de luptă F-16, iar înalți oficiali americani au spus în repetate rânduri că aeronavele nu sunt în cărţi în acest moment.

De Redactia Observator la 17.03.2023, 13:43
Slovacia a anunţat că trimite 13 avioane Mig-29 în Ucraina. Nu este clar câte sunt în stare operaţională
Mig-29 - Profimedia

Slovacia este a doua țară NATO care a decis să dea avioane de vânătoare Kievului, după Polonia, care a anunțat joi că va trimite în Ucraina patru avioane de vânătoare MIG-29

"Promisiunile trebuie respectate iar când președintele ucrainean Zelenski a cerut mai multe arme, inclusiv avioane de luptă, am spus că vom face tot posibilul. Mă bucur că alții fac la fel", a scris pe Twitter premierul slovac Eduard Heger. Ajutorul militar este esențial pentru ca Ucraina să se poate apăra pe sine și Europa de Rusia, a mai spus acesta.

Nu este clar câte aeronave vor ajunge la Kiev. Potrivit Reuters, Slovacia a retras vara trecută o flotă de 11 avioane MiG-29, majoritatea aeronavelor nu erau în stare operațională. Cele care nu sunt în stare de funcţiune ar putea fi folosite de ucraineni pentru piese de schimb.

Polonia a anunțat deja că va transfera 4 avioane de luptă MiG-29 în Ucraina în zilele următoare. Președintele Andrzej Duda a declarat că avioanele care fac parte dintr-o flotă de 12 aparate de zbor, moștenită din fosta Republică Democrată Germană, vor fi trimise Kievului după ce vor fi verificate şi reparate. Casa Albă a declarat joi că anunţul Poloniei de a trimite avioanele de luptă este o "decizie suverană" şi nu îl va determina pe președintele american Joe Biden să trimită avioane F-16.

Pe acelaşi subiect

Deciziile ţărilor NATO cu privire la avioanele de luptă vin în contextul în care Ucraina pregăteşte o contraofensivă de primăvară care ar putea începe în luna mai iar unii oficiali ai armatei americane sunt îngrijoraţi că armata Kievului nu are suficiente muniţii şi forţă de luptă pentru o operaţiune de succes

Reacţia Kremlinului: Reciclează echipamente vechi şi inutile. Le vom doborî

Livrarea avioanelor MiG-29 de către Polonia şi Slovacia nu va afecta rezultatul "operaţiunii speciale", dar poate provoca necazuri în plus poporului ucrainean, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de TASS. "Desigur, furnizarea acestui echipament militar, aşa cum am spus în repetate rânduri, nu poate afecta rezultatul operaţiunii militare speciale, dar poate provoca probleme suplimentare pentru Ucraina şi pentru poporul ucrainean", a subliniat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

"Este de la sine înţeles că toate aceste echipamente vor fi supuse distrugerii", a adăugat Peskov. El a comentat că decizia este un alt exemplu al modului în care o serie de state membre NATO "îşi sporesc nivelul de implicare directă în conflict". Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin a încercat să minimizeze valoarea acestor avioane de producţie sovietică, spunând că planurile Slovaciei şi Poloniei seamănă cu o casare de echipamente inutile. "Pare că aceste ţări se angajează astfel în reciclarea de echipamente vechi şi inutile", a declarat Peskov ironic.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Slovacia a anunţat că trimite 13 avioane MiG-29 în Ucraina. Nu este clar câte sunt în stare operaţională. Reacţia Kremlinului