Antena Meniu Search
x

Zelenski i-a lăsat fără cetățenia ucraineană pe trei dintre cei mai bogaţi evrei din Ucraina. Epurări și în rândul oligarhilor

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a revocat cetăţenia ucraineană a doi cei mai cunoscuţi oligarhi din Ucraina, Igor Kolomoiski şi Ghennadi Korban, precum şi lui Vadim Rabinovici, un fost magnat devenit deputat de opoziţie, cei trei numărându-se printre cei mai bogaţi evrei din Ucraina, relatează joi canalul de televiziune israelian i24News, citat de Agerpres. Război Rusia - Ucraina, ziua 155 LIVE TEXT

de Redactia Observator

la 28.07.2022, 11:00

Zelenski i-a lăsat fără cetățenia ucraineană pe trei dintre cei mai bogaţi evrei din Ucraina. Epurări în rândul oligarhilor
Zelenski i-a lăsat fără cetățenia ucraineană pe trei dintre cei mai bogaţi evrei din Ucraina. Epurări în rândul oligarhilor - Profimedia

Motivul oficial al acestei decizii pare să fie faptul că cei trei deţin o altă naţionalitate în afară de cea ucraineană, în cazul dat pe cea israeliană, în timp ce dubla naţionalitate este ilegală din punct de vedere tehnic în Ucraina, dar tolerată pe scară largă în practică, scrie AFP.

Potrivit mai multor surse de la Kiev, preşedintele ucrainean vrea să epureze oligarhii cu un trecut dubios pentru a demonstra SUA şi altor ţări occidentale că Ucraina nu tolerează corupţia.

Cert este că trei dintre cei mai influenţi evrei din Ucraina, între care doi au jucat un rol esenţial în finanţarea proiectelor de infrastructură evreieşti în special în regiunea Dnipropetrovsk, unde locuieşte a doua cea mai importantă comunitate de evrei din Ucraina, nu mai par a fi bineveniţi în ţara lor natală, comentează canalul de televiziune israelian pe pagina sa web.

Zelenski vrea să epureze oligarhii cu un trecut dubios pentru a demonstra că nu tolerează corupţia

Pe acelaşi subiect

Lui Ghennadi Korban i-a fost deja refuzată intrarea în Ucraina la un post de frontieră şi chiar i-a fost confiscat paşaportul ucrainean, potrivit media locale.

De la alegerea sa în 2019, Volodimir Zelenski a continuat reforma antioligarhică lansată de predecesorul său în funcţie Petro Poroşenko cu scopul de a slăbi controlul lui Igor Kolomoiski asupra economiei, mass-media şi altor centre de putere. A fost o decizie care a surprins multă lume, întrucât Igor Kolomoiski se număra printre principalii susţinători ai lui Zelenski şi se întorsese dintr-un exil autoimpus în Israel abia după alegerea acestuia din urmă.

Cei trei oligarhi de origine evreiască se confruntă, de asemenea, cu acuzaţii de corupţie la scară mare.

Guvernul ucrainean nu a confirmat public revocarea cetăţeniei celor trei oligarhi. Un lucru neobişnuit, decretul prezidenţial din 18 iulie prin care se anunţa această decizie şi difuzat online nu purta semnătura preşedintelui, în timp ce biroul lui Volodimir Zelenski a rămas vag în privinţa chestiunii atunci când i s-a cerut să confirme autenticitatea decretului. Surse apropiate preşedintelui au declarat însă presei ucrainene că documentul este autentic, potrivit i24News.

Andrii Kostin, noul procuror general al Ucrainei

Parlamentul de la Kiev a aprobat miercuri desemnarea lui Andrii Kostin în funcţia de procuror general al Ucrainei, a anunţat Parchetul ucrainean, potrivit Reuters. Numirea lui Kostin, deputat în Rada Supremă (parlamentul unicameral al Ucrainei), a fost aprobată de 299 de aleşi.

Andrii Kostin este membru al partidului Slujitorul Poporului, formaţiunea preşedintelui Volodimir Zelenski. Parlamentul aprobase solicitarea lui Zelenski privind demiterea Irinei Venediktova din funcţia de procuror general şi a lui Ivan Bakanov din cea de şef al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) la 19 iulie, la două zile după ce preşedintele ucrainean îi suspendase din funcţie pe cei doi.

Acestora li s-a reproşat incapacitatea de a fi eliminat spioni ruşi şi colaboratori ai Moscovei din instituţiile statului ucrainean după invadarea Ucrainei de forţele ruse la 24 februarie. Secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare, Oleksii Danilov, a declarat că Federaţia Rusă şi-a implantat agenţi timp de 30 de ani în Ucraina, extinzând şi consolidând reţelele acestora, de aceea statul ucrainean se confruntă astăzi cu o situaţie complicată, potrivit Unian.

Zelenski a anunțat  la mijlocul lunii o revizuire de cadre în SBU.Preşedintele ucrainean a admis că au fost declanşate 651 de urmăriri penale pentru înaltă trădare şi colaboraţionism, fiind vizaţi în special responsabili ai parchetelor. Peste 60 de procurori şi ofiţeri SBU au rămas în teritoriul ocupat şi acţionează împotriva Ucrainei, a mai dezvăluit Zelenski.

În acest context, publicaţia ucraineană Focus menţionează cazul fostului şef al SBU responsabil pentru Crimeea, Oleg Kulinici, care - potrivit anchetei - se afla în solda serviciilor secrete ruse, ceea ce a permis armatei ruse să cucerească rapid regiunea Herson şi să încercuiască Mariupol. Un alt exemplu evocat de Focus este cel al ex-şefului de securitate internă al SBU, Andrei Naumov. Acesta a părăsit Ucraina cu câteva ore înainte de începerea războiului, a fost acuzat de înaltă trădare şi reţinut în Serbia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Zelenski i-a lăsat fără cetățenia ucraineană pe trei dintre cei mai bogaţi evrei din Ucraina. Epurări și în rândul oligarhilor