Antena Meniu Search
x

Zelenski i-a ordonat lui Zalujnîi să întărească armata în nordul ţării după sosirea lui Evgheni Prigojin în Belarus

Război în Ucraina. Volodimir Zelenski a ordonat consolidarea sectorului militar de nord, după sosirea lui Evgheni Prigojin în Belarus. Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, a spus într-un interviu pentru The Washington Post că rebeliunea armată a Grupului Wagner în Rusia nu a slăbit apărarea rusă pe front

de Redactia Observator

la 30.06.2023, 17:31

Zelenski i-a ordonat lui Zalujnîi să întărească armata în nordul ţării după sosirea lui Evgheni Prigojin în Belarus
Zelenski i-a ordonat lui Zalujnîi să întărească armata în nordul ţării după sosirea lui Evgheni Prigojin în Belarus - Profimedia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a ordonat comandanţilor armatei să consolideze sectorul militar de nord, după ce liderul grupării ruse de mercenari Wagner a sosit în Belarus, unde şi-ar putea stabili o bază, relatează vineri Reuters.

Şeful Statului Major al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi şi comandantul sectorului militar de nord, Sergii Naev, au primit misiunea de a implementa o serie de măsuri pentru a consolida această direcţie, a anunţat Zelenski pe Telegram.

El mai menţionează că a avut o întâlnire cu responsabilii guvernamentali şi militari, la care a primit un raport din partea serviciilor de informaţii şi forţelor de securitate cu privire la situaţia din Belarus, ţară învecinată la nord cu Ucraina şi al cărei teritoriu a fost la începutul invaziei ruse platforma de lansare a ofensivei în nordul Ucrainei, zonă de unde între timp trupele ruse s-au retras pentru a se concentra în schimb pe estul şi sudul acestei ţări.

În anunţul său, Zelenski nu a făcut nicio referire la Evgheni Prigojin, care s-a exilat în Belarus după rebeliunea pe care a lansat-o la sfârşitul săptămânii trecute pentru a înlătura conducerea militară rusă, pe care acuzat-o de incompetenţă în războiul din Ucraina. În urma unui acord mediat de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, liderul grupării Wagner a oprit marşul pe care-l pornise cu luptătorii săi către Moscova.

Pe acelaşi subiect

Acordul stabileşte că Prigojin se va refugia în Belarus în schimbul renunţării de către Rusia la inculparea sa pentru rebeliune, în timp ce combatanţii grupării pot opta pentru integrarea lor în armata rusă, iar cei care nu doresc au şi posibilitatea de a pleca în Belarus alături de Prigojin.

Preşedintele Lukaşenko a declarat că nu va construi baze pentru gruparea Wagner, dar i-a oferit acesteia accesul la o bază dezafectată a armatei belaruse. Conform presei, gruparea Wagner ar urma să-şi stabilească astfel o bază lângă oraşul Asipovici, la circa 90 de kilometri de capitala Minsk.

Lavrov: Rusia va ieşi mai puternică din rebeliunea grupului Wagner

Rusia va ieşi mai puternică din rebeliunea eşuată condusă de şeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, iar Occidentul nu are de ce să-şi facă griji, a dat asigurări vineri ministrul rus de externe Serghei Lavrov. "Rusia a ieşit întotdeauna mai solidă, mai puternică din toate dificultăţile. Aşa va fi şi de această dată. Simţim deja că acest proces a început deja", a declarat Lavrov într-o conferinţă de presă la Moscova.

În weekendul trecut, combatanţi ai grupului paramilitar condus de Evgheni Prigojin, considerat totuşi un apropiat al lui Putin, au ocupat mai multe facilităţi militare din sudul Rusiei, îndreptându-se apoi spre Moscova. Rebeliunea, declanşată vineri, s-a încheiat sâmbătă seara cu un acord care prevedea exilarea lui Prigojin în Belarus.

Nicio sancţiune nu a fost anunţată împotriva rebelilor, iar Serviciul Federal de Securitate (FSB) a afirmat că a abandonat urmăririle penale care îi vizau, ceea ce numeroşi analişti şi responsabili occidentali au interpretat ca pe un semn de slăbiciune a Kremlinului.

De atunci, autorităţile încearcă să afişeze o revenire la normal după aceste evenimente care au provocat totuşi una din cele mai grave crize de la sosirea lui Vladimir Putin la putere la sfârşitul anului 1999. În cursul unei deplasări în Caucazul rus, în sud, miercuri, Putin a dat asigurări că "nu s-a îndoit" de sprijinul populaţiei în timpul rebeliunii armate a mercenarilor grupului Wagner.

El şi-a oferit chiar o baie de mulţime, strângând mâini şi lăsându-se fotografiat, eveniment public rarisim, conform imaginilor difuzate de televiziunea rusă, fără ca AFP să poată verifica gradul de spontaneitate a acestei scene.

Totodată, şeful diplomaţiei ruse a declarat că Moscova nu trebuie să dea garanţii Occidentului cu privire la stabilitatea sa, răspunzând la întrebarea unui jurnalist dacă Rusia, o putere nucleară, este o ţară stabilă după evenimentele de la sfârşitul săptămânii trecute. "Vă mulţumesc foarte mult că aveţi grijă de interesele noastre naţionale, dar nu este necesar", a spus el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Zelenski i-a ordonat lui Zalujnîi să întărească armata în nordul ţării după sosirea lui Evgheni Prigojin în Belarus