Țările occidentale vor o condamnare a războiului din Ucraina la summitul G20. Moscova acuză "politizarea" întâlnirii
Războiul din Ucraina domină agenda summitului G20 din Bali, iar statele occidentale fac eforturi susținute pentru ca până la finalul întâlnirii să fie adoptată o declarație prin care să fie condamnată acțiunea militară a lui Vladimir Putin. În contrast, oamenii Moscovei susțin că încercarea de "politizare" a întâlnirii este nedreaptă, notează Reuters.
Serghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei a comentat situația și s-a folosit de această oportunitate pentru a lansa un atac la adresa aliaților Kievului: "Da, există un război în Ucraina, un război hibrid pe care Occidentul l-a dezlănțuit și pe care îl pregătește de ani de zile".
Animozitatea față de Rusia și condamnarea acțiunilor acesteia în Ucraina nu se află doar la nivel declarativ, jurnaliștii de la Reuters au obținut o primă schiță a unei declarații pe care liderii occidentali din G20 vor să o adopte până la finalul summitului.
"Majoritatea membrilor au condamnat cu fermitate războiul din Ucraina și au subliniat că acesta provoacă suferințe umane imense și exacerbează fragilitățile existente în economia globală", se arată în declarație.
Războiul din Ucraina a agravat o serie de probleme mai vechi
- Erdogan, întâlnire surpriză cu Biden după ce Turcia a acuzat SUA de complicitate la atentatul de la Istanbul....
- Subiectul pe care Xi Jinping a refuzat să-l discute cu Biden. Cele două superputeri promit pacea, deși...
- Ce au discutat Joe Biden și Xi Jinping la summitul G20 de la Bali: "Eu am fost clar, el a fost clar. Nu caut conflicte"
Indonezia a pledat pentru unitate și pentru îndreptarea atenției asupra problemelor curente precum inflația, foametea și prețurile ridicate la energie, toate exacerbate de războiul din Ucraina. "Nu avem altă opțiune, este nevoie de colaborare pentru a salva lumea", a declarat președintele indonezian Joko Widodo. "G20 trebuie să fie catalizatorul redresării economice favorabile incluziunii. Nu trebuie să divizăm lumea. Nu trebuie să permitem lumii să cadă într-un alt Război Rece", a adăugat acesta.
Documentul prevede că băncile centrale din statele G20 vor calibra politicile monetare, având în vedere problema inflației globale, în timp ce stimulentele fiscale ar trebui să fie "temporare și țintite" pentru a-i ajuta pe cei vulnerabili, fără a crește prețurile. În ceea ce privește datoriile, liderii occidentali și-au exprimat îngrijorarea cu privire la situația care se "deteriorează" a unor țări cu venituri medii și a subliniat importanța ca toți creditorii să împartă o povară echitabilă.
Un oficial american a declarat că Washingtonul dorește un mesaj clar din parte G20 împotriva invaziei Rusiei și a impactului acesteia asupra economiei globale, în timp ce cancelarul german Olaf Scholz a declarat că există semne încurajatoare de consens că războiul este inacceptabil. Serghei Lavrov a spus că a ascultat discursul lui Zelenski și l-a acuzat vrea să prelungească conflictul și că ignoră sfaturile occidentale.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰