Antena Meniu Search
x

Foto "Soldaţii noştri dorm pe pământ, vom reuși să stăm şi noi fără căldură". Cum se pregătesc autorităţile din Kiev să-şi evacueze rezidenţii, în cazul unei pene totale de curent

Oficialităţile ucrainene se pregătesc pentru cel mai rău scenariu: întreruperea totală a alimentării cu energie electrică în capitală. Locuitorii din Kiev ar trebui să fie gata să părăsească orașul, dacă va exista o pană totală de curent, a spus primarul Vitali Klitschko, relatează BBC. Ucrainenii sunt conştienţi de acest scenariu şi s-au pregătit cum au ştiut mai bine: au făcut provizii de combustibil, au cumpărat generatoare, iar unii dintre ei chiar s-au mutat la rudele şi prietenii care stau în afara capitalei. 

De Redactia Observator la 07.11.2022, 11:14
Cum se pregătesc autorităţile din Kiev să-şi evacueze rezidenţii, în cazul unei pene totale de curent
Cum se pregătesc autorităţile din Kiev să-şi evacueze rezidenţii, în cazul unei pene totale de curent - Profimedia Images

În ultimele săptămâni, milioane de ucraineni au rămas fără electricitate și apă, în timp ce atacurile aeriene rusești vizează infrastructura vitală a ţării.

Întreruperile de curent sunt menţinute şi pentru a evita supraîncărcările, dar și pentru a permite reparații la reţeaua de electricitate.

Aproximativ 40% din sistemul energetic al Ucrainei a fost deteriorat sau distrus de atacurile rusești asupra centralelor şi reţelelor electrice.

Președintele Volodimir Zelenski a avertizat că Rusia ar putea „concentra forțe și mijloace pentru o posibilă repetare a atacurilor în masă asupra infrastructurii noastre, a energiei în primă instanță”.

Pe acelaşi subiect

Atacurile Rusiei, calificate drept "teroriste"

Vorbind la televiziunea ucraineană, primarul Vitali Klitschko a calificat atacurile Rusiei asupra infrastructurii drept acte de „terorism” și „genocid”.

„Tot ceea ce se întâmplă acum (atacurile asupra infrastructurii) este un genocid. Sarcina lui este ca noi să murim, să înghețăm sau să ne facă să fugim de pe pământul nostru pentru ca el să-l aibă”, a declarat Klitschko.

Un alt oficial din capitala Kiev a avertizat că, în cazul unei întreruperi totale a reţelei energetice, alimentarea cu apă și canalizarea ar înceta să mai funcționeze.

Deşi temperaturile au fost relativ ridicate până în prezent, meteorologii anunţă că vremea se va răci în această lună. Pe timpul nopţii, temperatura minimă în multe zone din Ucraina va ajunge până la -20 de grade Celsius. 

Aranjamente pentru "cel mai rău scenariu"

Cei trei milioane de locuitori din Kiev ar trebui să facă aranjamente pentru a rămâne cu prietenii sau rudele care locuiesc în suburbii şi care mai au apă și curent, în cazul în care se va opri aprovizionarea în Kiev, a explicat Klitschko.

El a adăugat că autoritățile își aprovizionează oraşul cu combustibil, alimente și apă, iar rezidenții ar trebui să facă același lucru. Cel puțin 1.000 de adăposturi de încălzire sunt amenajate în oraș, unde oamenii vor putea veni în caz de urgență.

Într-un reportaj al BBC, locuitorii din Kiev au spus că știu că reţeaua energetică s-ar putea prăbuşi, iar proviziile ar putea deveni din ce în ce mai puţine.

Dmytro, în vârstă de 30 de ani şi tată a doi copii, a declarat pentru BBC că și-a făcut deja planuri să părăsească Kievul în cazul în care lucrurile se înrăutățesc. El și-a făcut provizii de combustibil, a cumpărat generatoare și își va muta familia în casa bunicilor săi, la periferia Kievului.

El a spus că a început să-şi facă planuri după ce autoritățile au anunțat că vor deschide puncte de încălzire, în urmă cu două săptămâni. „Am înțeles din asta că până la urmă nu va mai exista electricitate”, a adăugat el.

O altă locuitoare, Anastasia, în vârstă de 36 de ani, a spus că va rămâne în oraș chiar dacă s-ar pierde curentul. „Soldaţii noştri dorm pe pământ, așa că vom reuși să stăm în apartamentul nostru chiar și fără căldură”, a spus ea.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » "Soldaţii noştri dorm pe pământ, vom reuși să stăm şi noi fără căldură". Cum se pregătesc autorităţile din Kiev să-şi evacueze rezidenţii, în cazul unei pene totale de curent