Antena Meniu Search
x

Academia de Științe Medicale derulează trei proiecte majore pe dotare, instruire și transplant

Radu Deac, vicepreședintele Academiei de Științe Medicale, a declarat vineri că la nivel național se derulează trei proiecte cu un impact major asupra sănătății populației, pe partea de dotare cu angiografe, pe instruirea personalului și pe impulsionarea activității de transplant de organe.

 Radu Deac, vicepreședintele Academiei de Științe Medicale, a declarat vineri că la nivel național se derulează trei proiecte cu un impact major asupra sănătății populației, pe partea de dotare cu angiografe, pe instruirea personalului și pe impulsionarea activității de transplant de organe.

Potrivit profesorului Deac, cele trei proiecte majore implică foarte multe fonduri europene, iar valoarea cea mai mare o are cel de dotare a 17 centre medicale cu angiografe.

'E un proiect de angiografie, cu 25 de milioane de euro, în care vor fi implicate 17 centre, care vor fi dotate cu aceste aparate, pentru a ridica nivelul de performanță și a duce performanța în diagnosticul și tratamentul bolilor cardiovasculare către populație. Este, de fapt, o salbă de centre, începând cu Constanța, Buzău, Iași, Suceava, Târgu Mureș, Brașov, Cluj, Timișoara, Arad și Craiova. Am insistat pentru că este într-adevăr o cercetare foarte importantă', a arătat prof. dr. Radu Deac.

Al doilea proiect despre care a vorbit de dr. Radu Deac este cel aflat în derulare la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, 'Competitivitate pentru inima copiilor: cardiologie și chirurgie cardiovasculară pediatrică — CORDISPED', beneficiari fiind IUBCvT Târgu Mureș și UMF Cluj-Napoca, în cadrul căruia vineri a fost lansată campania 'Adoptă o inimă de copil!"

Al treilea, Dezvoltarea Competențelor în Transplant, în cadrul căruia vor beneficia de pregătire peste 1.000 de persoane, în transplantul renal, cardiac, tisular, de celule stem etc.

'Fiind director al Agenției Naționale de Transplant, trebuie să vă spun că proiectul de instruire în transplant implică peste 1.000 de cursanți și formatori care vor răspândi la nivelul țării practica modernă în acest domeniu. Prin acțiunile Agenției Naționale de Transplant, în special prin numirea coordonatorilor de transplant în fiecare spital județean important, care să depisteze potențialii donatori și să devină donatori reali, această activitate a crescut enorm, iar progresele sunt foarte mari. A crescut numărul de donatori. Anii trecuți, eram o pată albă pe harta Europei, iar acum suntem pe primele locuri la numărul de donatori, deci au trecut bine de 130 pe an. În viitorul apropiat, vor fi cu siguranță mai mulți, ceea ce a impulsionat activitatea de transplant hepatic, au trecut de 122 de transplante anul trecut. Sunt sute de transplante renale și au fost inițiate transplantele de pancreas, de țesuturi, piele, cornee, oase, ligamente, tendoane, deci toate aceste activități s-au dezvoltat în ultimul timp, cu sprijinul Ministerului Sănătății, cu programul finanțat de Minister și de CAS, pentru a exista o bază materială solidă pentru activitatea de transplant', a subliniat dr. Radu Deac.

Sursa: AGERPRES

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Inedit » Academia de Științe Medicale derulează trei proiecte majore pe dotare, instruire și transplant