Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cât costă să plantezi o magnolie în propria curte. Durează 15 ani ca arborele să ajungă la maturitate

Oraşele prind culoare! La Timişoara au înflorit cireşii japonezi şi sunt o frumuseţe. Iar magnoliile înveselesc Bucureştiul. Florile exotice au şi o hartă a lor, ca să le găsim mai uşor. Până acum, figurează la peste 1.000 de adrese.

de Ana Grigore

la 10.03.2024 , 20:02

Magnolii roz, albe şi galbene dau de veste bucureştenilor că a venit primăvara şi îi fac să încetinească pasul ca să admire bobocii. Florile exotice au schimbat faţa oraşului, dispoziţia localnicilor şi au devenit vedete pe Instagram. 

"Harta magnoliilor" din Bucureşti

Cine alege să ia Bucureştiul la pas, cu siguranţă va avea şansa să admire zeci de magnolii. Bucureştenilor le vine în ajutor şi o hartă online. Harta Magnoliilor a fost creată de către Diana Robu în anul 2020  şi a pornit de la 20 de pinuri. 

Vezi și

"Harta împlineşte patru ani. A început cumva după pandemie sau în anul cu pandemia, ca un instrument care să mă ajute pe mine, personal, să mă orientez mai uşor. Ce s-a întâmplat cu harta în cei patru ani e absolut copleşitor", spune Diana Robu, creatoarea Hărţii cu magnolii.

Pe acelaşi subiect

Acum, numără peste 1.000 de puncte unde se găsesc frumoasele flori. Zona cu cele mai multe magnolii din Bucureşti este în Sectorul 3, pe străzile Levănţica, Cerceluş şi Diligenţei. Aici, aproape în fiecare curte există câte un astfel de arbore. Capitala se mândreşte şi cu o magnolie veterană, are peste 100 de ani şi se se află pe strada Dragoş Vodă.

Cât costă un puiet de magnolie

"Magnoliile sunt florile unuia dintre cei mai vechi arbori de de pamânt, care pot ajunge până la 30 de metri înălţime. Cine vrea să aibă o astfel de floare în propria curte trebuie să plătească între 65 şi 1.600 de lei pentru un arbore mic. Însă pentru a ajunge la o astfel de dimensiune, trebuie să aşteptaţi aproximativ 15 ani", spune Ana Grigore, reporter Observator. 

Și în parcul Palatului Baroc din Oradea, fenomenul începe să atragă foarte mulţi vizitatori. În spaţiul verde, recent amenajat, există şi magnolii care au peste 100 de ani. Nu e de mirare că în perioada aceasta parcul a devenit locul preferat pentru pasionaţii de fotografie, mai ales că magnoliile rămân înflorite doar două săptămâni. 

"Magnoliile se văd foarte bine, sunt colorate, adaugă un contrast împreuna cu acest parc", spune Patrick Pop, fotograf.

Şi Timişoara e roz în aceste zile, însă a fost colorată de... cireşi. Aleea de pe Malul Begăi s-a transformat într-un colț de Rai. Chiar dacă seamănă izbitor cu cireșii care au transformat parcurile din Washington sau Japonia în puncte de atracţie turistică, pomii din Timișoara au origini autohtone, însă asemănarea este izbitoare. 

Ana Grigore Like

Mereu am fost curioasă să aflu ce se întâmplă în jurul meu, să cunosc oameni și povești. Meseria aceasta mă caracterizează cel mai bine și cred că ea m-a ales pe mine înainte ca eu să o aleg pe ea.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Inedit » Cât costă să plantezi o magnolie în propria curte. Durează 15 ani ca arborele să ajungă la maturitate