Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Victoria Ucrainei nu a fost niciodată obiectivul SUA. Celebra frază "atât timp cât este necesar" a fost intenționat vagă - TIME

Ce a însemna pentru Joe Biden o victorie în Ucraina a fost de fapt o înfrângere pentru Volodimir  Zelenski, arată o analiză TIME publicată de corespondentul principal la Kiev, Simon Shuster. Potrivit acestuia, Biden a avut grijă să nu promită că Ucraina va recâștiga teritoriile pierdute sau că va vedea sfârșitul acestui război cât timp el este la Casa Albă. Celebra frază "for as long as it takes" a fost deliberat vagă, a explicat acesta. 

de Redactia Observator

la 20.01.2025 , 16:00

Victoria Ucrainei nu a fost niciodată obiectivul SUA. Celebra frază "atât timp cât este necesar" a fost intenționat vagă - TIME Volodimir Zelenski și Joe Biden, la Adunarea ONU, New York, 25 septembrie 2024 - Profimedia

Când Rusia a invadat Ucraina, în urmă cu aproape trei ani, președintele Joe Biden a stabilit trei obiective principale pentru SUA iar victoria Ucrainei nu a fost printre ele. Fraza utilizată de Casa Albă pentru a descrie răspunsul SUA "susținerea Ucrainei atât timp cât este necesar" a fost intenționat vagă, ridicând întrebarea: "Atât timp cât este necesar ca să ce?", se arată în analiza revistei TIME.

Obiectivele lui Biden

"Nu am vorbit în mod deliberat despre termeni teritoriali," a spus Eric Green, fost membru al Consiliului de Securitate Națională al lui Biden. SUA nu au promis să ajute Ucraina să recupereze toate teritoriile ocupate de Rusia, inclusiv Crimeea și estul Ucrainei. Conform Casei Albe, acest obiectiv era dincolo de capacitățile Ucrainei, chiar și cu un sprijin semnificativ din partea Occidentului. Prioritatea era ca Ucraina să supraviețuiască ca stat suveran, democratic, capabil să urmărească integrarea în Occident.

Articolul continuă după reclamă

Cele trei obiective ale lui Biden au fost: 1.supraviețuirea Ucrainei ca stat suveran democratic, 2. menținerea unității aliaților occidentali, 3. evitarea unui conflict direct între Rusia și NATO. Privind retrospectiv, Biden a reușit să îndeplinească aceste obiective, dar succesul limitat a adus nemulțumiri, inclusiv printre aliații apropiați. Green notează că acest tip de succes este umbrit de suferințele Ucrainei și de incertitudinile privind rezultatul final al războiului.

Pe acelaşi subiect

Criticile lui Zelenski

De-a lungul războiului declanşat de Rusia, nemulțumirile președintelui ucrainean Volodimir Zelenski față de Biden s-au acumulat şi au ajuns să fie exprimate tot mai deschis după victoria lui Donald Trump. Într-un interviu recent, Zelenski a declarat că SUA nu a făcut suficient sub conducerea lui Biden pentru a impune sancțiuni Rusiei, a oferi arme și garanții de securitate Ucrainei. "Cu tot respectul pentru Statele Unite și pentru administrație. Nu vreau aceeași situație ca cea pe care am avut-o cu Biden. Cer sancțiuni şi arme acum, vă rog", a spus Zelenski într-un podcast cu Lex Fridman, difuzat la începutul lunii ianuarie.

SUA au oferit sprijin masiv Ucrainei în timpul mandatului lui Biden: 66 miliarde de dolari au fost doar sub formă de asistență militară începând cu februarie 2022. Combinat cu ajutorul economic şi umanitar, totalul se ridică la 183 miliarde de dolari, conform unui raport guvernamental.

Cu toate acestea, Zelenski și unii dintre aliați au insistat că SUA au fost prea precaute în răspunsul oferit Rusiei, mai ales când vine vorba de a acorda Ucrainei o cale clară spre aderarea la NATO. "Este foarte important să împărtășim aceeași viziune pentru viitorul securității Ucrainei, în UE și NATO", a spus președintele ucrainean în timpul vizitei la Casa Albă din septembrie.  

Zelenski a cerut mai mult, inclusiv o cale clară de aderare a Ucrainei la NATO și permisiunea de a folosi arme americane împotriva Rusiei pe teritoriul acesteia. În timpul vizitei, Zelenski i-a prezentat lui Biden un "plan de victorie" care includea aceste solicitări.

Apărarea Ucrainei nu este același lucru cu înfrângerea Rusiei

Biden anunțase până în acel moment că nu va candida, iar ucrainenii sperau că faptul că nu mai are nimic de pierdut din punct de vedere electoral îl va determina să ia decizii mai îndrăznețe, parțial pentru a se asigura ce politica externă lasă moștenire. "Pentru noi moștenirea pe care o lasă este un argument. Cum își va aminti istoria de tine?", a declarat pentru TIME un membru de top al delegației lui Zelenski la Washington. 

Răspunsul lui Biden a fost mixt. În privința aderării Ucrainei la NATO, Biden a fost de neclintit. Dar în cele din urmă, a aprobat o serie de decizii pe care Casa Albă le-a considerat până atunci ca fiind prea periculoase. În noiembrie, SUA au permis Ucrainei să folosească rachete americane pentru a lovi adânc în interiorul Rusiei. Iar în ianuarie, administrația Biden a impus sancțiuni dure sectorului energetic rus, inclusiv "flotei din umbră" folosite de Rusia pentru a-și exporta petrolul. 

Deși aceste decizii nu au fost ceea ce și-a dorit Zelenski, ele l-au ajutat pe Biden să susțină, în ultimul său discurs despre politica externă, că SUA și-au atins obiectivele în sprijinirea Ucrainei. Totuși, Biden a evitat să promită că Ucraina își va recăpăta teritoriile pierdute sau va supraviețui războiului. Președintele Vladimir Putin "nu a reușit până acum să subjuge Ucraina", a spus Biden în discursul său la Departamentul de Stat pe 13 ianuarie. "Astăzi, Ucraina este în continuare o țară liberă, independentă, cu potențial    pentru un viitor luminos".

Viitorul pe care îl are în minte Zelenski și mulți dintre compatrioții săi este unul în care Rusia este învinsă. Dar, prin obiectivele fixate, adunând lumea la luptă, Biden a lăsat de înţeles că apărarea Ucrainei împotriva Rusiei nu este același lucru cu înfrângerea Rusiei. Prin urmare nu este surprinzător că acest obiectiv rămâne departe de Zelenski, a conchis TIME. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi început să folosiţi ChatGPT în sarcinile de zi cu zi de la serviciu?
Observator » Ştiri externe » Victoria Ucrainei nu a fost niciodată obiectivul SUA. Celebra frază "atât timp cât este necesar" a fost intenționat vagă - TIME