Antena Meniu Search
x

Vladimir Putin să fie numit "conducătorul" Rusiei și nu "președinte", cer naționaliștii pro-Kremlin

Un partid pro-Kremlin a cerut ca Vladimir Putin să fie numit "conducătorul" Rusiei și nu "președintele" Rusiei, într-o încercare de a se îndepărta lingvistic de cuvinte de proveniență occidentală.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 12.07.2022, 14:21

președintele Rusiei Vladimir Putin
Vladimir Putin să fie numit "conducătorul" Rusiei și nu "președinte", cer naționaliștii pro-Kremlin - Profimedia Images

Concret, Partidul Liberal Democrat (LDPR), de orientare naționalistă, a propus înlocuirea termenului "președinte" cu "pravitel", care în traducere înseamnă "conducător", pentru că, consideră cei din partid, termenul nu a prins încă rădăcini în Rusia, a transmis RIA Novosti în cursul zilei de duminică.

Membrii LDPR susțin că termenul "președinte" "i-a făcut întotdeauna de rușine". Partidul a argumentat în propunerea sa că termenul a fost folosit pentru prima dată la sfârșitul secolului al XVIII-lea în SUA și "mult mai târziu s-a răspândit în întreaga lume".

Termenul "președinte" nu a prins rădăcini în Rusia, susțin naționaliștii

"În țara noastră, după standardele istorice, acesta este în general un cuvânt nou și, până când prinde rădăcini complet, îl putem înlocui fără probleme. De exemplu, cu sintagma șef de stat sau cuvântul conducător. Ambele sunt mai mult de înțeles pentru urechea rusă", au precizat inițiatorii modificării.

Pe acelaşi subiect

Propunerea vine la aproape cinci luni de la invazia Rusiei în Ucraina, ordonată de președintele Vladimir Putin și care a făcut zeci de mii de victime.

Vladimir Jirinovski, liderul naționalist al LDPR decedat în luna aprilie, a cerut în mai multe rânduri încoluirea termenului "președinte" cu "conducător suprem", pentru a distanța titulatura de cea de proveniență străină. În 2020, Duma de Stat din Rusia, camera inferioară a Parlamentului, a respins inițiativa. Potrivit Newsweek, Kremlinul a transmis atunci că președintele Putin nu are nicio opinie pe acest subiect.

"Există... unele propuneri foarte curioase printre cele înaintate. De exemplu, ei (n.r. LDPR) au propus redenumirea funcției de șef al statului în lider suprem", a declarat la vremea respectivă Pavel Krașeninnikov, co-președintele unei comisii guvernamentale care analizează aspecte de ordin constituțional. "Totul e la nivel de discuție", a spus atunci și Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus. Jurnaliștii de la Newsweek au cerut un punct de vedere oficial de la Ministerul Rus de Externe.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Vladimir Putin să fie numit "conducătorul" Rusiei și nu "președinte", cer naționaliștii pro-Kremlin