Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Soldatul rus, acuzat de uciderea unui civil ucrainean, a fost găsit vinovat și condamnat la închisoare pe viață

Vadim Şişimarin, soldatul rus care l-a ucis pe Oleksandr Shelipov, în vârstă de 62 de ani, în Sumî, a fost condamnat la închisoare pe viață, în primul proces pentru crime de război în Ucraina care a durat mai puțin de o săptămână, potrivit BBC.

de Redactia Observator

la 23.05.2022 , 16:42

Soldatul rus, acuzat de uciderea unui civil ucrainean, a fost găsit vinovat și condamnat la închisoare pe viață
Soldatul rus, acuzat de uciderea unui civil ucrainean, a fost găsit vinovat și condamnat la închisoare pe viață - Getty Images

Comandantul de tanc în vârstă de 21 de ani și-a recunoscut fapta și i-a cerut iertare văduvei victimei sale. "Da, îmi recunosc vina. Înțeleg că nu vei putea să mă ierți, dar îmi pare rău". Când a fost întrebat dacă regretă ceea ce a făcut, el a răspuns că știe că a greșit și că îi este rușine.

Femeia l-a întrebat pe soldatul rus de ce a venit în Ucraina. "Ai venit să ne aperi? De cine? M-ai apărat de soțul meu pe care l-ai ucis?". ”Ni s-a ordonat să venim cu coloana, ce va urma nu știam”, a fost reacția militarului rus.

Potrivit Parchetului ucrainean, Vadim Şişimarin se deplasa împreună cu alţi patru soldaţi, când convoiul său a fost atacat. Militarii au furat o maşină şi se îndreptau spre satul Şupahivka, din regiunea Sumî, când au lovit un bărbat, în vârstă de 62 de ani, care circula pe o bicicletă.

Articolul continuă după reclamă

”Unul dintre militari a ordonat acuzatului să omoare civilul pentru ca acesta să nu-l denunţe”, se arată în comunicatul Procuraturii generale ucrainene.

Pe acelaşi subiect

Victima soldatului a murit la câțiva metri de casă

Vadim Şişimarin a ucis prin împuşcare cu un Kalaşnikov, pe geam, de la bordul vehiculului, bărbatul, ”care a murit pe loc, la câţiva metri depărtare de casa lui”, se arată în comunicatul Procuraturii ucrainene. La începutul lunii mai, autorităţile ucrainene au anunţat arestarea lui Şişimarin fără a oferi detalii.

Bărbatul rus susţine că a venit să lupte în Ucraina cu scopul de ”a-şi susţine financiar mama”. În ceea ce priveşte acuzaţiile la adresa sa, el a explicat: ”Mi s-a ordonat să trag, l-am împuşcat o dată. A căzut şi ne-am continuat drumul”.

Avocatul acuzatului a afirmat că nu a existat niciodată ”o astfel de acuzaţie în Ucraina, nu există precedente, nicio sentinţă”, fiind un caz dificil.

Reacția Rusiei după anunțarea sentinței

Kremlinul este ”îngrijorat” cu privire la soarta sergentului rus Vadim Şişimarin, condamnat de un tribunal de la Kiev la închisoare pe viaţă, şi va căuta modalităţi să îi ofere asistenţă, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov, relatează CNN.

”Bineînţeles că suntem îngrijoraţi cu privire la soarta cetăţeanului nostru”, a declarat Dmitri Peskov. ”Nu avem multe oportunităţi de a-i proteja interesele pe teren, deoarece instituţiile străine nu au de fapt nicio activitate (n.r. la Kiev). Dar acest lucru nu înseamnă că nu vom lua în considerare posibilitatea de a face încercări prin alte canale”.

11.000 de anchete pentru crime de război în Ucraina

Procurorul general ucrainean Irina Venediktova a declarat că au fost deschise peste 11.000 de anchete pentru crime de război şi au fost arestaţi 40 de suspecţi.

”Niciun călău, nicio persoană care a ordonat sau a ajutat la comiterea infracţiunilor în Ucraina nu va scăpa de justiţie”, a subliniat ea.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri externe » Soldatul rus, acuzat de uciderea unui civil ucrainean, a fost găsit vinovat și condamnat la închisoare pe viață