Antena Meniu Search
x

Slovacii au donat Ucrainei vehicule de luptă vechi de aproape 40 de ani și vor păstra "Leoparzii" pentru ei

Slovacia nu va transfera, deocamdată, tancurile Leopard Ucrainei, întrucât acestea înlocuiesc vehiculele de luptă deja trimise ţării vecine, a declarat ministrul Apărării, Jaroslav Nad, potrivit Agerpres.

de Redactia Observator

la 26.01.2023, 12:01

Slovacii au donat Ucrainei vehicule de luptă vechi de aproape 40 de ani și vor păstra "Leoparzii" pentru ei
Slovacii au donat Ucrainei vehicule de luptă vechi de aproape 40 de ani și vor păstra "Leoparzii" pentru ei - Profimedia Images

Acordul cu Germania conform căruia tancurile Leopard 2A4 vor fi livrate Slovaciei este încă în vigoare, a declarat ministrul pentru agenţia slovacă TASR miercuri seara. În baza acordului, un tanc Leopard a fost predat Slovaciei în decembrie în mandatul ministrului apărării german de atunci, Christine Lambrecht, alte 14 urmând să fie livrate până la sfârşitul acestui an.

Tancurile Leopard fac parte dintr-un sistem de schimb circular de echipament militar pus în practică de guvernul german pentru a furniza în mod indirect armament Ucrainei, prin intermediul unor aliaţi. Printr-un astfel de schimb circular, tancurile germane Leopard înlocuiesc 30 de vehicule de luptă de infanterie BMP-1 pe care Slovacia le-a predat deja Ucrainei.

Pentru a ajuta ţara vecină, Slovacia este dispusă să discute transferul tancurilor sale T-72 de concepţie sovietică, însă Bratislava ar trebui să primească un înlocuitor corespunzător, a spus Jaroslav Nad. Tancurile Leopard, în schimb, înlocuiesc ele însele echipamentul predat şi sunt, prin urmare, indispensabile, a adăugat ministrul slovac.

Lista ţărilor dispuse să dea tancuri Kievului

Pe acelaşi subiect

Germania - Germania a declarat că va furniza tancuri de luptă Leopard 2, un vehicul construit de producătorul Rheinmetall, cu un tun de 120 mm, unul dintre cele mai utilizate în Occident. A precizat că va trimite o companie iniţială de 14 tancuri.

Statele Unite - Oficialii americani spun că Washingtonul este pregătit să trimită câteva zeci de tancuri de luptă M1 Abrams, într-o schimbare faţă de poziţia anterioară. Tancul are un tun cu ţeavă de 120 mm.

Marea Britanie - Guvernul britanic a anunţat în ianuarie că va trimite o escadrilă, adică 14, din tancurile sale de luptă Challenger 2, care are un tun de 120 mm cu ţeavă în rafală.

Polonia - Varşovia a declarat că este pregătită să trimită până la 14 dintre tancurile sale Leopard 2 şi a înaintat o cerere de aprobare Berlinului. 

Norvegia - Guvernul norvegian ia în considerare ideea de a trimite din tancurile sale Leopard, a relatat presa.

Finlanda - Ministrul finlandez al apărării, Mikko Savola, a declarat că Finlanda se va alătura grupului de ţări care trimit tancuri Leopard 2 în Ucraina, dar contribuţia va fi limitată, deoarece Helsinki nu face încă parte din NATO şi nu îşi poate pune în pericol propria apărare.

Olanda - Premierul olandez Mark Rutte a declarat că Olanda este pregătită să livreze tancuri de luptă Ucrainei dacă va fi nevoie.

Spania - Ministrul spaniol al apărării, Margarita Robles, a declarat că Spania este deschisă ideii de a furniza tancuri Leopard 2 Ucrainei.

Franţa - Guvernul francez ia în considerare trimiterea tancului său Leclerc, care are un tun cu ţeavă lisă de 120 mm, afirmând că toate opţiunile sunt pe masă. Anterior, a refuzat cererile în acest sens, spunând că misiunile franceze în străinătate limitează numărul de tancuri disponibile, iar întreţinerea grea a tancului său face ca acesta să nu fie chiar maşina de luptă ideală pentru Ucraina.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Slovacii au donat Ucrainei vehicule de luptă vechi de aproape 40 de ani și vor păstra "Leoparzii" pentru ei