Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Testarea săptămânii scurte de lucru, un real succes în Islanda. Ce s-a întâmplat cu angajaţii după reducerea programului la doar 4 zile

Proiectul autorităţilor islandeze de reducere a săptămânii de lucru la doar patru zile, implementat în perioada 2015-2019 a avut un succes răsunător pentru nordici, spun cercetătorii. Iniţiativa a prevăzut scurtarea programului de lucru, timp în care salariile angajaţilor nu au fost modificate.

de Redactia Observator

la 06.07.2021 , 10:59

Testarea săptămânii scurte de lucru, un real succes în Islanda. Cum văd angajaţii reducerea programului la doar 4 zile
Islanda - Profimedia

Specialiştii susţin că experimentul a avut un succes copleşitor, productivitatea neschimbându-se, ba chiar, în unele cazuri, îmbunătăţindu-se. O serie de astfel de iniţiative sunt, în prezent, testate în întreaga lume, inclusiv Spania şi Noua Zeelandă, transmite BBC.

În Islanda, experimentele organizate de Consiliul municipal Reykjavík și de guvernul național au inclus peste 2.500 de angajaţi, ceea ce reprezintă aproximativ 1% din populația activă în domeniul muncii. Mulţi dintre aceştia au trecut de la programul obişnuit de lucru, care era iniţial de 40 de ore săptămânal, la cel scurt de 35 sau 36 de ore.

Angajaţii sunt mulţumiţi cu programul de muncă scurtat la doar 4 zile pe săptămână

Articolul continuă după reclamă

Sindicatele islandeze au renegociat tiparele de lucru, iar în prezent, 86% din forţa totală de muncă din Islanda fie s-a mutat deja la ore mai scurte pentru aceeaşi remuneraţie, fie se află în plin proces de schimbare al actualului sistem de lucru. Muncitorii au spus că se simt mai puţin stresaţi şi cu un risc de epuizare mult mai scăzut şi au transmis că se poate observa o îmbunătăţire a echilibrului dintre viaţa profesională şi cea personală.

”Acest studiu arată că cel mai mare experiment din lume, cu o săptămână de lucru mai scurtă în sectorul public a fost, în toate privințele, un succes copleșitor. Se dovedeşte că sectorul public este pregătit pentru a fi un pionier al săptămânii de muncă mai scurte, un lucru ce poate fi preluat şi de alte guverne”, a spus Will Stronge, director de cercetare al Autonomy.

În prezent, Spania testează modelul islandez de trecere la săptămâna scurtă de doar 4 zile pentru companii, în mare parte şi pentru a limita răspândirea coronavirusului. Și compania Unilever din Noua Zeelandă oferă, de asemenea, angajaților șansa de a-și reduce orele de lucru cu 20%, fără a le fi modificat salariul în vreun anumit fel.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri externe » Testarea săptămânii scurte de lucru, un real succes în Islanda. Ce s-a întâmplat cu angajaţii după reducerea programului la doar 4 zile