Antena Meniu Search
x

Curs valutar

SUA i-au promis ajutor lui Netanyahu, la telefon, în timp ce fac "eforturi imense" pentru a evita un război la scară largă

Preşedintele american Joe Biden i-a dat asigurări joi aliatului său, premierul israelian Benjamin Netanyahu, că SUA sunt "angajate" pentru securitatea statului evreu în faţa "tuturor ameninţărilor din partea Iranului", relatează AFP.

de Redactia Observator

la 02.08.2024 , 07:15

Joe Biden și Benjamin Netanyahu
SUA i-au promis ajutor lui Netanyahu, la telefon, în timp ce fac "eforturi imense" pentru a evita un război la scară largă - Profimedia Images

În cursul unei convorbiri telefonice între cei doi lideri, la care a participat şi vicepreşedinta Kamala Harris, preşedintele Biden a "insistat de asemenea asupra importanţei eforturilor în curs în vederea unei dezescaladări a tensiunilor în regiune", potrivit unui comunicat difuzat de Casa Albă.

"Preşedintele şi-a reafirmat angajamentul pentru securitatea Israelului împotriva tuturor ameninţărilor din partea Iranului, inclusiv din partea grupărilor teroriste care acţionează prin împuternicire, cum sunt Hamas, Hezbollah şi Houthi", a subliniat preşedinţia americană.

Joe Biden "a discutat despre eforturile de a sprijini apărarea Israelului împotriva ameninţărilor, între care cele provenite de la rachete balistice şi drone", ceea ce ar putea implica "noi desfăşurări de arme defensive americane", potrivit Casei Albe.

Articolul continuă după reclamă

Consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan a indicat anterior că Statele Unite sunt "implicate în eforturi intense" pentru a evita un conflict la scară largă în Orientul Mijlociu, transmite Agerpres.

Pe acelaşi subiect

Hezbollah a lansat o ploaie de rachete asupra Israelului

Hezbollah a anunţat joi seara că a lansat zeci de rachete asupra nordului Israelului, ca răspuns la o lovitură în care au fost ucişi patru sirieni în sudul Libanului, primul atac al grupării libaneze de la asasinarea unuia dintre liderii săi militari, Fuad Shukr, marţi seara, într-un atac atribuit Israelului.

Iranul şi aliaţii săi au avertizat că pregătesc răspunsul împotriva inamicului israelian după asasinarea liderului Hamas Ismail Haniyeh, a cărui înmormântare a reunit mii de oameni la Teheran, notează AFP.

Rebelii Houthi au promis un "răspuns militar" 

Liderul rebelilor yemeniţi, Abdel Malik al-Houthi, a promis joi un "răspuns militar" la "escaladarea periculoasă" provocată, potrivit lui, de Israel, după asasinarea liderului Hamas Ismail Haniyeh, miercuri, la Teheran, într-un atac atribuit statului evreu, relatează AFP.

"Poziţia noastră cu privire la aceste crime (...) este clară", a declarat liderul mişcării rebele pro-iraniene într-un discurs televizat. "Trebuie să existe un răspuns militar la aceste crime, care sunt periculoase, nesăbuite şi constituie o escaladare majoră din partea inamicului israelian", a continuat el.

Din noiembrie, houthi au intensificat atacurile în largul Yemenului împotriva navelor suspectate de legături cu Israelul, în "sprijinul" palestinienilor în războiul din Gaza. Insurgenţii yemeniţi au lansat, de asemenea, rachete asupra unor oraşe israeliene dintre care majoritatea au fost interceptate.

În discursul său Abdel Malik al-Houthi a calificat asasinarea liderului Hamas drept o "încălcare flagrantă şi clară a tuturor normelor şi principiilor".

Referitor la moartea liderului militar al Hezbollah Fuad Shukr, ucis marţi lângă Beirut într-un atac revendicat de Israel, liderul rebelilor din Yemen a denunţat o "agresiune clară şi o escaladare periculoasă".

Houthi controlează zone întregi din Yemen, inclusiv o mare mare parte din zona de coastă a Mării Roşii.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Luaţi în calcul ca după pensionare să vă mutaţi în alt oraş?
Observator » Ştiri externe » SUA i-au promis ajutor lui Netanyahu, la telefon, în timp ce fac "eforturi imense" pentru a evita un război la scară largă