Video Ucraina a primit Leopard 2 şi cele mai bune tancuri din lume, iar acum vrea avionul care nu a pierdut niciodată o luptă
Statele Unite vor trimite 31 de tancuri Abrams în Ucraina. Decizia a venit după ce, pusă la zid de partenerii europeni, şi Germania a acceptat să trimită modelele Leopard 2 pe frontul de lângă noi. Preşedintele Volodimir Zelenski cere acum Occidentului rachete cu rază lungă de acţiune şi avioane de luptă americane. În replică, Rusia a lansat azi atacuri furibunde. Cel puţin 11 oameni au murit şi zeci au fost răniţi.
Armata lui Putin va da piept pe frontul din Ucraina cu cele mai bune tancuri din lume.
Joe Biden , preşedintele SUA: Astăzi anunţ că Statele Unite vor trimite 31 de tancuri Abrams Ucrainei, echivalentul unui batalion ucrainean.
Pe câmpul de luptă, Tancul M1 Abrams este net superior celui mai modern tanc rusesc, T-90, şi ar putea fi decisiv pentru evoluţia conflictului. Nu vor intra însă în acţiune prea curând în Ucraina. Pregătirea tanchiştilor ar putea dura câteva luni.
Joe Biden , preşedintele SUA: Despre asta este vorba, să ajutăm Ucraina să apere şi să protejeze pământul ucrainean. Nu este o ameninţare ofensivă pentru Rusia. Nu există o ameninţare ofensivă pentru Rusia. Dacă trupele ruse s-ar întoarce în Rusia, acolo unde le este locul, acest război s-ar încheia astăzi.
- Ucraina susţine că a doborât 47 din cele 55 de rachete lansate azi de Rusia. Câte tancuri vor primi de fapt...
- Putin a evitat să comenteze decizia istorică a Germaniei de a trimite tancuri Leopard în Ucraina. Speră ca Europa...
- Răspunsul Rusiei: Şase bombardiere au lansat 30 de rachete asupra Ucrainei. Surpriză pentru armata lui Putin
77 de tancuri moderne vor ajunge în Ucraina
În total, 77 de tancuri moderne vor ajunge în Ucraina din partea unor state membre NATO. Pe lângă cele 31 de Abrams-uri, 32 de tancuri Leopard 2 vor veni până la sfârşitul lunii martie, din Polonia, Germania şi Portugalia şi 14 tancuri Challenger 2 din Marea Britanie. La timp pentru ofensiva rusă anunţată pentru primăvară.
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: Nu avem nicio indicaţie că preşedintele Putin şi-a schimbat în vreun fel scopurile atunci când vine vorba despre război, despre invazia Ucrainei. El îşi doreşte o Europă în care să poată să îşi controleze vecinii.
Ucrainenii vor acum rachete cu rază lungă de acţiune şi avioane de luptă. Au pus ochii pe F-16 şi F-15, iar alegerea nu este întâmplătoare.
Florin Căruceru: F-15 este catalogat drept unul dintre cele mai reușite avioane de vânătoare construite vreodată. Nu a fost doborât niciodată în luptă, toate pierderile au fost accidente. Zboară în orice condiții meteorologice, atât pe timp de noapte, cât şi pe timp de zi. Poate fi echipat cu o varietate de rachete aer-aer și aer-sol și este dotat cu un tun Vulcan M61. Viteza maximă pe care o poate atinge este de peste 2.600 km/h.
F-16 - este o aeronavă de luptă multirol, care se află inclusiv în dotarea Aviaţiei Militare Române. Poate distruge ţinte din aer, de la sol, de pe mare dar poate fi folosit și în războiul electronic. Cu o manevrabilitate deosebită, poate efectua viraje cu acceleraţie de 9g. Are același tun M61 Vulcan ca și F-15 şi poate atinge o viteză maximă de 2120 km/h.
Producătorul american Lockheed Martin este pregătită să trimită temutele F-16 în Ucraina, dar are nevoie de aprobarea Pentagonului pentru asta.
Deciziile aliaţilor au înfuriat Rusia
Cum era de aşteptat, deciziile aliaţilor au înfuriat Rusia. Şeful delegației la Viena la Forumul OSCE ameninţă că Moscova va considera folosirea proiectilelor cu vârf de uraniu pentru tancurile Leopard 2 drept un atac cu bombe nucleare murdare şi va răspunde pe măsură.
Dimitri Peskov , preşedinţia rusă: Moscova vede tot ceea ce face NATO și capitalele europene ca pe o implicare directă în conflict. Vedem conflictul crescând.
Vladimir Putin nu a comentat direct decizia istorică a Germaniei. Cu mâinile la spate, din mijlocul studenţilor, a spus doar că cea mai mare putere europeană este vasalul Statelor Unite.
Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: După cel de-Al Doilea Război Mondial, Germania a fost împărţită în patru sectoare: american, englez, francez şi sovietic. Uniunea Sovietică a formalizat încheierea statului de forţă de ocupaţie, dar Statele Unite nu au făcut asta. Din punct de vedere formal, legal, există trupe americane de ocupaţie în republica federală, de fapt sunt foarte, foarte mulţi (americani) acolo.
Rusia s-a răzbunat însă pe front. Doar în ultima zi Ucraina a fost ţinta a 97 de atacuri cu rachete şi 24 de atacuri cu drone de fabricaţie iraniană. Cel puţin un om a murit în Kiev, înainte ca apărarea antiaeriană a oraşului să respingă 47 de rachete din cele 55 lansate de ruşi.
Localnic: Îngrozitor... Nu mai e nimic de spus. Aş vrea doar să îi sfâşii, să îi rup în bucăţi... pe acei şacali.
Într-un interviu emoţionant, preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că nu mai ia în considerare discuţii de pace cu Rusia.
Volodimir Zelenski , preşedintele Ucrainei: Cine este el (n.r. Putin) acum? După ce ne-a invadat, pentru mine el este un nimeni. Un nimeni.
În acest timp, nava rusă Amiral Gorşkov a început testele cu temutele rachete hipersonice Zircon, care pot purta şi focoase nucleare. Fregata rusă ar fi trebuit să se îndrepte spre Mediterana, şi-a schimbat însă în mod neprevăzut traseul zilele trecute şi efectuează exerciţii în vestul oceanului Atlantic, în direcţia Statelor Unite.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰