Antena Meniu Search
x

Turcia cere ajutorul Rusiei pentru a-şi evacua cetăţenii din Mariupol. "Am trimis autocare, dar nu au putut intra în oraş"

Turcia a făcut apel la Rusia să o ajute cu evacuarea cetăţenilor săi blocaţi în oraşul asediat Mariupol din Ucraina, a declarat presei duminică ministrul turc al Afacerilor Externe, Mevlut Cavusoglu, fără a confirma că moscheea din localitate a fost lovită de bombardamente ruse, potrivit AFP.

de Redactia Observator

la 13.03.2022, 14:26

Turcia cere ajutorul Rusiei pentru a-şi evacua cetăţenii din Mariupol
Turcia cere ajutorul Rusiei pentru a-şi evacua cetăţenii din Mariupol - Profimedia

Şeful diplomaţiei turce a spus că l-a sunat sâmbătă pe ministrul rus de externe Serghei Lavrov şi i-a cerut ajutorul pentru evacuarea cetăţenilor turci. Autorităţile ucrainene au transmis în acest weekend că moscheea din Mariupol, unde s-au refugiat circa 80 de civili, dintre care câteva zeci de turci, a fost vizată de forţele ruse care au încercuit oraşul.

Este prima reacţie oficială a guvernului turc de la anunţul autorităţilor ucrainene. Cavusoglu a declarat că "imamul moscheii nu a confirmat bombardamentul" asupra clădirii. Un membru al comunităţii turce locale a dezminţit la rândul său sâmbătă că moscheea a fost vizată de armata rusă. "El a spus că în zonă au căzut rachete", a spus ministrul, recunoscând că a pierdut contactul cu comunitatea turcă de acolo din cauza prăbuşirii infrastructurii.

"Am transmis această informaţie Rusiei", a adăugat el, menţionând: "Am trimis autocare în regiune, dar nu au putut intra în oraş".

Este prima dată când guvernul turc confirmă prezenţa unor cetăţeni ai săi în moschee, fără a preciza numărul lor. "Susţinem integritatea teritorială a Ucrainei, însă trebuie să lucrăm cu ambele părţi în scopuri umanitare", a declarat Cavusoglu.

Pe acelaşi subiect

O nouă zi de război Rusia - Ucraina

Luptele din Ucraina au ajuns în cea de-a optsprezecea zi. Kievul va cădea în mâinile rușilor doar dacă este complet distrus, spune președintele Volodimir Zelenski, în timp ce Moscova avertizează că transporturile de arme din vest către Ucraina ar putea fi atacate.

Sirenele de alarmă aeriană au sunat din nou, în zorii zilei, în aproape toate oraşele importante ale Ucrainei. Situația din Harkov, Sumî, Nikolaev și Donbass rămâne cea mai dificilă. Forțele lui Vladimir Putin au asediat Mariupol și îl distrug din ce în ce mai mult în fiecare zi.

Între timp, SUA, Uniunea Europeană şi aliaţii lor au anunţat un nou val de sancţiuni împotriva Rusiei. Într-o nouă convorbire telefonică, liderii Franţei şi Germaniei au încercat să-l convingă pe Vladimir Putin să ordone încetarea focului, dar tentativa lor a eșuat. O nouă rundă de negocieri Rusia - Ucraina ar putea avea loc săptămâna viitoare, anunţă consilierul preşedintelui Volodimir Zelenski.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Turcia cere ajutorul Rusiei pentru a-şi evacua cetăţenii din Mariupol. "Am trimis autocare, dar nu au putut intra în oraş"