Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video "Am crezut că o să murim. Ploua cu bombe". Mărturii cutremurătoare ale oamenilor care au trăit infernul

A zecea zi de război începuse cu o urma de seperanţă pentru civili. Rusia şi Ucraina anunţaseră primul armistiţiu de la izbucnirea conflictului şi deschiderea coridoarelor umanitare care să permită evacuarea oamenilor din oraşele asediate Mariupol şi Volnovaka. Dar pacea a fost de scurtă durată. Autorităţile din Mariupol au anunţat că atacurile nu au luat sfârşit decât la nivel declarativ. Între timp, Preşedintele Zelenski cere europenilor - să iasă în stradă ca să sprijine Ucraina si cere NATO o zona de excludere aeriana deasupra Ucrainei, iar presedintele Vladimir Putin a transmis Occidentului că sancţiunile împotriva ţării sale echivalează cu o declaraţie de război a occidentaliilor. 

de Redactia Observator

la 05.03.2022 , 20:29

Sunt imagini surprinse peste noapte, în Chernihiv. La 150 de kilometri de capitală, oraşul cu 285 de mii locuitori este sub asalt de o săptămână. Cartiere întregi au fost distruse. 

Refugiată: Putin tocmai ne-a bombardat casa! Acolo este craterul. Asta e dovada că Putin bombardează femei nevinovate, copii şi bătrâni. 

Valya a fost rănită chiar în timpul acestui bombardament. Ieri, împreună cu iubitul ei, Michael, a ajuns la Sighet după o săptămână de coşmar. Nu ştiu când sau dacă se vor mai întoarce.

Vezi și

Michael, iubitul rănitei: Găteam, în bucătărie şi o bombă a căzut la 30 de metri distanţă de casa noastră. Toate geamurile, toate uşile au explodat. Am plecat acasă la nişte prieteni. Acolo erau tancuri. Am crezut că o să murim. Apoi am mers acasă la părinţii soţiei, ploua cu bombe. 

Pe acelaşi subiect

Luaţi în ţintă, la porţile Kievului, aceşti jurnalişti britanici se apără cum pot. Se adăpostesc şi speră ca atacatorii să îi lase în pace dacă află că sunt reporteri. Rafalele continuă însă. Iar unul dintre ei este rănit în spate. 

Capitala este principala ţintă a Moscovei. Dar nu singura. Ofensiva continuă în sud. Ruşii se apropie acum de Yuzhnoukrainsk, a doua centrală nucleară ca mărime din Ucraina. Scopul este clar: să controleze sistemul energetic în toată ţara după ce ieri au ocupat şi Zaporojie. 

92% din forţele mobilizate de Rusia în vederea ofensivei au intrat deja în Ucraina. Dar ţara rezistă. Aceste imagini sunt de la un centru de recrutare din Zaporojie. 

Ministrul apărării a anunţat pe twitter ca peste 66 de mii de bărbaţi s-au întors în ţară ca să se înroleze. Pacea este, încă, departe, în ciuda unor încercări timide de a ajunge la ea. 

Rusia a anunţat de dimineaţă un armistiţiu de 7 ore care vizează oraşele Volnovaka şi Mariupol. 

În intervalul 9 - 16, ora locală, 200 de mii de oameni ar fi putut fugi de calea bombelor, iar transporturile de medicamente ar fi putut intra fără să fie ţinta rachetelor. Dar, la Mariupol, armistiţiul a fost pus pe pauză imediat ce a intrat în vigoare. Ruşii ar fi cei care l-au încălcat, potrivit viceprimarului oraşului.

Volodimir Zelensky, preşedintele Ucrainei: Coridoarele umanitare trebuie să funcţioneze azi în Mariupol şi Volnovaha. Pentru a salva oameni, femei, copii, bătrâni. Facem tot ce ţine de noi ca acest armistiţiu să funcţioneze.

Ziua 10: Ziua în care armistiţiul a fost încălcat

Ca să nu agraveze conflictul, NATO a evitat să impună interdicţie totală de zbor în Ucraina spre nemulţumirea preşedintelui Zelensky.

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: Orice mişcare în această direcţie va fi privită ca o participare la conflictul armat pentru că indiferent de unde este impusă va pune în pericol trupele noastre. 

Armistiţiul a fost obţinut după două întâlniri între delegaţiile Ucrainei şi Rusiei. O a treia rundă de negocieri urmează în câteva ore. 

Mâine, şi preşedintele turc Recep Erdogan va încerca să medieze pacea într-o convorbire telefonică cu Vladimir Putin. Şi săptămâna viitoare va fi una încărcată la nivel diplomatic. 

Kamala Harris va ajunge la Bucureşti în cadrul unui miniturneu în Europa. În perioada 9 - 11 martie, vicepreşedintele american va vizita Polonia şi România.

Klaus Iohannis, președintele României: Nu credem că se va extinde conflictul. Pe de altă parte ne este foarte clar că aici avem un agresor care este Rusia și noi trebuie să facem tot ce trebuie pentru a ne proteja și a asigura o defensivă pentru statele noastre. În acest sens este de dorit și destul de probabil să vină forțe din NATO mai aproape de flancul estic.

Mâine, preşedintele Klaus Iohannis şi ministrul apărării franceze, Florence Parly, vor vizita Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu. 250 din cei o mie de militari trimişi de Franţa au ajuns marți aici.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » "Am crezut că o să murim. Ploua cu bombe". Mărturii cutremurătoare ale oamenilor care au trăit infernul