Un nou scenariu de groază, după erupţia vulcanică din Insulele Canare. Se poate forma un megatsunami?
Erupția vulcanului Cumbre Vieja îi ţine pe localnici cu sufletul la gură de duminică, atunci când lava a început să se reverse din crater şi nu s-a mai oprit. Sute de case au fost distruse, iar odată ce lava ajunge în ocean există temeri serioase legate de formarea unui nor uriaş de gaze toxice, sau chiar a unui ... megatsunami. Specialiştii explică dacă temerile oamenilor sunt justificate.
Evenimentele dramatice din preajma vulcanului Cumbre Vieja sunt urmări ale unui fenomen numit de experţi "erupție efuzivă”, a explicat luni, la BFMTV, cercetătorul Édouard Kaminski, de la Institutul de Fizică din Paris. „Există două tipuri principale de erupții. Cele explozive, care aruncă în aer cenușă și lapilli (n.r. fragmente de lavă expulzate), și cele efuzive, care inundă într-o anumită măsură, zone terestre", a precizat el. Acest al doilea tip de erupție este „mai puțin periculos” decât cea explozivă, adaugă vulcanologul, întrucât oamenii pot fi evacuaţi din calea dezastrului.
Mii de oameni, evacuaţi de pe insula La Palma
Peste 6.000 de oameni, între care şi aproximativ 400 de turişti, au fost evacuaţi de pe insula spaniolă La Palma, considerată de autorităţi "zonă de risc". Aceştia au fost duşi în siguranţă în Tenerife, potrivit guvernului regional al Insulelor Canare. Deşi erupţia vulcanică, prima din 1971, nu a provocat niciun deces pe insula cu o populaţie de aproape 85.000 de locuitori, pagubele materiale sunt însemnate. Conform primelor estimări, s-au înregistrat pierderi de 400 de milioane de euro. În plus, dacă lava fierbinte ajunge în mare, specialiştii se aşteaptă la noi explozii, valuri de apă clocotită sau formarea de vapori toxici, relatează Le Parisien.
Ce se întâmplă când lava ajunge în apă?
- Mărturii din Infern, vulcanul din La Palma erupe fără oprire de trei zile: "Este cu adevărat o tragedie....
- Coşmarul din Insulele Canare continuă: de trei zile, râurile de lavă sunt de neoprit. Norul de gaze toxice, o...
- Vulcanul Cumbre Vieja a erupt. Locuitorii de pe insula La Palma, evacuaţi de autorităţi
Scurgerea iminentă a lavei în ocean îi îngrijorează de specialişti, care prognozau iniţial că acest lucru se va petrece luni seară. Cu toate acestea, momentul a fost amânat din cauza ritmului lent în care au înaintat "râurile de foc". Lava, care avansa cu o viteză de aproximativ 700 de metri pe oră, a încetinit marţi seară la doar 200 de metri pe oră. Deşi impactul întârzie, acesta se va petrece fără nicio urmă de îndoială. Iar întâlnirea dintre apa cu temperaturi de 20 de grade Celsius şi lava fierbinte, de peste 1000 de grade Celsius, poate da naştere unor fenomene periculoase.
Institutul de Studii Geologice din Statele Unite (USGS) explică pe site-ul său că, dacă lava se scurge în apă, „poate provoca o ploaie explozivă, cu stropi fierbinţi, pe o suprafață mare”. În plus, fragmente de lavă pot fi transportate pe cale aeriană, ajungând apoi pe sol, unde riscă să afecteze viaţa animalelor sălbatice. Se pot forma şi nori de gaze toxice, explică specialistul Onda Cero José Mangas, care atrage atenţia asupra efectelor nocive ale acidului carbonic, clorhidric, sulfuric sau ale dioxidului de carbon degajat. Guvernanţii Insulelor Canare i-au sfătuit pe locuitorii din regiune să își acopere nasul și gura când ies din case, delimitând un perimetru de siguranţă în jurul celei mai afectate zone.
Se poate forma un megatsunami?
O altă teorie prinde contur, după ce mai mulţi oameni şi-au exprimat temerile cu privire la formarea unui megatsunami în urma erupţiei vulcanice. Ipoteza se bazează pe o presupusă instabilitate a solului din regiune, iar valul uriaş ar urma să lovească inclusiv coasta americană. Unii merg mai departe şi se gândesc chiar şi la o posibilă prăbuşire a vulcanului în mare, fapt ce ar provoca valuri de zeci de metri înălţime. Scenariul catastrofal nu este o noutate, ci a fost dezvoltat în 2001 de un grup de cercetători. Este, însă, o ipoteză respinsă de majoritatea specialiştilor. Institutul Vulcanologic din Insulele Canare (Involcan) a declarat, în 2017, că stabilitatea zonei poate fi afectată doar în condiţii extreme, dacă un cutremur extrem de puternic ar avea loc simultan cu o erupţie cu un indice exploziv ridicat.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰