Greii lui Putin. Cine face parte din echipa trimisă să negocieze cu Trump un acord în Ucraina
Vladimir Putin formează o echipă de negociatori de rang înalt, cu zeci de ani de experiență în negocieri cu mize mari, pentru discuţiile cu reprezentanții președintelui american Donald Trump pentru un acord care să pună capăt războiului din Ucraina, relatează Bloomberg.
![Greii lui Putin. Cine face parte din echipa trimisă să negocieze cu Trump un acord în Ucraina Greii lui Putin. Cine face parte din echipa trimisă să negocieze cu Trump un acord în Ucraina](https://img.observatornews.ro/0/2025/2/14/610104/presedintele-rus-vladimir-putin-videoconferinta-cu-9ef4da0e.webp?w=430&f=2&v=2)
Vladimir Putin reuneşte o echipă de negociatori experimentați pentru a purta discuții cu reprezentanții președintelui american Donald Trump, în vederea unui posibil acord care să pună capăt războiului din Ucraina.
Printre aceștia se numără Iuri Ușakov, consilierul său principal pe politică externă, cu peste 50 de ani de experiență diplomatică, și Serghei Narîșkin, șeful serviciului de informații externe al Rusiei, un vechi aliat al lui Putin din perioada KGB-ului sovietic.
Un alt nume-cheie este Kirill Dmitriev, un investitor educat la Stanford și Harvard (directorul fondului suveran de investiții al Rusiei) care are legături apropiate cu familia lui Putin. El ar putea juca un rol esențial ca intermediar informal în negocierile cu echipa lui Trump.
Decizia lui Putin de a desemna negociatori experimentați subliniază determinarea sa de a obține un acord favorabil și arată că cererile sale privind Ucraina nu s-au schimbat semnificativ de la începutul invaziei, punctează Bloomberg.
- Vicepreşedintele SUA critică România pentru anularea alegerilor: "A fost luată pe baza unor suspiciuni șubrede"
- Ucraina a înmânat SUA un proiect de parteneriat privind resursele de minerale strategice: "Nu este neapărat o...
- Șeful Pentagonului sugerează reducerea prezenței militare americane în Europa: "Nu vom fi aici pentru totdeauna"
- Şeful Pentagonului spune că securitatea Europei nu e o prioritate pentru SUA. Cât au durat negocierile pentru...
- Undă de şoc în Europa după discuţia dintre Trump şi Putin. UE s-ar putea trezi cu o notă de plată uriaşă:...
- "O înțelegere murdară". UE și Ucraina îi avertizează pe Trump și Putin: Nicio pace fără noi la masa...
O echipă cu experiență în negocieri strategice
- Iuri Ușakov, 77 de ani, fost ambasador al Rusiei în SUA (1998-2008), este unul dintre cei mai influenți consilieri ai lui Putin și are o cunoaștere aprofundată a relațiilor cu Washingtonul.
- Serghei Narîșkin, 70 de ani, a colaborat cu Putin de peste patru decenii și conduce serviciul de informații externe al Rusiei.
- Kirill Dmitriev, 49 de ani, a fost implicat recent în negocierile pentru eliberarea profesorului american Marc Fogel dintr-o închisoare rusă, un gest interpretat ca o încercare a Kremlinului de a demonstra deschidere în fața negocierilor mai ample privind Ucraina. A studiat în Statele Unite, obținând o diplomă de licență în economie cu onoruri la Universitatea Stanford și un master în administrarea afacerilor de la Harvard Business School. Și-a început cariera la Goldman Sachs și McKinsey & Company, lucrând în birourile din New York, Los Angeles, Moscova și Praga.
Provocările echipei Trump
În timp ce echipa lui Putin beneficiază de o vastă experiență în negocieri internaționale, echipa lui Trump are mai puține cunoștințe despre Ucraina și o experiență limitată în dialogul direct cu Rusia. Aceasta ar putea fi o vulnerabilitate majoră la masa negocierilor, mai ales în condițiile în care Putin nu pare dispus să facă concesii semnificative, arată Bloomberg.
Un context diplomatic complex
Dmitriev, născut la Kiev, este sancționat de SUA pentru legăturile sale strânse cu Kremlinul. De-a lungul anilor, el a jucat un rol important în relațiile economice ale Rusiei cu Occidentul și Orientul Mijlociu. De asemenea, el a fost unul dintre principalii promotori ai vaccinului rusesc Sputnik V și a fost menționat în raportul procurorului special Robert Mueller pentru eforturile sale de a stabili contacte cu administrația Trump în 2016.
Blomberg mai scrie că, pe lângă echipa inițială de negociatori, Kremlinul ar putea adăuga la discuții și alți oficiali implicați în negocierile de încetare a focului din 2022, precum consilierul prezidențial Vladimir Medinski.
Jurnaliştii ruşi îl consideră pe acesta din urmă o anomalie. Vladimir Medinski este fostul ministru al Culturii și a fost desemnat personal de Vladimir Putin să conducă delegația rusă în negocierile cu Ucraina din 2022, în ciuda lipsei sale de experiență diplomatică. Această alegere a fost surprinzătoare pentru mulți, însă Medinski a continuat să fie figura principală a delegației ruse în discuțiile de pace. În paralel, el a lucrat la un manual de istorie universală care justifică agresiunea Rusiei și, conform Serviciului de Securitate al Ucrainei, falsifică istoria Ucrainei ca stat. În iunie 2024, Kievul a deschis un dosar penal împotriva autorilor manualului, inclusiv împotriva lui Medinski. Deși nu are puteri de decizie semnificative, ruşii se aşteaptă ca el să facă parte în continuare din echipa de negociere.
Putin, Trump și o posibilă întâlnire în Arabia Saudită
Printre posibilele locații pentru întâlnirea dintre Putin și Trump se numără Arabia Saudită, unde Dmitriev are conexiuni puternice. În 2019, el a primit Ordinul de Merit al Regelui Abdulaziz din partea prințului moștenitor saudit Mohammed bin Salman, iar în 2023 l-a însoțit pe Putin în vizitele oficiale în Abu Dhabi și Riad.
Într-un context diplomatic tensionat, desemnarea acestor negociatori de rang înalt arată că Rusia ia în serios posibilitatea unui acord, dar nu dă semne că este dispusă să facă compromisuri majore, concluzionează Bloomberg.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰