Antena Meniu Search
x

Curs valutar

20 iulie, TRADIȚII și OBICEIURI de Sfântul ILIE. De ce anume trebuie neapărat să te ferești în această zi sfântă

În a douăzecea zi a lunii iulie, românii îl prăznuiesc pe Sfântul Ilie

de Redactia Observator

la 19.07.2015 , 17:57

În a douăzecea zi a lunii iulie, românii îl prăznuiesc pe Sfântul Ilie

În ajunul acestei zile, fetele se duceau noaptea pe ogoarele semănate cu cânepă, se dezbrăcau şi, goale, se tăvăleau prin cultură, apoi se îmbrăcau şi se întorceau acasă.

Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul a fost fiul lui Sovac, un preot al Legii Vechi, care locuia în cetatea Tesve din Galaad (Israel). De la această cetate provine numele de Tesviteanul al proorocului.

Articolul continuă după reclamă

În această zi nu se lucrează de teama pagubelor (trăznete, ploaie, grindină) și se duc faguri şi mere la biserică spre binecuvântare şi se împart de pomană.

Sfântul Ilie este ocrotitorul recoltelor: în această zi ogoarele se stropesc cu agheasmă pentru ca ele să aducă rod bogat în anul următor. Tot acum se culege şi se sfinţeşte la biserică busuiocul. În ziua praznicului, gospodarii consumă fructe proaspete, cu excepţia merelor văratice. Tradiţia spune că, oricine respectă acest obicei, va fi sănătos tot anul

Tradiţia spune că, până în ziua praznicului, pentru a nu-l supăra pe Prooroc, nu se mănâncă mere, fructele preferate ale Sfântului Ilie. Abia după ce se sfinţesc la biserică, credincioşii împart mere copiilor, prietenilor, rudelor şi săracilor.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi fost vreodată victima unei înşelătorii pe WhatsApp?
Observator » Inedit » 20 iulie, TRADIȚII și OBICEIURI de Sfântul ILIE. De ce anume trebuie neapărat să te ferești în această zi sfântă