Antena Meniu Search
x

Video Vaccinarea, tema principală la summitul european. Discuţiile au fost tensionate, în condiţiile în care livrările de vaccin sunt sub aşteptări

Distribuirea vaccinurilor în Uniunea Europeană a dominat agenda reuniunii virtuale a şefilor de stat şi de guvern din Uniune. Discuţiile au fost destul de tensionate, în condiţiile în care livrările de vaccin se situează mult sub aşteptări iar rata infectărilor este în creştere în mai multe ţări europene. Până acum, doar 14 la sută din cetăţenii Uniunii au primit măcar o doză de vaccin, în timp ce în Marea Britanie procentul este de 46 la sută.

de Redactia Observator

la 26.03.2021, 08:35

Vezi și
  • Vaccinarea a fost tema principală la summitul virtual european
  • Prin legătură video cu preşedintele Statelor Unite a avut loc primul dialog de acest gen după 11 ani

Chiar înaintea summitului virtual, mai multe ţări ale Uniunii, în frunte cu Austria, au contestat mecanismul de distribuire a vaccinurilor. Ele au susţinut că unele state membre sunt defavorizate, în timp ce altele primesc mai multe doze decât le-ar fi necesare. 

Sebastian Kurz, cancelarul Austriei: Când unele state membre au la dispoziţie mult mai puţine vaccinuri decât altele, eu cred că este o mare problemă pentru Europa. 

Summitul nu a reuşit să repartizeze, între ţări, cele 10 milioane de doze pe care Pfizer promite să le livreze, suplimentar, în trimestrul doi. Problema a fost lăsată în seama negocierilor între ambasadori. Sursa tensiunilor din cadrul Uniunii este faptul că producătorii de vaccin nu îşi respectă obligaţiile asumate. Mai ales AstraZeneca este acuzată că ar privilegia livrările către Marea Britanie, în dauna statelor de pe continent. Comisia Europeană a instituit un mecanism de control al exporturilor în afara Uniunii, care poate merge până la blocarea lor. 

Ursula von der Leyen, preşedinte Comisia Europeapă: Dacă firmele îşi pot exporta vaccinurile în toată lumea, este numai pentru că îşi îndeplinesc angajamentele şi nu creează riscuri pentru siguranţa aprovizionării în Uniunea Europeană. 

Pe acelaşi subiect

Discuţii tensionate pe tema distribuirii vaccinurilor

Unele state membre, cum este Franţa, susţin cu tărie eventuala blocare a exporturilor de vaccin. Altele, între care şi România, fac totuşi apel la prudenţă în aplicarea unei asemenea măsuri. 

Emmanul Macron, preşedinte Franţa: Nu mai suntem naivi! Eu susţin mecanismul de control al exporturilor instituit de Uniunea Europeană. Eu susţin ideea blocării exporturilor, cât timp unii producători nu-şi respectă angajamentele. 

Angela Merkel, cancelar Germania: Trebuie ca ambele părţi să aibă de câştigat, adică să acţionăm cu înţelepciune politică, deoarece problema este ceva mai complicată decât pare la prima vedere. 

Programul summitului a inclus o convorbire, prin legătură video, cu preşedintele Statelor Unite, primul dialog de acest gen după 11 ani. Cele două părţi au convenit să colaboreze pentru apărarea securităţii globale, a democraţiei şi stabilităţii. S-a discutat, fireşte, şi despre combaterea pandemiei. Dar este puţin probabil ca Uniunea să primească mai multe vaccinuri de la firmele americane. Joe Biden tocmai a stabilit un nou şi ambiţios obiectiv al campaniei de vaccinare din Statele Unite: 200 de persoane imunizate în primele 100 de zile ale mandatului său. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Vaccinarea, tema principală la summitul european. Discuţiile au fost tensionate, în condiţiile în care livrările de vaccin sunt sub aşteptări