Antena Meniu Search
x

VIDEO. Un nord-coreean a evadat în 40 de secunde dintr-o închisoare din China. Se temea că o să fie deportat

Autoritățile din China l-au capturat din nou pe bărbatul nord-coreean, care a evadat dintr-o închisoare și a fost vânat de poliție timp de 40 de zile. 

de Redactia Observator

la 29.11.2021, 18:21

VIDEO. Un nord-coreean a evadat în 40 de secunde dintr-o închisoare din China. Se temea că o să fie deportat
VIDEO. Un nord-coreean a evadat în 40 de secunde dintr-o închisoare din China. Se temea că o să fie deportat - Profimedia

Tânărului de 39 de ani, pe numele său chinezesc de Zhu Xianjian, i-a luat doar 40 de secunde să escaladeze un zid al închisorii din orașul Jilin, din nord-estul țării, unde avea de ispășit o pedeapsă de 11 ani de închisoare pentru tâlhărie și intrare ilegală în China, potrivit BBC. Operațiunea de căutare a nord-coreeanului i-a ținut pe chinezi cu sufletul la gură după evadarea sa spectaculoasă. Bărbatul a fost arestat din nou duminică. 

Zhu a fost condamnat la închisoare în orașul Jilin după ce a fugit în China din Coreea de Nord în 2013. Camerele de supraveghere l-au filmat pe Zhu, în noaptea de 19 octombrie, urcând pe o magazie a închisorii și mergând pe acoperiș, înainte de a sări peste cel mai apropiat gard electric către libertate. Apoi, paznicii închisorii au pornit pe urmele sale. 

Evadarea a generat un larg interes pe rețelele sociale din China. Autoritățile au crescut treptat recompensa pentru informații care să ducă direct la capturarea lui. Suma a ajuns la 700.000 de yuani (aproape 100.000 de euro). Când a fost prins Zhu a fost filmat palid și slăbit în timp ce stătea întins la pământ, cu mâinile încătușate la spate. A fost închis inițial sub acuzația de intrare ilegală în China, furt și tâlhărie după ce a evadat din Coreea de Nord.

De ce era condamnat nord-coreeanul

Pe acelaşi subiect

Dosarele de la tribunal arătă că în 2013 a traversat un râu care separă Coreea de Nord de China și a intrat în mai multe case dintr-un sat din apropiere, furând bani, telefoane mobile și haine. Apoi a înjunghiat o femeie în vârstă care l-a descoperit și a încercat să fugă cu un taxi înainte de a fi arestat de poliție. Zhu a ispășit nouă ani din condamnare și, la momentul evadării sale, mai avea doi ani până să fie eliberat și deportat înapoi în Coreea de Nord. Chinezii speculaseră că Zhu a evadat din închisoare pentru a nu fi trimis înapoi.

China repatriază forțat nord-coreenii, în ciuda faptului că a semnat Convenția ONU privind Refugiații din 1951, care obligă semnatarii să nu returneze refugiații dacă aceștia riscă persecuție sau tortură. China consideră fugarii nord coreeni mai degrabă migranți ilegali decât refugiați, ceea ce îi permite să-i trateze ca pe niște infractori după sistemul juridic al țării.

În 2014, Comisia de anchetă a ONU privind drepturile omului a stabilit că Coreea de Nord este responsabilă pentru „încălcări sistematice, pe scară largă și flagrante ale drepturilor omului” și pentru „crime împotriva umanității”.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » VIDEO. Un nord-coreean a evadat în 40 de secunde dintr-o închisoare din China. Se temea că o să fie deportat