Antena Meniu Search
x

20 iulie, TRADIȚII și OBICEIURI de Sfântul ILIE. De ce anume trebuie neapărat să te ferești în această zi sfântă

În a douăzecea zi a lunii iulie, românii îl prăznuiesc pe Sfântul Ilie

În a douăzecea zi a lunii iulie, românii îl prăznuiesc pe Sfântul Ilie

În ajunul acestei zile, fetele se duceau noaptea pe ogoarele semănate cu cânepă, se dezbrăcau şi, goale, se tăvăleau prin cultură, apoi se îmbrăcau şi se întorceau acasă.

Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul a fost fiul lui Sovac, un preot al Legii Vechi, care locuia în cetatea Tesve din Galaad (Israel). De la această cetate provine numele de Tesviteanul al proorocului.

În această zi nu se lucrează de teama pagubelor (trăznete, ploaie, grindină) și se duc faguri şi mere la biserică spre binecuvântare şi se împart de pomană.

Sfântul Ilie este ocrotitorul recoltelor: în această zi ogoarele se stropesc cu agheasmă pentru ca ele să aducă rod bogat în anul următor. Tot acum se culege şi se sfinţeşte la biserică busuiocul. În ziua praznicului, gospodarii consumă fructe proaspete, cu excepţia merelor văratice. Tradiţia spune că, oricine respectă acest obicei, va fi sănătos tot anul

Tradiţia spune că, până în ziua praznicului, pentru a nu-l supăra pe Prooroc, nu se mănâncă mere, fructele preferate ale Sfântului Ilie. Abia după ce se sfinţesc la biserică, credincioşii împart mere copiilor, prietenilor, rudelor şi săracilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Inedit » 20 iulie, TRADIȚII și OBICEIURI de Sfântul ILIE. De ce anume trebuie neapărat să te ferești în această zi sfântă