Antena Meniu Search
x

Video Zelenski avertizează că soldaţii ruşi se regrupează pentru un atac brutal în Donbas şi Harkov. Pericolul ar putea veni şi din Transnistria

Contraofensiva Ucrainei continuă cu succes în Nord şi în Sud, însă Estul ţării rămâne sub ameninţarea unui atac brutal al ruşilor. Preşedintele Zelenski avertizează că soldaţii ruşi se regrupează pentru un atac în Donbas şi în Harkov. Mai mult, pericolul ar putea veni şi din Transnistria, unde trupele ruse staţionate aici s-ar mobiliza. Republica Moldova a dezminţit însă informaţia.

de Redactia Observator

la 02.04.2022, 20:32

Profimedia Images Vezi și

''Trupele ruseşti se regrupează în Donbas şi în direcţia Harkov. Se pregătesc pentru o ofensivă puternică.'' Este avertismentul preşedintelui Ucrainei într-un moment în care armata rusă părăseşte zona Kievului. După Irpin, forţele ucrainene au recuperat aeroportul Gostomel şi localitatea vecină Bucha. 

Victimele colaterale ale războiului din Ucraina

Cadavre, maşini şi case distruse, asta au găsit soldaţii care au înaintat pe străzile oraşului. Sute de civili au fost ucişi.

Volodimir Zelesnki, preşedintele Ucrainei: În zonele unde s-au retras, situaţia este catastrofală, e pericol la orice pas. Sunt mine şi capcane pe întreg teritoriul, în case, vehicule, chiar şi în cadavre.

Pe acelaşi subiect

Luptele continuă însă în nordul şi estul Kievului

Vitali Klitschko, primarul Kievului: Pericolul de moarte este foarte ridicat, de asta sfatul meu pentru toată lumea care vrea să revină în oraş este să mai aştepte.

Obiectivul imediat al Rusiei devine tot mai clar: control total asupra regiunilor Doneţk şi Luhanţk. În zona cea mai fierbinte a războiului, Crucea Roşie şi autorităţiile ucrainene caută să organizeze coridoare umanitare, însă majoritatea ajung să fie blocate de forţele ruse. Ieri 6000 de oameni, dintre care 3000 din Mariupol, au fost evacuaţi. Alţii peste 100 de mii rămân captivi în oraşul-port, distrus în proporţie de 95%.

''Am pierdut totul. Nu mai am loc de muncă, nu îmi mai găsesc fiul. Locuia într-o altă parte a oraşului.''

Pentru locuitorii din sudul Ucrainei, un nou pericol ar putea veni de pe flancul de Vest. În Transnistria, ar fi mai bine de 1500 de soldaţi ruşi. 

Oleksandr Shputun, purtător de cuvânt al Forţelor Armate din Ucraina: Trupele ruseşti aflate în regiunea Transnistria din Republica Moldova au început să desfăşoare acţiuni şi antrenamente provocatoare de-a lungul graniţei cu Ucraina.

Autorităţile separatiste, dar şi cele de la Chişinău neagă faptul că trupele ruse s-ar mobiliza. Din Occident, Ucraina primeşte sprijin de la cel mai înalt nivel. Ieri la Kiev a ajuns şi preşedintele Parlamentului European.

Roberta Metsola, preşedintele Parlamentului European: Ucraina este parte a familiei noastre europene. Voi sunteţi noi şi noi suntem voi. Dar în acelaşi timp, voi luptaţi în războiul nostru. 

Liderii UE au organizat un summit virtual cu autorităţile de la Beijing pentru a încerca să taie din finanţarea Rusiei. Deşi susţine pacea în regiune, China refuză să aplice sancţiuni Moscovei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Zelenski avertizează că soldaţii ruşi se regrupează pentru un atac brutal în Donbas şi Harkov. Pericolul ar putea veni şi din Transnistria