Antena Meniu Search
x

"Trebuie să ne pregătim pentru un război lung în Ucraina". Stoltenberg, mesaj pesimist despre conflictul de la graniţa noastră

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că nu ar trebui să se aştepte o încheiere rapidă a războiului din Ucraina, într-un interviu publicat duminică, într-un moment în care armata ucraineană este angajată într-o contraofensivă pentru respingerea forţelor ruse, notează Agerpres.

de Redactia Observator

la 17.09.2023, 10:57

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO
"Trebuie să ne pregătim pentru un război lung în Ucraina" Stoltenberg, mesaj pesimist despre conflctul de la graniţa noastră - Profimedia

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că nu ar trebui să se aştepte o încheiere rapidă a războiului din Ucraina, într-un interviu publicat duminică, într-un moment în care armata ucraineană este angajată într-o contraofensivă pentru respingerea forţelor ruse, notează AFP.

"Majoritatea războaielor durează mai mult decât se anticipa când au început", a subliniat Jens Stoltenberg în acest interviu acordat grupul de presă german Funke. "De aceea, trebuie să ne pregătim pentru un război lung în Ucraina", a adăugat el.

Războiul a început în februarie 2022, când forţele armate ruse au invadat Ucraina. Armata ucraineană desfăşoară de la jumătatea lui iunie o contraofensivă pentru a respinge forţele ruse în sud şi est, dar această operaţiune a făcut posibilă doar eliberarea unui număr limitat de localităţi.

Ce şanse are Ucrain să adere la NATO?

Pe acelaşi subiect

"Toţi dorim o pace rapidă", a continuat Jens Stoltenberg. Dar în acelaşi timp trebuie să recunoaştem (acest lucru): dacă preşedintele (Volodimir) Zelenski şi ucrainenii încetează să lupte, ţara lor nu va mai exista", a mai declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

"Dacă preşedintele (Vladimir) Putin şi Rusia depun armele, vom avea pace", a spus el.

În ceea ce priveşte dorinţa Ucrainei de a adera la NATO, Jens Stoltenberg a asigurat: "Nu există nicio îndoială că, mai devreme sau mai târziu, Ucraina va fi în NATO". Kievul s-a apropiat de NATO în timpul summitului Alianţei din iulie, a explicat el.

"Când se va termina acest război, vom avea nevoie de garanţii de securitate pentru Ucraina. Altfel, istoria s-ar putea repeta", a avertizat Jens Stoltenberg.

La summitul NATO de la Vilnius, liderii Alianţei au convenit că Ucraina ar putea adera la NATO odată ce anumite condiţii vor fi îndeplinite, liderii americani şi germani subliniind că printre aceste condiţii se numără şi reforme pentru a proteja democraţia şi statul de drept.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » "Trebuie să ne pregătim pentru un război lung în Ucraina". Stoltenberg, mesaj pesimist despre conflictul de la graniţa noastră