Antena Meniu Search
x

Galerie foto Trauma copiilor supravieţuitori din Turcia şi Siria. Și-au pierdut familiile, copilăria și speranța: "Luptă să găsească un motiv să rămână în această lume"

Trauma prin care au trecut copii din Turcia și Siria va rămâne veșnic în sufletele lor. Teama și durerea la care au fost supuși de-a lungul zilelor de coșmar și-au pus amprenta asupra inocenței lor. În cele 10 provincii turceşti lovite de cutremur trăiau aproximativ 4,6 milioane de copii, iar alţi 2,5 milioane de copii au fost afectaţi în Siria vecină, potrivit CNN, citat de News.ro.

de Redactia Observator

la 25.02.2023, 08:27

Copiii care au supraviețuit cutremurelor din Siria și Turcia sunt acum traumatizați. Trăiesc cu teama că suferința nu se va încheia niciodată. Mulți dintre ei au rămas fără familii, ba mai mult, și-au văzut apropiații cum mor. 

"Ea obişnuia să zboare ca un fluture. Acum, este afectată psihic", povesteşte Samer Sharif, în vârstă de 51 de ani, despre Salma, în vârstă de 15 ani, care a fost martoră la moartea fratelui şi a mamei sale în cutremurul din 6 februarie şi care, timp de câteva zile, a crezut că a rămas orfană, înainte de a fi reunită în mod neaşteptat cu tatăl ei.

Copiii care au supraviețuit cutremurelor din Siria și Turcia sunt acum traumatizați

După cutremur, Sharif a primit informaţii conform cărora Salma, fratele ei în vârstă de 10 ani, Mohammed, şi fosta sa soţie au murit toţi trei. Stând în faţa clădirii care s-a prăbuşit peste familia sa, în Antakya, sudul Turciei, Sharif a spus că "a întâlnit moartea în acel moment".

Pe acelaşi subiect

"Nu mai este nimic în Antakya. Totul a dispărut", a declarat el pentru CNN. După ce a dormit pe străzi timp de două zile, Sharif a plecat la Istanbul, unde a stat cu sora sa şi soţul ei. În timp ce se afla acolo, a primit o veste care avea să-i aducă, din nou, speranță: fiica sa era în viaţă şi se recupera în spital. Tatăl şi fiica au fost reuniţi, dar ei nu vor mai fi niciodată la fel... mai ales Salma.

Iar Salma nu este singura care a avut de suferit. Potrivit UNICEF, în cele 10 provincii turceşti lovite de cutremur trăiau aproximativ 4,6 milioane de copii, iar alţi 2,5 milioane de copii au fost afectaţi în Siria vecină. UNICEF a adăugat că familiile cu copii dorm pe străzi, în mall-uri, şcoli, moschei, staţii de autobuz şi sub poduri, toţi temându-se să doarmă în interior în cazul în care replicile pot duce la prăbuşirea clădirilor.

"Am văzut mulţi copii traumatizaţi în Antakya", a declarat Bilal Kazak, în vârstă de 37 de ani, cetăţean turc născut în Kazahstan, care şi-a pierdut mama şi sora în cutremur.

În timp ce alimente, corturi şi rulote cu încălzire au ajuns în zilele de după cutremur, a spus Kazak, încă nu există suficient sprijin pentru sănătatea mentală, în special pentru copii.

Vorbind cu Zain Asher de la CNN, un purtător de cuvânt al organizaţiei de ajutor umanitar Salvati Copiii din Turcia, Oben Coban, a declarat că victimele prezintă semne clare de tulburare de stres posttraumatic (TSPT), în special copiii, mulţi dintre aceştia rămânând fără părinţi.

"Ceea ce vedem, de asemenea, este că acei copii care şi-au pierdut educaţia, familiile, speranţele lor, luptă acum să găsească un motiv să rămână în această lume. În acest moment, singurul lucru care îi poate ţine în viaţă este speranţa pentru viitor​", a declarat Coban.

Naţiunile Unite estimează că peste 30.000 de vieţi au fost pierdute în războiul civil sirian

Pentru victimele din Siria, cutremurul reprezintă o altă criză în contextul unui război civil devastator care durează de 12 ani. Copiii şi familiile care se recuperau de pe urma PTSD-ului şi traumelor continue cauzate de război încearcă acum să supravietuiească, a declarat Dr. Alexandra Chen, un psiholog care tratează victimele cutremurului.

„Pentru oamenii care au început treptat să se recupereze şi să-şi regăsească un sentiment de normalitate şi să-şi reconstruiască vieţile în ultima decadă, acest lucru a fost terifiant şi destabilizator atât pentru copii, cât şi pentru adulţi”, a declarat Chen. „Unii sunt încă în negare, în timp ce alţii experimentează halucinaţii.”

Naţiunile Unite estimează că peste 30.000 de vieţi au fost pierdute în războiul civil sirian. Oamenii deja se luptau să-şi reconstruiască vieţile, în timp ce mii de persoane au fugit din ţară în căutarea unui refugiu în ţările învecinate. În timp ce o anumită rutină fusese stabilită, Chen spune că situaţia s-a schimbat acum.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri externe » Trauma copiilor supravieţuitori din Turcia şi Siria. Și-au pierdut familiile, copilăria și speranța: "Luptă să găsească un motiv să rămână în această lume"