Antena Meniu Search
x

Crăciunul sărbătorit în Varşovia scoate la iveală tradiţiile polonezilor

Se simte şi miroase a Crăciun oriunde am fi! Acasă, la părinţi, la bunici sau în excursie, dincolo de graniţe. Atmosfera de sărbători e adusă de jocurile de lumini care îmbracă oraşele, de mâncarea multă şi gustoasă, de mirosul de brad dar, mai ales, de spiritul oamenilor.

de Redactia Observator

la 25.12.2019, 17:42

Vezi și

Se simte şi miroase a Crăciun oriunde am fi! Acasă, la părinţi, la bunici sau în excursie, dincolo de graniţe. Atmosfera de sărbători e adusă de jocurile de lumini care îmbracă oraşele, de mâncarea multă şi gustoasă, de mirosul de brad dar, mai ales, de spiritul oamenilor. La fel este şi în Varşovia. Iar tradiţiile polonezilor, chiar dacă sunt diferite de ale noastre, au la bază aceeaşi credinţă: Crăciunul este sărbătoarea familiei.

Dintr-un colţ îndepărtat se auzea o voce caldă cântând pentru trecători. Nu am înţeles versurile, dar suna a colind. Sau, cel puţin, a vocea care prevesteşte Crăciunul. 

Se întâmpla în piaţa Zamkowy din Varşovia. Odată cu lăsarea serii, luminile festive au îmbrăcat în sărbătoare zona veche a capitalei Poloniei. Iar bradul imens părea mai impunător. 

Cuprinşi de atmosfera de sărbătoare şi de măreţia clădirilor istorice, ne-am lăsat purtaţi pe străduţele înguste de glasurile turştilor care ne-au dus către o altă piaţă. 

În cea mai veche zonă a oraşului este un alt târg de Crăciun. Cu tarabe cu mâncare tradiţională, cu vin fiert. Iar pentru ca distracţia să fie completă, a fost amplasat aici şi un patinoar. 

Vinul fiert este de bază. Iar la un pahar de vorbă cu o familie de polonezi am aflat şi tradiţiile lor. 

E clar, mesele sunt îmbelşugate şi acolo. Pe placul nostru, al românilor. Nu ne-am mirat să auzim destul de des vorbindu-se româneşte la târg. 

Varşovia este, de fapt, un oraş mai bine organizat. Varşovia are faima de a fi "oraşul nou" din Estul Europei. I se mai spune şi pasărea Pheonix, pentru că, literalmente, a renăscut din propria cenuşă după ce a fost distrus complet de război. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Crăciunul sărbătorit în Varşovia scoate la iveală tradiţiile polonezilor