Antena Meniu Search
x

Un soldat rus care a făcut parte din Brigada de la Bucha a cerut azil politic în Spania: "Un război criminal, fac tot ce pot pentru a-l opri"

Un membru al forţelor armate ale Rusiei care a participat la invazia din Ucraina a cerut azil politic după ce a aterizat la Madrid şi este dispus să-şi împărtăşească experienţele prin care a trecut în faţa unui eventual tribunal penal internaţional, relatează "The Guardian", citat de news.ro.

de Redactia Observator

la 18.11.2022, 07:16

Un soldat rus care a făcut parte din Brigada de la Buchea a cerut azil politic în Spania: "Un război criminal, fac tot ce pot pentru a-l opri"
- Captura Twitter

Nikita Cibrin are 27 de ani şi spune că a petrecut mai mult de patru luni în Ucraina, făcând parte din Brigada 64 de puşcaşi motorizaţi a Gărzilor Speciale, o unitate acuzată de comiterea de crime de război în regiunea Kiev, în luna martie.

Cibrin a aterizat marţi în capitala Spaniei şi a fost reţinut la centrul pentru imigranţi de pe aeroport. Într-un interviu telefonic acordat miercuri seară de pe aeroport, Cibrin a negat că ar fi fost implicat în vreun fel în crimele de război care i se reproşează unităţii sale, susţinând că el nu a tras cu arma „nici măcar o dată” în timpul petrecut în Ucraina. El a declarat însă că este nerăbdător să depună mărturie în faţa unui tribunal internaţional despre experienţele sale din Ucraina. „Nu am nimic de ascuns”, susţine el. „Acesta este un război criminal, pe care Rusia l-a început. Vreau să fac tot ce pot pentru a-l opri”, a declarat Nikita Cibrin.

A fost degradat şi folosit ca om de serviciu, după ce s-a împotrivit războiului

Cibrin spune că s-a decis să fugă din Rusia după ce a dezertat din unitatea sa din Ucraina în luna iunie. Potrivit fostului militar rus, el le-a spus comandanţilor săi încă din 24 februarie, din prima zi a invaziei, că nu este de acord cu acest război. Ca urmare, a fost degradat, a fost scos din postul său de mecanic al armatei şi a fost însărcinat cu efectuarea de munci manuale.

Pe acelaşi subiect

„M-au ameninţat că mă vor băga la închisoare. În cele din urmă, comandanţii mei au decis să mă folosească ca om de serviciu şi ca om pe care îl foloseau la încărcare. Am fost trimis departe de câmpul de luptă”, a povestit el despre perioada petrecută în Ucraina.

„Au jefuit tot ce era. Maşini de spălat, electronice, totul”

Născut în Iakuţk, în estul Siberiei, Cibrin s-a înrolat în armata rusă în vara anului 2021, pentru că avea nevoie de bani. A intrat pentru prima dată în Ucraina cu unitatea sa la 24 februarie, trecând graniţa cu Belarusul. „Nu credeam că voi fi implicat în vreun război. Nu aveam nicio idee că vom lupta în Ucraina”, susţine el.

El spune că a petrecut prima lună a invaziei în satul Lipivka, la 50 de kilometri vest de Kiev. În acea perioadă, brigada lui este acuzată că a executat civili în Bucha şi Andriivka, două sate apropiate de Lipivka. Cibrin susţine însă că el nu a fost martor la niciun schimb de focuri în timpul cât a stat la Lipivka, dar spune, în schimb, că unitatea sa jefuia în mod obişnuit casele ucrainenilor. „Au luat tot ce era. Maşini de spălat, electronice, totul”, a afirmat el. Cibrin recunoaşte şi că circulau „zvonuri” printre camarazii săi potrivit cărora membrii unităţii sale ar fi fost implicaţi în violenţe sexuale şi în uciderea de civili.Cibrin confirmă că moralul în unitatea sa pe toată perioada în care a fost în Ucraina era extrem de scăzut. „Toată lumea a încercat să găsească modalităţi de a ieşi din armată. Dar comandanţii noştri ne ameninţau că ne împuşcă dacă dezertăm”, a povestit el.

A dezertat ascuns într-un camion

Cibrin spune că la 16 iunie a reuşit să fugă din Ucraina ascunzându-se în interiorul unui camion care se îndrepta spre Rusia pentru a lua provizii de alimente. După un timp, a contactat reţeaua pentru drepturile omului Gulagu.net, care l-a ajutat să părăsească Rusia la începutul acestei luni. Vladimir Osecikin, şeful Gulagu.net, a confirmat că organizaţia sa l-a ajutat pe Cibrin să părăsească Rusia.

Joi seară, fostul militar rus a fost eliberat din centrul pentru imigranţi al aeroportului din Madrid, fiind plasat într-un adăpost temporar pentru refugiaţi din capitala spaniolă, în timp ce autorităţile îi procesează cererea de azil. Cibrin speră acum să primească azil politic în Spania şi invocă opoziţia sa publică faţă de război ca fiind un pericol pentru sănătatea sa, dacă ar fi trimis înapoi în Rusia.

„The Guardian” precizează că nu a reuşit să verifice în mod independent toate detaliile poveştii lui Cibrin. El a furnizat documente şi fotografii care arată că a făcut parte din Brigada 64 de puşcaşi motorizaţi a Gărzilor Speciale şi că a fost în Ucraina. Cibrin este al doilea militar rus cunoscut care a fugit din ţară după ce a luat parte la invazie. Celălalt este Pavel Filatiev, un fost paraşutist rus care a fugit din ţară în vară, după ce a scris un memoriu în care a criticat războiul, reaminteşte The Guardian.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Un soldat rus care a făcut parte din Brigada de la Bucha a cerut azil politic în Spania: "Un război criminal, fac tot ce pot pentru a-l opri"