Antena Meniu Search
x

Foto Sonda spaţială Chang'e-5 a Chinei a ajuns pe Lună, în cadrul unei misiuni istorice

Sonda spaţială chineză Chang'e-5, fără echipaj uman, care va colecta mostre de pe suprafaţa selenară, a ajuns pe Lună. Obiectivul este a de a colecta două kilograme de material de suprafaţă, dintr-o zonă neexplorată anterior, cunoscută sub numele de Oceanus Procellarum.

Andreea Anghel
de Andreea Anghel

la 02.12.2020, 14:16

Misiunea are drept obiectiv colectarea a două kilograme de material de pe suprafaţa neexplorată a Lunii
Sonda spaţială chineză Chang'e-5 a aselenizat cu succes - Profimedia Images
  • Sonda spaţială chineză Chang'e-5 a aselenizat cu succes
  • China doreşte colectarea a două kilograme de material de pe suprafaţa neexplorată a Lunii

Sonda spaţială Chang'e-5 care a aselenizat cu succes urmează exemplul altor două misiuni reuşite ale Chinei spre Lună: Chang'e-3, în 2013, şi Chang'e-4, în 2019.

În cadrul misiunii Chang’e-5, botezată după zeiţa chineză a Lunii, se vor colecta materiale care să îi ajute pe cercetători să înţeleagă mai multe despre originea Lunii şi formarea ei. În plus, va testa abilitatea Chinei de a preleva de la distanţă mostre din spaţiu.

Mai exact, se doreşte colectarea a două kilograme de material de pe suprafaţa neexplorată a Lunii.

Este pentru prima dată în 44 de ani când acest lucru ar putea fi realizat, ultima misiune în care s-au adunat 200 de grame de probe fiind a Uniunii Sovietice. În aceste condiţii, China ar putea deveni a treia ţară care a adus pe Pământ probe de pe suprafaţa Lunii, după Statele Unite şi Uniunea Sovietică, potrivit news.ro.

''Când mostrele prelevate de pe Lună vor reveni pe Pământ, sperăm că toată lumea va beneficia de posibilitatea de a studia această încărcătură valoroasă care ar putea avansa comunitatea ştiinţifică internaţională'', a spus reprezentantul NASA Thomas Zurbuchen.

Localizarea sondei este de 51,8 grade longitudine vestică şi 43,1 grade latitudine nordică.

Obiective pe termen lung

Pe parcursul următorului deceniu, China plănuieşte să înfiinţeze o bază robotică care să exploreze regiunea polului sudic. Aceasta ar urma să fie dezvoltată cu ajutorul misiunilor Chang’e-6, 7 şi 8, până în 2030, înaintea trimiterii echipajelor umane.

Mai mult, până în 2030, China vrea să obţină şi probe de pe Marte. Un prim pas a fost făcut în luna iulie, când a trimis o sondă fără echipaj uman.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Sonda spaţială Chang'e-5 a Chinei a ajuns pe Lună, în cadrul unei misiuni istorice