Antena Meniu Search
x

Potop în Statele Unite! Bilanţ negru în urma uraganului Harvey. Oamenii s-au refugiat pe acoperişuri ca să scape de furia naturii

Houston, unul din cele mai mari oraşe din Statele Unite, este, aproape în întregime, sub ape. Cel puţin doi oameni şi-au pierdut viaţa, iar bilanţul negru s-ar putea mări. Echipele de salvare fac cu greu faţă situaţiei şi au cerut ajutorul voluntarilor pentru a salva oamenii refugiaţi pe acoperişuri.

Vezi și

Houston, unul din cele mai mari oraşe din Statele Unite, este, aproape în întregime, sub ape. Cel puţin doi oameni şi-au pierdut viaţa, iar bilanţul negru s-ar putea mări. Echipele de salvare fac cu greu faţă situaţiei şi au cerut ajutorul voluntarilor pentru a salva oamenii refugiaţi pe acoperişuri.

Uraganul Harvey a lăsat în urmă nu doar distrugeri semnificative, ci şi o ploaie care nu pare să nu se mai oprească. Multe străzi din Houston au devenit râuri pe care nu se mai poate circula decât cu barca. Disperaţi, localnicii s-au refugiat pe acoperişuri deoarece, în unele cartiere, apa a depăşit chiar şi nivelul primului etaj al clădirilor.

"Amploarea şi intensitatea ploii întrec tot ceea ce am înregistrat până acum", se arată într-un comunicat al serviciului meteorologic naţional. Până când furtuna se va dispersa, cantitatea de precipitaţii ar putea ajunge, în unele zone la incredibila valoare de 1.300 de litri pe metru pătrat.

Inundaţiile sunt atât de extinse încât serviciile de urgenţă reuşesc cu greu să stabilească unde trebuie trimise, mai întâi, echipele de salvare. Prioritare sunt locurile unde s-ar putea pierde vieţi omeneşti. Dar asta înseamnă că numeroşi sinistraţi sunt lăsaţi să se descurce singuri. Unii au reuşit să scape, pe cont propriu, cu bărci, caiace sau chiar saltele gonflabile. Alţii au mers, pur şi simplu, pe jos, prin apa, până la brâu.

Nenumăraţi voluntari s-au alăturat echipelor de salvare. O echipă de televiziune a ajutat la o evacuare chiar în timpul unei transmisii în direct.

Garda de Coastă s-a alăturat operaţiunilor de salvare, cu vehicule amfibii şi elicoptere. Imaginile din Houston amintesc de cele de la New Orleans, după devastatorul uragan Katrina, din 2006. Un post de televiziune din oraş a fost nevoit să-şi întrerupă emisia deoarece apa a pătruns în clădirea redacţiei.

Dezastrul ar putea fi urmat de o polemică. Înaintea venirii uraganului, guvernatorul statului Texas a recomandat o evacuare cât mai amplă, dar primarul din Houston s-a opus, pentru a nu da naştere unui haos şi mai mare. Cei doi demnitari sunt din partide diferite, dar au convenit, acum, să amâne disputa până când toţi locuitorii vor fi în siguranţă. Preşedintele Donald Trump a analizat situaţia într-o teleconferinţă cu miniştrii implicaţi şi a anunţat că va vizita, marţi, Texasul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri externe » Potop în Statele Unite! Bilanţ negru în urma uraganului Harvey. Oamenii s-au refugiat pe acoperişuri ca să scape de furia naturii