Antena Meniu Search
x

"Teroare rusă în stare pură". Rusia a lovit o clinică din Dnipro: 2 morţi şi 30 răniţi. Moscova, acuzată de crimă împotriva umanităţii

Război în Ucraina. Autorităţile ucrainene au anunţat că două persoane au murit şi alte 30 sunt rănite după ce o rachetă rusească a lovit vineri o policlinică şi o clinică veterinară din oraşul ucrainean Dnipro, atac descris de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski drept "crimă împotriva umanităţii".

de Redactia Observator

la 26.05.2023, 17:46

"Teroare rusă în stare pură". Rusia a lovit o clinică din Dnipro: 2 morţi şi 30 răniţi. Moscova, acuzată de crimă împotriva umanităţii
"Teroare rusă în stare pură". Rusia a lovit o clinică din Dnipro: 2 morţi şi 30 răniţi. Moscova, acuzată de crimă împotriva umanităţii - Telegram

O rachetă rusească a lovit vineri o clinică din orașul Dnipro, din estul Ucrainei, ucigând cel puțin două persoane și rănind 30 într-un atac pe care președintele Volodimir Zelenski l-a descris drept o crimă împotriva umanității. Imaginile filmate după atac arată o clădire cu 3 etaje devastată şi în flăcări. Un cadavru acoperit zăcea pe un drum din apropiere, relatează Reuters. 

"Un alt atac cu rachetă, o altă crimă împotriva umanității", a scris Zelenski pe Twitter, descriind daunele aduse unui spital şi unei clinici veterinare din Dnipro. "Numai un stat diabolic poate ataca spitalele. Nu poate exista niciun scop militar în asta. Este teroare rusă în stare pură". Guvernatorul regional Serhiy Lysak a declarat că un bărbat în vârstă de 69 de ani a fost ucis.

Trupul altui bărbat a fost scos de sub dărâmături iar 21 din cei 30 de răniți au fost duși la spital, potrivit guvernatorului local. Trei sunt grav răniți, a spus el. Ministerul ucrainean al Apărării a numit atacul o crimă de război gravă în conformitate cu Convențiile de la Geneva.

Ministerul rus al Apărării a declarat că Moscova a atacat peste noapte depozitele de muniții ucrainene. "Ținta a fost atinsă. Toate facilitățile desemnate au fost lovite", a declarat ministerul citat de agenția de presă RIA. Moscova a respins mereu acuzațiile conform cărora soldații săi comit crime de război și neagă că ar fi vizat în mod deliberat civili, deși a bombardat orașe din întreaga Ucraină de când a invadat ţara în urmă cu 15 luni.

Pe acelaşi subiect

Ucrainenii acuză o influenceriţă pro-Putin 

Unele conturi pro-ucrainene par să dea vina pe o bloggeriţă ucraineană, aparent pro-Putin, care ar fi postat joi pe Instagram un mesaj în care lăsa de înţeles că în clinica respectivă sunt trataţi militari ucraineni. Anna Alkhim are potrivit canalului de Telegram ucrainean Trukha peste 600.000 de urmăritori pe instagram, iar jumătate dintre ei sunt ruşi. 

Informaţia este preluată şi de canalul de analiză militară, pro-rus, Rybar care încearcă să justifice atacul barbar al ruşilor. "Trupele ruse au lansat un atac cu rachete asupra clădirii unui dispensar din Dnepropetrovsk....Internauții au atras atenția asupra postării de ieri de pe Instagram a Annei Alkhim. Ea a vorbit despre umplerea policlinicilor și spitalelor civile din oraș cu membri răniți ai formațiunilor ucrainene..."

Rusia nu a comentat deocamdată ofiical atacul asupra clinicii din Dnipro, dar de când a lansat războiul contra Ucrainei a negat mereu acuzaţiile acesteia din urmă că ar lovi ţinte civile, afirmând că fragmente din rachetele ruseşti doborâte de antiaeriana ucraineană cad peste zone locuite şi prin urmare produc victime în rândul populaţiei civile.

Însă au existat şi situaţii când rachetele ruseşti şi-au ratat ţinta şi au lovit zone locuite, cum s-a întâmplat tot în oraşul Dnipro în ianuarie, când o rachetă a lovit un bloc de locuinţe, omorând 44 de persoane şi rănind alte 79, încă 20 de persoane fiind date dispărute. Racheta care a lovit acel bloc era de tipul Kh-22, o rachetă destul de imprecisă concepută în epoca sovietică pentru lovirea portavioanelor, dar pe care în actualul conflict din Ucraina armata rusă a mai folosit-o pentru lovirea unor ţinte terestre.

Rusia afirmă că a ţintit depozite de muniţii în ultimul atac cu rachete asupra Ucrainei

Ministerul rus al Apărării a transmis vineri că noul raid cu rachete şi drone efectuat în cursul nopţii asupra Ucrainei a ţintit depozite de muniţii ale armatei ucrainene. "Noaptea aceasta, Forţele Armate ale Federaţiei Ruse au desfăşurat un atac cu arme de înaltă precizie şi cu rază lungă de acţiune lansate din aer asupra unor amplasamente de depozitare a muniţiilor trupelor ucrainene. Obiectivul raidului a fost atins. Toate facilităţile desemnate au fost lovite", a susţinut Ministerul rus al Apărării.

Mai devreme, Ministerul ucrainean al Apărării a susţinut de partea sa că au fost doborâte toate rachetele şi dronele lansate. Potrivit Ucrainei, această nouă salvă rusească a ţintit cu precădere capitala Kiev şi au fost lansate de armata rusă 17 rachete şi 23 de drone iraniene Shahed.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » "Teroare rusă în stare pură". Rusia a lovit o clinică din Dnipro: 2 morţi şi 30 răniţi. Moscova, acuzată de crimă împotriva umanităţii