Antena Meniu Search
x

Camionul bombă care a explodat pe podul din Crimeea ar fi fost pregătit în Bulgaria, susțin rușii. Pe unde ar fi intrat în Rusia și ce avea la bord

Camionul care ar fi explodat pe podul Kerci din Crimeea ar fi traversat Bulgaria, Georgia, Armenia, Osetia de Nord și teritoriul Krasnodar din Rusia, potrivit președintelui Comitetului rus de Investigaţii, Alexander Bastrykin. Oficialul rus a declarat că în urma anchetelor desfășurate de autoritățile ruse, incidentul este considerat "un act terorist" pus la cale de către serviciile secrete ucrainene, cetăţeni ai Rusiei şi ai unor ţări străine. 

de Redactia Observator

la 10.10.2022, 14:30

- Telegram

"Am stabilit deja traseul camionului implicat în explozia de pe podul Kerci. Camionul a trecut prin Bulgaria, Georgia, Armenia, Osetia de Nord și Teritoriul Krasnodar. În plus, au fost identificați persoanele care au participat la organizarea acestui traseu. Cu ajutorul agenților FSB, a fost posibilă identificarea suspecților care ar fi putut pregăti un atac terorist și a persoanelor care operează pe teritoriul Federației Ruse.

În plus, continuăm cercetările de specialitate în ceea ce privește clarificarea scopurilor și obiectivelor acestei lovituri. Cu siguranță este de natură teroristă. Acesta este un act de terorism. Toate datele noastre din etapa inițială a anchetei de astăzi ne permit să tragem o concluzie clară - este un atac terorist care a fost pregătit de serviciile speciale ucrainene (SBU), iar scopul acestui atac terorist a fost distrugerea unei infrastructuri civile de mari dimensiuni, importantă pentru Federația Rusă, în special în Crimeea", a declarat Bastrykin, potrivit site-ului Kremlinului. 

Traseul camionului-bombă de pe podul Kerci

Bloggerul militar rus Alexander Kots susține că "în operațiunea de pe podul din Crimeea au fost implicate două vehicule grele. Schema de livrare a fost următoarea.

Pe acelaşi subiect

Marfa - 22 de paleți cu role de plastic, câte 9 role fiecare (un palet cântărește aproximativ o tonă) - a sosit pe mare în portul georgian Poti din Bulgaria. Clientul era cetățean ucrainean. Apoi a fost încărcată într-un camion cu numere străine, iar șoferul a comunicat în tot acest timp cu clientul prin WhatsApp.

De la Poti, camionul s-a îndreptat spre Armenia, unde încărcătura a fost descărcată conform regulilor Uniunii Vamale. Apoi mașina a intrat din nou în Georgia și apoi, pe teritoriul Federației Ruse prin punctul de control Upper Lars - cel prin care unii ruși fug din mobilizare în Georgia. Punctul final a fost orașul Armavir, unde paleții au fost reîncărcați într-un alt camion, care a plecat spre Crimeea".

Potrivit lui Kots, "materialul explozibil au fost "plantat" în role de plastic. Mai mult, nu era vizibil în urma scanărilor". Bloggerul militar rus susține că "încărcătura explozivă a fost montată în Bulgaria. Aceasta înseamnă că, pe lângă Ucraina, la organizarea acestui atac terorist ar fi participat și serviciile speciale străine".

Explozia de pe podul Kerci nu a fost revendicată de ucraineni

Un camion a explodat pe podul Crimeea - cunoscut şi ca podul Kerci - sâmbătă dimineaţă, provocând incendierea mai multor rezervoare de combustibil ale unui tren. Trei persoane au murit în explozie, iar porţiuni ale podului rutier către peninsulă s-au prăbuşit. Traficul feroviar şi auto de peste Podul Crimeei a fost restabilit, precizează TASS.

Rusia a lansat luni atacuri cu rachete cu rază lungă de acţiune împotriva infrastructurii energetice, militare şi de comunicaţii a Ucrainei, ca răzbunare pentru atacul care a vizat podul Kerci, conform The Guardian.

Vorbind la o şedinţă a Consiliului de Securitate, Vladimir Putin a declarat: ”Dacă actele de terorism continuă împotriva Rusiei, vom răspunde într-un mod foarte dur. Răspunsurile vor fi de aceeaşi amploare ca şi ameninţările la adresa Rusiei. Nimeni nu ar trebui să aibă îndoieli în privinţa asta”.

Experţii ruşi spun că explozia de pe pod ar fi fost provocată de un camion roşu încărcat cu explozibil. Pe de altă parte, specialişti militari citaţi de BBC pun însă la îndoială versiunea anchetatorilor ruşi. Potrivit acestora o dronă maritimă detonată sub pod, ar fi putut să fie cauza exploziei. 

Explozia de pe podul Kerci nu a fost revendicată oficial de Ucraina. Totodată, ppurtătorul de cuvânt al Kremlinului a exclus, cel puţin pentru moment, că s-ar avea în vedere folosirea armelor nucleare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Camionul bombă care a explodat pe podul din Crimeea ar fi fost pregătit în Bulgaria, susțin rușii. Pe unde ar fi intrat în Rusia și ce avea la bord