Antena Meniu Search
x

Curs valutar

"Transformarea lui Putin în noul Stalin este acum completă". Liderul rus, felicitat de dictatori. Occidentul: Alegerile nu au fost corecte

Alegeri Rusia 2024. Vladimir Putin şi-a asigurat al cincilea mandat la conducerea Rusiei. A obţinut cel mai mare scor electoral de după destrămarea URSS, în urma unui maraton electoral de trei zile, după ce s-a asigurat că nu are contracandidat, într-o ţară în care Opoziţia a ajuns inexistentă. La miezul nopţii, liderul de la Kremlin le-a mulţumit tuturor celor care l-au votat însă a condamnat incidentele din cele trei zile de alegeri. Mai mult, a rostit pentru prima dată numele lui Navalnîi, adversarul său mort în închisoare acum o lună. Liderul rus a fost felicitat doar de către regimuri autoritaritare după realegere. SUA şi România au reacţionat spunând că alegerile nu au fost nici corecte, nici democratice, nici libere. Zeci de state au condamnat desfăşurarea de alegeri în teritoriile ocupate din Ucraina şi în Transnistria.

de Redactia Observator

la 18.03.2024 , 17:28

"Transformarea lui Putin în noul Stalin este acum completă". Liderul rus, felicitat doar de dictatori. Occidentul: Alegerile nu au fost corecte "Transformarea lui Putin în noul Stalin este acum completă". Liderul rus, felicitat doar de dictatori. Occidentul: Alegerile nu au fost corecte - Profimedia

Dacă îşi va duce la capăt acest al cincilea mandat (6 ani) Vladimir Putin, în vârstă de 72 de ani, va deveni cel mai longeviv lider rus de la Ecaterina cea Mare, depăşindu-l pe Iosif Stalin care a fost la putere timp de 29 de ani. Din vara lui 1999, Putin a ocupat funcții consecutive de președinte şi premier. Şi când Dmitri Medvedev a fost preşedinte nu a făcut decât să-i păstreze lui Putin cald scaunul de la Kremlin. 

"Transformarea lui Putin în noul Stalin este acum completă. În ciuda simulacrului de alegeri prezidențiale, cei 24 de ani ai lui Putin la putere amintesc de secole de dictaturi imperialiste", se arată într-o analiză The Telegraph, publicată chiar înainte de aflarea rezultatelor. 

Stăpânul Kremlinului a întrunit peste 87% din voturi după numărarea a 99.94% din buletinele de vot, potrivit agenţiei oficiale ruse TASS care citează comisia electorală. Acesta este cel mai bun rezultat al său, la încheierea unui scrutin din care a fost exclusă opoziţia.

Articolul continuă după reclamă

Adresându-se ruşilor într-un discurs rostit duminică noaptea, Putin le-a mulţumit celor care au mers la vot şi care au contribuit la crearea condiţiilor pentru "consolidarea politicii interne"  şi a unei Rusii care nu se va lăsa "intimidată" de adversarii săi, la doi ani de la declanşarea războiului din Ucraina şi impunerea unor sancţiuni fără precedent de către Occident.

Pe acelaşi subiect

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Putin este un om "beat de putere" care vrea să "conducă pentru totdeauna", iar ministrul de externe britanic David Cameron a deplâns lipsa unor alegeri "libere şi corecte" în Rusia. Statele Unite au criticat desfăşurarea scrutinului în teritoriile ucrainene ocupate de Moscova.

Preşedintele Germaniei refuză să îl felicite pe Putin

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a declarat că nu îl va felicita pe preşedintele rus Vladimir Putin. "Nu va exista nicio scrisoare către Putin", a declarat purtătoarea de cuvânt Cerstin Gammelin.

"Astăzi mă gândesc la oamenii din Rusia care luptă pentru libertate şi democraţie şi care trăiesc în pericol constant din partea regimului lui Putin. Nu îi vom uita pe aceşti oameni curajoşi", a transmis Steinmeier într-o postare de duminică pe platforma de socializare X, fostă Twitter.

Ministerul de Externe german declarase anterior tot pe X că "pseudo-alegerile din Rusia nu sunt nici libere, nici corecte, rezultatul nu surprinde pe nimeni". "Regimul lui Putin este autoritar. El se bazează pe cenzură, represiune şi violenţă", a adăugat diplomaţia germană. La alegerile prezidenţiale anterioare din Rusia, din 2018, Steinmeier l-a felicitat pe Putin, menţionează DPA.

Londra îl consideră pe Putin un "Stalin modern"

La rândul său, secretarul britanic al apărării, Grant Shapps, l-a acuzat pe Vladimir Putin că se comportă ca "un Stalin modern", după ce, în urma alegerilor din Rusia, liderul de la Kremlin şi-a consolidat şi mai tare controlul asupra puterii după înăbuşirea oricărei opoziţii reale.

Ministrul de externe britanic, David Cameron, a declarat că alegerile nu au fost "libere şi corecte", după ce primele rezultate de duminică au arătat că Putin a câştigat aproape 88% din voturi.

Europa condamnă "alegerile fără alegere" din Rusia

Franţa a apreciat luni că "din nou nu au fost" întrunite în Rusia "condiţiile pentru desfăşurarea unor alegeri libere, pluraliste şi democratice", după scrutinul de la sfârşitul săptămânii trecute care i-a adus cel de-al cincilea mandat lui Vladimir Putin, relatează AFP.

De asemenea, şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock a afirmat că alegerile din Rusia nu au fost "alegeri veritabile", într-o declaraţie făcută la Bruxelles, unde a sosit pentru reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, potrivit Reuters.

Procesul electoral în Rusia s-a derulat "în contextul unei represiuni crescute la adresa societăţii civile şi a tuturor formelor de opoziţie faţă de regim, al restricţiilor din ce în ce mai puternice asupra libertăţii de exprimare şi al interdicţiei de funcţionare a media independente", a subliniat Ministerul de Externe francez într-un comunicat.

Diplomaţia franceză a menţionat în acest context şi moartea opozantului politic Aleksei Navalnîi "cu câteva săptămâni înaintea acestor alegeri, în special ca urmare a înăspririi condiţiilor sale de detenţie din partea autorităţilor ruse".

Parisul şi-a exprimat de asemenea "regretul" că scrutinul prezidenţial din Rusia, desfăşurat timp de trei zile "s-a derulat fără observatori internaţionali imparţiali". În acest context, diplomaţia franceză a salutat "curajul numeroşilor cetăţeni ruşi care şi-au manifestat în mod paşnic opoziţia faţă de această atingere adusă drepturilor lor politice fundamentale".

La rândul său, ministrul de externe german Annalena Baerbock a declarat luni că alegerile din Rusia nu au fost nişte alegeri veritabile, potrivit Reuters. "Alegerile din Rusia au fost alegeri fără alegere", a declarat ea la începutul unui summit al miniştrilor europeni de externe, subliniind că UE ar urma să decidă noi sancţiuni împotriva Rusiei.

Europa nu recunoaşte alegerile din teritoriile ucrainene ocupate şi din Transnistria

În acelaşi timp, Franţa a condamnat organizarea de către Moscova a pretinselor alegeri în teritoriile ucrainene temporar ocupate de Rusia în Crimeea, în oraşul Sevastopol, precum şi în o parte din regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk (est), Zaporojie şi Herson (sud), ultimele patru fiind controlate doar parţial de Rusia. Parisul consideră aceasta drept o nouă încălcare a dreptului internaţional şi a Cartei Naţiunilor Unite.

"Franţa nu recunoaşte şi nu va recunoaşte niciodată desfăşurarea şi rezultatele acestor pretinse alegeri şi îşi reafirmă ataşamentul faţă de suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei".

În fine, Parisul a condamnat şi instalarea de către Rusia a birourilor de votare în regiunile separatiste Abhazia şi Osetia din Georgia, precum şi în regiunea Transnistria din estul Republicii Moldova, "fără consimţământul autorităţilor Georgiei şi Republicii Moldova".

Putin, felicitat doar de către regimuri autoritare după realegere

China, Coreea de Nord şi Iranul l-au felicitat luni pe Putin. Preşedintele Chinei, Xi Jinping, i-a trimis lui Putin un mesaj de felicitare în care a menţionat, între altele, că realegerea lui Putin dovedeşte "sprijinul deplin" al ruşilor. Totodată, Xi i-a transmis omologului său rus că ţara sa acordă o mare importanţă dezvoltării relaţiilor bilaterale, potrivit Reuters.

"China transmite felicitări", a declarat pentru presă Lin Jian, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez. "Suntem convinşi că, sub conducerea strategică a preşedintelui Xi Jinping şi a preşedintelui Putin, relaţiile dintre China şi Rusia vor continua să progreseze", a adăugat el.

China şi Rusia sunt "parteneri de cooperare strategică globală", a mai spus purtătorul de cuvânt chinez, subliniind că anul acesta se împlinesc 75 de ani de relaţii diplomatice între cele două ţări.

"Cei doi şefi de stat vor continua să menţină schimburi strânse, să conducă cele două ţări pentru a-şi menţine prietenia de bună vecinătate de lunga durată, să aprofundeze coordonarea strategică cuprinzătoare şi să promoveze dezvoltarea continuă a relaţiilor dintre China şi Rusia", a declarat luni purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze.

Putin a fost felicitat şi de liderul nord-coreean Kim Jong-un. Agenţia nord-coreeană KNCA a relatat că Kim "l-a felicitat luni pe Vladimir Vladimirovici Putin pentru realegerea sa ca preşedinte al Federaţiei Ruse". Mesajul, adaugă agenţia nord-coreeană preluată de EFE, "va fi transmis Ministerului Afacerilor Externe rus de către Sin Hong-chol, ambasador al Republicii Populare Democrate Coreene în Federaţia Rusă".

În fine, Putin a fost felicitat şi de preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi, pentru "victoria sa contondentă" la scrutinul prezidenţial din 15-17 martie care îi va permite să rămână la Kremlin până în 2030. În plus, Raisi şi-a exprimat "satisfacţia" pentru extinderea în creştere a relaţiilor dintre cele două ţări şi a pledat pentru o mai mare dezvoltare a acestor legături, a relatat agenţia ISNA, preluată de EFE. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » "Transformarea lui Putin în noul Stalin este acum completă". Liderul rus, felicitat de dictatori. Occidentul: Alegerile nu au fost corecte