Suedia ar putea depune cererea de aderare la NATO în iunie 2022 - presă
Premierul Suediei Magdalena Andersson (ai cărei social-democrați s-au opus în mod tradițional aderării la NATO) va depună o cerere de aderare la NATO la summitul alianței de la Madrid, în iunie, relatează publicația Svenska Dagbladet.
Invazia din Ucraina a declanşat o schimbare fundamentală în opinia publică şi politică în Finlanda şi Suedia cu privire la politicile lor de nealiniere militară. În acest context, prim-miniștrii finlandez și suedez au susținut o conferință de presă comună la Stockholm, în care au anunțat că ambele țări reevaluează pozițiile tradiționale de neutralitate care au durat pe tot parcursul Războiului Rece.
Premierul Sanna Marin a declarat că nu poate anunța o dată concretă privind aderarea Finlandei la NATO, dar a transmis că decizia va fi luată în următoarele săptămâni, nu la câteva luni. Pe de altă parte, presa suedeză anunță pe surse că premierul Suediei Magdalena Andersson va depune o cerere de aderare la NATO la summitul alianței de la Madrid, din 29 - 30 iunie.
Tot mai mulți finlandezi susțin aderarea la NATO
Finlanda s-a opus mult timp opţiunii aderării la NATO, dar recenta invazie militară rusă în Ucraina a dus la o schimbare a opiniilor în această ţară, care are o frontiera terestră de 1.340 de kilometri cu Rusia. Sondajele de opinie arată că ultimele săptămâni au fost marcate de o creştere spectaculoasă a sprijinului populaţiei pentru intrarea Finlandei în Alianţă.
Declaraţiile publice colectate de cotidianul Helsingin Sanomat sugerează că jumătate dintre cei 200 de parlamentari ai Finlandei susţin acum aderarea, în timp ce doar 12 se opun. Marin se aşteaptă la o decizie ”înainte de mijlocul verii”, mulţi analişti susţinând că Finlanda ar putea depune o ofertă la timp pentru un summit NATO din iunie.
Orice ofertă de aderare trebuie să fie acceptată de toate cele 30 de state NATO, un proces care ar putea dura de la patru luni până la un an. Finlanda a primit până acum asigurări publice de la secretarul general Jens Stoltenberg că uşa NATO rămâne deschisă, iar mai multe state şi-au exprimat sprijinul în acest sens.
Aderarea la NATO ar fi mai complicată în cazul Suediei, unde social-democraţii aflaţi la guvernare s-au pronunţat ferm în noiembrie contra integrării ţării în structurile euroatlantice. În septembrie sunt programate alegeri parlamentare în ţara scandinavă.
NATO are în prezent 30 de state membre, dintre care 21 fac parte şi din Uniunea Europeană. Ţările membre ale UE care nu au aderat la Alianţa Nord-Atlantică sunt Austria, Cipru, Finlanda, Irlanda, Malta şi Suedia.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰