Antena Meniu Search
x

Ce s-a întâmplat pe crucișătorul rusesc Moskva? Americanii evocă două scenarii care nu arată grozav pentru ruși

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat pentru CNN că ”a avut loc o explozie”  pe crucișătorul rusesc Moskva, dar a adăugat că Statele Unite nu pot evalua în acest moment dacă nava a fost lovită de o rachetă. Război Rusia - Ucraina, ziua 50 LIVE TEXT

de Redactia Observator

la 14.04.2022, 17:02

Ce s-a întâmplat pe crucișătorul rusesc Moskva? Pentagonul nu poate confirma un atac cu rachete: ”Nava se deplasează singură în Marea Neagră”
Vladimir Putin pe crucișătorul Moskva în 2014 - Profimedia

„Nu suntem foarte siguri ce s-a întâmplat acolo (n.red - pe navă). Pe acest crucișător a existat o explozie - cel puțin o explozie - una destul de majoră, care a provocat daune mari navei", a spus Kirby. Rusia susține că nava sa amiral din Marea Neagră a ”rămas pe linia de plutire” după ce un incendiu a detonat muniția de la bord. Varianta oficialilor ucraineni  - crucișătorul Moskva a fost lovit de rachete antinavă Neptun și s-a scufundat.

„Din informațiile noastre nava este capabilă să se deplaseze singură și face asta, credem că se îndreaptă mai mult spre spre est acum. Credem că probabil va fi dusă la Sevastopol pentru reparații, dar nu știm exact ce a cauzat asta”, a adăugat Kirby. Potrivit americanilor nava făcea manevre împreună cu alte câteva nave rusești la aproximativ 96 de kilometri la sud de Odessa.

„Explozia a fost suficient de mare încât am găsit indicii că alte nave rusești din apropiere au încercat să-i vină în ajutor dar, în cele din urmă, se pare că nu a fost nevoie de asta. Se deplasează singură în Marea Neagră, vom continua să o urmărim, să încercăm să monitorizăm acest lucru cât de bine putem”, a adăugat el.

Între timp, consilierul pentru securitate națională al președintelui american Joe Biden, Jake Sullivan, a declarat joi că nava de luptă a fost grav avariată miercuri, fie din cauza „incompetenței”, fie din cauza unui atac reușit al ucrainenilor.

Pe acelaşi subiect

„Am luat legătura peste noapte cu ucrainenii care au spus că au lovit crucișătorul cu rachete antinavă”, a spus Sullivan. „Nu avem capacitatea în acest moment de a verifica independent asta, dar cu siguranță asta este o lovitură mare pentru Rusia.”

„Aceasta este nava lor emblematică și au fost forțați să admită că a fost grav avariată. Au fost nevoiți să aleagă între două scenarii. Unul este incompetența, iar celălalt este că au fost atacați. Niciunul dintre ele nu arată grozav pentru ei.” a mai spus Sullivan.

La summitul NATO din urmă cu trei săptămâni, Joe Biden le-a indicat aliaților că SUA caută să faciliteze furnizarea către Ucraina de capacități de apărare de coastă și anti-navă. ”Lucrăm activ la asta” a confirmat Sullivan.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Ce s-a întâmplat pe crucișătorul rusesc Moskva? Americanii evocă două scenarii care nu arată grozav pentru ruși