Antena Meniu Search
x

Video Vestul Europei, între caniculă, incendii, secetă şi furtuni

Canicula continuă să topească vestul Europei. În mai multe oraşe din Franţa s-au înregistrat recorduri absolute de temperatură, iar oamenii s-au străduit să rămână la umbră. Vremea excesiv de fierbinte are şi consecinţe grave: incendii de pădure în Spania şi secetă devastatoare în nordul Italiei. Canicula lasă, uşor-uşor, loc furtunilor, care au apărut deja în Franţa şi, din nefericire, au făcut şi victime. 

de Redactia Observator

la 19.06.2022, 09:42

Vezi și

În Franţa a fost atins punctul maxim al valului de caniculă din ultimele zile. S-au înregistrat 42,9 grade Celsius la Biarritz, pe malul oceanului Atlantic, dar mercurul a urcat în termometre peste 40 de grade în numeroase alte oraşe din sud-vestul ţării. Iar pe întregul teritoriul a fost mult mai cald decât ar fi fost normal pentru această dată. La Paris au fost 36 de grade Celsius, iar unii localnici au încercat să se convingă nu e chiar atât de rău. 

În mai multe regiuni a urmat o scădere la fel de nefirească a temperaturii: chiar la Biarritz, într-o oră, mercurul a coborât cu mai mult de 15 grade. Iar în unele locuri, furtunile anticipate de meteorologi au venit fără avertisment. Într-o staţiune din nordul ţării, o persoană a murit şi alta este dispărută după o furtună de o violenţă extremă. 

De la secetă şi temperaturi caniculare, la furtuni şi inundaţii devastatoare

Furtuna nu a sosit, încă, în Spania, unde căldura excesivă întreţine puternice incendii de vegetaţie. După focarele din Catalonia, care nu au fost încă lichidate, flăcările au cuprins şi o rezervaţie naturală din Castilla şi Leon. 18 sate cu 1700 de locuitori au fost evacuate, iar vegetaţia este distrusă pe 25 de mii de hectare. Incendiul este considerat cel mai puternic din istoria regiunii, iar pompierii forestieri, care se simt neputincioşi, îl califică drept "un autentic monstru". 

Consecinţe diferite, dar la fel de grave, se înregistrează în Italia, unde seceta durează deja de mai multe luni. Fluviul Pad este la cel mai scăzut nivel din ultimii 70 de ani. În marile lacuri din nordul ţării, cantitatea de apă reprezintă numai 20 - 25 la sută din cea normală. Şi la Roma, cotele Tibrului sunt extrem de mici. Pagubele provocate în agricultură sunt evaluate la două miliarde de euro, iar fermierii cer ajutor de urgenţă. În multe localităţi apa este raţionalizată, iar primăria din Milano a dispus scăderea nivelului apei în canalele din oraş, pentru a o îndrepta spre irigaţii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Vestul Europei, între caniculă, incendii, secetă şi furtuni