Video A înflorit laleaua pestriţă, "minunea" care mai creşte în doar câteva zone din România. Oamenii vin de la distanţe mari să o vadă
Primăvara de săptămâna trecută a înflorit şi cele mai rare flori. Într-o pădure din Gorj, laleaua pestriţă a colorat un tablou unic. Este o floare pe cale de dispariţie, aşa că turiştii sunt sfătuiţi să nu o rupă. Sunt doar câteva zone sălbatice din România unde mai creşte acest soi.
Cât vezi cu ochii, pe aproape 200 de hectare, e totul mov în pădure. A înflorit laleaua pestriță, o floare rară, pe cale de dispariție. A fost grăbită de temperaturile ridicate din luna februarie.
A înflorit lalaeaua pestriţă
"Lalaua pestriţă a înflorit cu aproape trei săptămâni mai devreme faţă de alţi ani. Nu creşte mai mult de 20 de cm şi rămâne înflorită aproximativ două săptămâni", transmite Diana Speretoiu, reporter Observator.
Romică Prodea a fost pădurar timp de peste 40 de ani. Și acum, după ce a ieșit la pensie, patrulează prin pădure când înflorește laleaua. Alături de câțiva săteni care fac voluntariat, e ghid de ocazie pentru turiștii care vin să admire floarea.
"Avem mulţi vizitatori în timpul săptămânii, iar în weekend extraordinar de mulţi. Au înţeles că este o floare protejată, nu se rupe", spune Romică Prodea, padurar pensionar. "Vine foarte multă lume, nu numai din judeţul Gorj, ci şi din judeţele limitrofe şi chiar mai departe. Au venit din Timişoara, chiar Braşov. Veneau din zona Petroşani, din zona Vâlcii", adaugă un localnic, voluntar.
"Chiar este o bogăţie a naturii şi merită văzut de cât mai mulţi vizitatori. Este o zonă protejată şi nu trebuie luată acasă că nu rezistă, ci lăsată în mediul ei că merită văzută aici în permanenţă", spune Silviu Militaru, pădurar. Laleaua pestriţă, cunoscută și ca floarea de șah datorita petalelor sale, mai înflorește și în alte zone sălbatice din țară, dar pe suprafețe mai reduse.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰