Antena Meniu Search
x
LIVE

Tragedie în largul coastelor tunisiene: cel puțin 29 de migranți care încercau să ajungă în Italia au murit înecați

Cel puțin 29 de migranți au murit după ce cel puțin două ambarcațiuni s-au scufundat în largul coastelor tunisiene la câteva ore distanță una de cealaltă, transmite Mediafax. Migranții subsaharieni încercau să traverseze Mediterana pentru a ajunge în Italia.

De Redactia Observator la 26.03.2023, 17:46
o navă a Guardia di Finanza salvează refugiați în apropiere de insula Lampedusa, în februarie 2023
Tragedie în largul coastelor tunisiene: cel puțin 29 de migranți care încercau să ajungă în Italia au murit înecați - Profimedia Images (arhivă, februarie 2023)

Este cel mai recent caz dintr-o serie de răsturnări de ambarcațiuni cu migranți în largul coastei tunisiene în ultimele zile, alte cinci ambarcațiuni scufundându-se în ultimele patru zile, potrivit BBC. Acest lucru vine după ce Tunisia a lansat o campanie împotriva migranților africani fără documente.

Între timp, oficialii italieni de pe insula Lampedusa spun că sunt copleșiți, după ce un număr record de 2.500 de migranți au sosit în ultimele 24 de ore.

Giorgia Meloni avertizează Europa că se află în pragul unei crize a refugiaților

Premierul italian de extremă-dreapta, Giorgia Meloni, a avertizat că Europa riscă un val uriaș de refugiați sosind pe coastele sale.

Pe acelaşi subiect

Tunisia a devenit un punct de legătură pentru migranții care doresc să ajungă în Europa, cifrele ONU arătând că cel puțin 12.000 de migranți care au debarcat anul acesta pe coastele Italiei au plecat din Tunisia. Această cifră a fost de doar 1.300 în aceeași perioadă a anului trecut.

Cu toate acestea, paza de coastă tunisiană afirmă că ia măsuri pentru a opri trecerea migranților, după ce a oprit aproximativ 80 de nave care se îndreptau spre Europa în ultimele patru zile, potrivit agenției de știri Reuters. De asemenea, aceasta spune că a reținut peste 3.000 de migranți.

Discurs controversat al președintelui Tunisiei

Într-un discurs controversat de luna trecută, președintele tunisian i-a acuzat pe migranții din Africa Subsahariană care trăiesc în țară că au provocat un val de infracțiuni și i-a descris ca fiind o amenințare demografică.

Comentariile lui Kais Saied au fost criticate pe scară largă de Uniunea Africană și denunțate ca "discurs de ură rasist" de către grupurile pentru drepturile omului. Aceste comentarii i-au făcut pe unii africani subsaharieni din Tunisia să trăiască cu teamă, unii dintre ei afirmând că au observat o creștere a incidentelor rasiste.

Situația tensionată a determinat unele țări, precum Coasta de Fildeș și Guineea, să își repatrieze cetățenii din cauza climatului de intoleranță crescut în Tunisia.

Economia tunisiană se află într-o stare precară și se confruntă cu o criză după ce negocierile cu Fondul Monetar Internațional (FMI) s-au blocat. Secretarul de stat american Antony Blinken a avertizat, de asemenea, că Tunisia trebuie să ajungă urgent la un acord de salvare cu FMI.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Tragedie în largul coastelor tunisiene: cel puțin 29 de migranți care încercau să ajungă în Italia au murit înecați