Antena Meniu Search
x

Video Tensiuni majore la summitul NATO. Reacția lui Zelenski care i-a făcut pe liderii Alianţei să ridice din sprâncene

Tensiuni majore la summitul NATO din Lituania. Volodimir Zelenski şi-a criticat aliaţii pentru că nu se hotărăsc când invită oficial Ucraina în Alianţă. În schimb, Suedia jubilează. Va intra în NATO curând, după ce Turcia şi-a dat acordul, la schimb cu susţinerea pentru aderarea la UE. Cu Rusia în coastă, România are alte griji. Încearcă să obţină consolidarea flancului estic. 

de Redactia Observator

la 12.07.2023, 17:06

Vezi și

Klaus Iohannis, preşedintele României: Adoptarea Planurilor de Apărare Regională, inclusiv a celui care include România, reprezintă un element central, care va permite un răspuns eficient al Alianței la două amenințări majore: Rusia și terorism. 

La summitul NATO din Lituania, preşedintele Klaus Iohannis a înaintat, oficial, propunerea de înfiinţare în România a centrului de pregătire pentru piloţii de avioane militare F-16 din Alianţă. La 150 de kilometri de graniţa cu Rusia, NATO strânge rândurile pentru a face faţă provocărilor de securitate. 

Bianca Iacob, reporter Observator: Aici, cei mai importanţi lideri ai lumii, şefii de stat şi de guvern, vor decide cum va fi apărat fiecare centimetru al Alianţei Nord-Atlantice. Asta înseamnă că 300.000 de militari, pregătiţi sub comanda directă a NATO, ar putea să intervină în caz de conflict sau ameninţare. 

Summit-ul a început cu o demonstraţie de unitate în faţa Moscovei: NATO se extinde

Pe acelaşi subiect

După luni de negocieri, preşedintele Turciei, Recep Erdogan, a acceptat să nu mai blocheze aderarea Sudiei

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: Suedia și-a modificat constituția, și-a schimbat legile, și-a extins semnificativ cooperarea antitero împotriva PKK și a reluat exporturile de arme către Turcia.

La schimb, Suedia s-a angajat să susţină aderarea Turciei la Uniunea Europeană, iar Statele Unite au anunţat că vor debloca livrarea de avioane de luptă F16 pentru armata turcă. 

Rusia ameninţă că va pregăti un răspuns pe măsură după decizia de a primi Suedia în NATO

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt Kremlin: Vedem cum noi valuri de infrastructură militară NATO se apropie de granițele Rusiei. A fost unul dintre motivele care au dus la situația actuală. Se pare că europenii nu înțeleg greșeala lor.

Ucraina însă mai are de aşteptat în anticamera NATO. O ciornă a comunicatului pe care Alianţa îl va publica la final l-a enervat la culme pe Zelenski. Documentul precizează că invitaţia de aderare va fi făcută când condiţiile vor fi prielnice: "Ucraina merită respect. Este fără precedent și absurd să nu fie stabilit un termen nici pentru invitație, nici pentru aderarea Ucrainei".

Bianca Iacob, reporter Observator: Mesajul lui Zelenski i-a făcut pe liderii Alianţei să ridice din sprâncene. Pe de o parte sunt înţelese şi nevoia, şi dorinţele Ucraine, aflată de mai bine de 500 de zile în război, dar liderii NATO cer acelaşi lucru de la Kiev - înţelegere.  

Ucraina se alege totuşi cu lucruri concrete la summit-ul NATO de la Vilnius

Germania oferă armament de 700 de milioane de euro, printre care zeci de tancuri şi două sisteme de rachete Patriot. Iar Franța livrează deja rachete SCALP, cu rază de acţiune de 150 de kilometri. Are nevoie tot mai mult de ajutor.

Aseară, Rusia a lansat încă un atac asupra Ucrainei. 26 de drone au fost doborâte de apărarea anti-aeriană, cele mai multe în apropiere de Kiev şi Odesa. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Tensiuni majore la summitul NATO. Reacția lui Zelenski care i-a făcut pe liderii Alianţei să ridice din sprâncene