Violențe pe Champs-Elysees. Protestatarii au distrus şi au incendiat tot ce au întâlnit în cale
Nemulţumiţi că preţul carburanţilor a crescut necontrolat în acest an, protestatari au încercat să asedieze Palatul Elysee, s-au bătut cu forţele de ordine şi, la lasărea serii au început să distrugă şi să incendieze tot ce au întâlnit în cale.
Cel mai faimos bulevard din Paris s-a transformat în teatru de război. Nemulţumiţi că preţul carburanţilor a crescut necontrolat în acest an, protestatari au încercat să asedieze Palatul Elysee, s-au bătut cu forţele de ordine şi, la lasărea serii au început să distrugă şi să incendieze tot ce au întâlnit în cale.
Vizitat de milioane de turişti anual, centrul Parisului s-a transformat într-un veritabil câmp de luptă. Violenţele au continuat şi după lăsarea serii, după o zi în care peste 8000 de protestatari s-au baricadat pe cel mai faimos bulevard al Franţei. Îmbrăcaţi în veste reflectorizante, demonstranţi au rupt un cordon de securitate format de jandarmii care păzesc intrarea în Palatul Elysee.
Dar forţele de ordine au răspuns imediat cu gaze lacrimogene şi cu tunuri cu apă. Demonstranţii, în marea lor majoritate şoferi, au aruncat pietre şi petarde în jandarmi, au distrus semafoare, dar şi mai multe cafenele de lângă Arcul de Triumf.
Preşedintele francez a criticat dur, printr un mesaj postat pe twitter, violenţele protestatarilor şi a transmis mulţumiri forţelor de ordine.
- Zi de foc pentru trupele ucrainene. Peste 260 de atacuri ruseşti, din toate direcţiile, la Pokrovsk
- Cel mai ambiţios proiect al omenirii. Un milionar anonim finanţează crearea primei aşezări umane subacvatice
- Proiectul lui Zelenski, distrus din faşă. Polonia anunţă că UE nu va înfiinţa o armată a Europei
- Rheinmetall şi Romarm ar putea construi o fabrică de pulberi în România. Angel Tîlvăr, discuţie cu CEO-ul...
- Joe Biden, număr record de zile de concediu. Un american de rând ar trebui să lucreze 52 de ani ca să-l egaleze...
Ministrul de Interne a transmis că numărul protestatarilor a fost cu mult scăzut faţă de protestul de acum o săptămână, doar 106.000 faţă de 288.000 la nivel naţional. Atunci, doi oameni au murit şi sute au fost răniţi în confruntările cu jandarmii. De data asta, situaţia a fost gestionată mai bine.
Scumpirea carburanţilor în Franţa este provocată de taxele introduse pentru a forţa şoferii să renunţe la maşinile diesel şi să folosească surse de energie nepoluante. Protestatarii cer demisia preşedintelui, dar în pofida violenţelor, preşedintele Emmanuel Macron a promis că nu va renunţa la reforme.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰