Antena Meniu Search
x

Un general-maior cu origini româneşti, Cristopher Ghika, este comandantul care organizează parada de ziua Încoronării Regelui Charles

Mai sunt doar două zile până la Încoronarea Regelui Charles şi cei mai nerăbdători şi-au ocupat deja un loc în faţă pe traseu. Dincolo de fast şi petreceri, membrii familiei regale trebuie să facă faţă multor provocări interne şi externe. O echipă Observator vă va arăta cele mai importante momente ale evenimentului istoric de la Londra

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 04.05.2023, 22:43

Un general-maior cu origini româneşti, Cristopher Ghika, este comandantul care organizează parada de ziua Încoronării Regelui Charles
Un general-maior cu origini româneşti, Cristopher Ghika, este comandantul care organizează parada de ziua Încoronării Regelui Charles - Profimedia Images

În mai puţin de 48 de ore Charles va fi încoronat Rege al Marii Britanii. Până atunci, familia regală face ultimele pregătitiri şi repetiţii. Ieri, cuplul regal a organizat prima petrecere în grădina Palatului Buckingham. La banchet au venit mii de oaspeţi, printre care şi celebrul cântăreţ Lionel Richie, unul dintre artiştii anunţaţi pentru evenimentul de sâmbătă

Lionel Richie, cântăreţ: Sunt Oscarurile, sunt Grammy-urile şi apoi este Încoronarea, adică sincer... asta nu se întâmplă în fiecare zi. Sunt încântat de asta? Categoric! 

Regina Camilla a purtat o rochie creată de Bruce Oldfield, acelaşi stilist care a creat şi ţinuta pentru Încoronare. În timp ce cuplul regal era admirat la petrecerea din grădină, unul dintre nepoţii Camillei atrăgea privirile tuturor, în centrul Londrei. Băiatul, în vârstă de 13 ani, a fost văzut cu mâna în ghips. Adolescentul ar fi căzut cu bicicleta.

În Londra, mii de steaguri au fost arborate pe marile bulevarde, iar faimosul Big Ben a devenit principala atracţie pe timpul nopţii. Sute de oameni s-au aşezat la rând, pe trotuare, pentru evenimentul istoric. 

Pe acelaşi subiect

Primul care s-a aşezat strategic, pe traseul caleştii, şi-a montat cortul încă de pe 27 aprilie, cu mai bine de o săptămână înainte de Încoronare. Mulţi vor să participe la eveniment cu orice preţ. 

Pe traseul regelui va fi de vineri şi echipa Observator

Mădălina Iacob, reporter Observatotr: Vom fi de la prima oră pe traseul procesiunii. De la ora 10 dimineață cleaşca modernă va porni de la de la Palatul Buckingham, în procesiunea regelui, de-a lungul The Mall până la Trafalgar Square. Charles al III-lea și Camila vor trece pe Whitehall și strada Parlamentului din inima Londrei. Până la Great West Door, poartă pe care vor intra la Westiminster Abbey. Oamenii vor umple străzile pe tot traseul și vor aplaudă cuplul regal. Traseul de întoarcere, în caleașcă aurită, de dată aceasta, are aproape doi kilometri și jumătate până în grădina palatului. 

De de la ora 14 vine momentul mult așteptat -  îi vom vedea pe Rege și Regina la balconul Palatului Buckingham, de unde vor saluta mulțimea. 

Generalul-maior cu origini româneşti, Cristopher Ghika, comandantul Diviziei Casei Regale, a organizat totul în detaliu.

Cristopher Ghika, comandantul Diviziei Casei Regale: A mers foarte bine. Sunt mulţumit. Toate forţele militare au trimis trupe, armata, marina, forţele aeriene, dar şi peste 400 de membrii ai forţelor armate ale Commonwealth-ului. 

Nu e doar veselie însă în Regat. Un grup de republicani anti-monarhie ameninţă cu proteste.

Şi în Commonwealth apar tensiuni. Jamaica a început deja pregătirile pentru un referendum şi spune că până în 2024 vrea independenţa. iar lideri indigeni din 12 ţări susţin că Regele Charles ar trebui să le ceară scuze pentru opresiunile îndurate în secolele trecute.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Stiri externe » Un general-maior cu origini româneşti, Cristopher Ghika, este comandantul care organizează parada de ziua Încoronării Regelui Charles