Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Galerie foto Țara din Europa în care oamenii petrec ca și cum ar fi 2019. Un test pentru guvernanți și industria evenimentelor

Sute de olandezi s-au înghesuit zilele trecute într-un club din Amsterdam, la un concert de muzica folk, la o petrecere-experiment aprobată de autorități pentru a testa riscurile la care ar fi supusă populația în cazul în care unele dintre restricțiile impuse în pandemie ar fi ridicate.

de Ana Maria Ghiarasim

la 28.03.2021 , 16:10

  • Autoritățile olandeze au aprobat o serie de petreceri-experiment pentru a testa riscurile la care ar fi supusă populația în cazul reluarii activității în industria evenimentelor.

Fiecare participant la concertul de la Ziggo Dome, din Amsterdam, a fost testat negativ pentru Covid-19 cu 48 de ore înainte de eveniment. De asemenea, toți poartă etichete electronice pentru a urmări contactele. Este modul în care autoritățile încearcă să afle cum ar putea face ca industria evenimentelor să fie reluată, într-o țară în care campania de vaccinare a început cu întârziere.

”A fost de parcă m-aș fi trezit într-un vis în care totul era permis din nou”, spune Vivian Nagelkerke, în vârstă de 26 de ani, care a mers la concert cu un prieten. 

"A fost cu adevărat legendar să mă întorc într-o sală de concerte. Înainte de pandemie, mergeam la concerte de trei ori pe săptămână”, a mai spus el.

Articolul continuă după reclamă

Opt petreceri-experiment în ultima lună, în Olanda

În total, opt astfel de ”petreceri-experiment” care au avut loc în ultima lună în Olanda, au fost rezultatul discuțiilor din ultima perioadă între guvernanți și un grup de organizatori de evenimente, „Field Lab”, scrie CNN.

Cercetătorii au conceput o serie de evenimente - de la festivaluri de dans, la concerte la care spectatorii erau așezați pe scaune, până la un meci de fotbal cu spectatori în tribune, pentru a studia comportamentul participanților și a urmări eventualele infecții.

„Până acum cobaiii au fost foarte mulțumiți de participarea la cercetare”, râde Andreas Voss, profesor la Universitatea Radboud.

Oamenii au fost testați pentru Covid înainte și la cinci zile după petrecerile-experiment

Deși nu au publicat încă niciun rezultat concludent, Voss a spus că, comparând datele de la petrecerile-experiment cu cele din populația generală, ei cred că participarea la un eveniment bine reglementat, împărțit în bule, cu un test PCR negativ, nu este mai riscant decât să îți faci viața zilnică normală în Olanda.

"Până în prezent, riscul este în mare parte mai mic decât ar fi netestat, în afara evenimentului", a spus Voss. 

„Cu siguranță avem rezultate promițătoare, care arată că în multe dintre situațiile pe care le-am creat, riscul în timpul situației speciale a fost mai mic sau egal cu cel de acasă”, a mai spus cercetătorul.

Ministrul olandez al Sănătății îi dă dreptate. La începutul acestei luni, el a numit constatările inițiale „cu adevărat încurajatoare”.

Comisia Europeană a dezvăluit planuri pentru un „certificat verde digital” sau pașaport pentru vaccin , pentru a permite celor care au fost vaccinați să-și demonstreze statutul. Premierul Mark Rutte a spus că un astfel de plan „poate fi util în viitor”.

Desigur, riscul asumat de participanții la evenimentele-experiment a fost mai mare decât am putea crede, având în vedere persoanele cu care aceștia intră în contact în viața de zi cu zi.

Prin urmare, organizatorii le-au cerut participanților să limiteze contactul cu orice persoană vulnerabilă în zilele de după eveniment și li s-a cerut un al doilea test cinci zile mai târziu.

Nagelkerke a spus că a văzut unele reacții negative pe Facebook, dar prietenii și familia ei au fost în general invidioși.

5 participanți depistați cu Covid-19, după petrecerile-experiment

Field Lab a anunțat că, până în prezent, au identificat 67 de cazuri pozitive la coronavirus în rândul celor care voiau să participe la evenimentele-experiment, prin urmare li s-a refuzat intrarea. 

Doar cinci persoane din peste 6.000 de participanți au dat până acum teste pozitive în acest tampon post-eveniment, spun ei, iar cercetătorii nu pot fi siguri dacă acea infecție a rezultat din participarea la un eveniment Field Lab.

„Ceea ce s-a întâmplat acolo a fost atât de bizar”, a spus Emily Denissen, care a sărbătorit 32 de ani la unul dintre concerte. 

La concerte, petrecăreții au uitat de măști și de distanțare fizică. La teatru și pe stadion, oamenii au păstrat măștile

O parte a eliberării a însemnat și renunțarea la liniile directoare stabilite pentru participanți. Odată ce berea a început să curgă, au fost scoase măștile și au fost ignorate semnele de distanțare fizică.

Dar asta nu este deloc surprinzător, a spus Voss, și nu este un lucru rău. 

„Nu i-am influențat în niciun fel, nu i-am corectat în timpul evenimentului, pentru că vrem să știm ce se întâmplă în viața reală. Este adevărat că în timpul evenimentului de dans și al concertului măștile au zburat destul de repede”, a spus el, dar în timpul experimentelor de teatru, conferințe de afaceri și fotbal, a spus el, mai mult de 94% dintre participanți purtau măști.

Ana Maria Ghiarasim Like

Ana-Maria Ghiarasim are o experienţă în presa online de mai bine de 10 ani, iar din martie 2020 este Editor de Content la Observatornews.ro.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?
Observator » Ştiri externe » Țara din Europa în care oamenii petrec ca și cum ar fi 2019. Un test pentru guvernanți și industria evenimentelor