Antena Meniu Search
x

Video Scandal la nivel european: UE amenință producătorii de vaccin

Este războiul momentului la nivel european şi de deznodamântul lui depinde şi când se vor putea vaccina cei mai mulţi dintre noi. Uniunea Europeană a trecut la ameninţări la adresa producătorilor de seruri anticoronavirus, care nu respectă cantităţile şi datele de livrare.

de Redactia Observator

la 26.01.2021, 20:54

Vezi și
  • Scandal la nivel european
  • Uniunea Europeană anunţă că va lua măsuri
  • 3 miliarde de euro investiţi de UE

Dacă nu vor fi primite dozele plătite deja, exporturile vaccinului Pfizer către alte state ale lumii ar putea fi oprite iar vaccinul AstraZeneca nu va primi undă verde.

Scandalul la nivel european a izbucnit după ce tot mai multe state şi-au dat seama că nu vor avea suficiente doze de vaccin pentru a-şi imuniza cât mai rapid populaţia.

Scandal la nivel european

Compania Pfizer a înjumătăţit livrarea de doze în ultimele două săptămâni după ce a invocat probleme de logistică şi producţie. Şi cum asta nu era suficient, AstraZeneca a anunţat Uniunea Europeană că, într-o primă etapă, va primi doar o treime din dozele plătite deja şi tot capacitatea de producţie ar fi problema. 

Stefan der Keersmaecker, purtător de cuvânt Comisia Europeană: "Am investit mult în capacitatea de producţie a acestor companii. Avem aşteptări de la aceste companii, ne aşteptăm, în momentul în care primesc undă verde de la Autoritatea Europeană a Medicamentului, să aibă capacitatea, să aibă posibilitatea de a produce zeci de mii, poate chiar sute de mii, de milioane de doze rapid"

Vaccinul celor de la AstraZeneca ar urma să fie aprobat de Uniunea Europeană la sfârşitul săptămânii. Oficialii de la Bruxelles ameninţă acum că serul nu va primi undă verde decât dacă producătorul se angajează să îşi respecte angajamentele luate. Ba chiar iau în calcul să dea în judecată compania.  

Uniunea Europeană anunţă că va lua măsuri

Stella Kyriakides, comisar european pentru Sănătate: "Uniunea Europeană va lua toate măsurile care se impun pentru a proteja cetăţenii şi drepturile acestora. Uniunea Europeană vrea ca dozele comandate şi achitate deja să fie livrate cât mai curând posibil"

Mai multe state europene au anunţat deja că toate aceste întârzieri pun în pericol tot procesul de imunizare a populaţiei. Fie nu au suficient ser pentru a-i vaccina pe toţi cei vulnerabili, fie nu pot asigura rapelul în intervalul recomandat chiar de producător.

Uniunea Europeană nu crede în existenţa problemelor de producţie şi vrea să ştie acum câte doze au fost produse de Pfizer sau AstraZeneca şi traseul acestora, din fabrică până la destinaţia finală. Totul, sub ameninţarea interzicerii exporturilor de vaccin din spaţiul comunitar către alte state ale lumii.  

3 miliarde de euro investiţi de UE

Eric Mamer, purtător de cuvânt Comisia Europeană: "Dacă vedem că o companie livrează vaccinuri, ei bine, suntem perfect îndreptăţiţi să ne întrebăm de ce dintr-o dată ni se spune că nu putem primi cantităţile de vaccin pe care le-am comandat".  

Aproape 3 miliarde de euro a investit Uniunea Europeană, până acum, în dezvoltarea şi producţia mai multor vaccinuri împotriva coronavirusului. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Scandal la nivel european: UE amenință producătorii de vaccin