Antena Meniu Search
x

Un băieţel sănătos, născut la Barcelona după ce mama a fost supusă unui transplant de uter. Donatoarea este chiar bunica micuţului

A doua femeie din Spania care a beneficiat de un transplant de uter a născut un băiat, la Barcelona. Practic, bebelușul a crescut în același uter în care a stat mama lui, deoarece organul îi fusese donat de către mamă, bunica micuțului.

de Redactia Observator

la 23.01.2024, 18:05

Al doilea copil născut în Spania după un transplant de uter
Al doilea copil născut în Spania după un transplant de uter - Hospital Clínic

Transplantul a avut loc pe 4 aprilie 2022 și a fost posibil datorită donării uterului de către mama Mairei, conform clinicbarcelona.org. Operația a fost condusă de Dr. Francisco Carmona, șeful Serviciului de Ginecologie, și de Dr. Antonio Alcaraz, șeful Serviciului de Urologie și Transplant Renal.

Al doilea copil născut în Spania după un transplant de uter

Acesta este al doilea copil născut în Spania după un transplant de uter. Primul copil, Jesús, s-a născut în martie 2023, la același spital. Maira Montes, în vârstă de 34 de ani, suferă de sindromul Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH), o afecțiune congenitală care împiedică dezvoltarea uterului și a trompelor uterine.

Operația, care face parte dintr-un proiect de cercetare care a început în urmă cu șapte ani, are ca scop validarea fezabilității acestei intervenții chirurgicale prin aprobarea a cinci transplanturi la femei cu sindromul Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH) pe parcursul proiectului.

Pe acelaşi subiect

"A fost una dintre cele mai complexe intervenții chirurgicale care pot fi efectuate și am demonstrat, nu o dată, ci de două ori, că suntem capabili să o realizăm cu rezultate foarte bune", a declarat Dr. Antonio Alcaraz.

Maira a născut prin cezariană

La cel de-al doilea transplant, au fost introduse mai multe modificări față de primul transplant de uter, relatează Mediafax. La două luni după operație, Maria Montes a avut prima menstruație și, după câteva luni, a început tratamentul de fertilitate. Maira a avut o sarcină normală, iar la 37 de săptămâni a fost supusă unei operații de cezariană.

Primul transplant de uter din Spania a fost efectuat în octombrie 2020, iar în martie 2023 s-a născut Jesús. Primul bebeluș din lume care s-a născut după ce mama sa a primit un transplant de uter de la un donator viu a venit pe lume în 2014, în Suedia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Un băieţel sănătos, născut la Barcelona după ce mama a fost supusă unui transplant de uter. Donatoarea este chiar bunica micuţului