UIMITOR! Toate bibliile din lume sunt la noi în ţară! Una dintre ele are 4 milimetri!
O expoziție dedicată Bibliei, care cuprinde 150 de asemenea cărți publicate în toată lumea, printre care și unele în miniatură, cu latura de numai câțiva milimetri, este deschisă la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.
O expoziție dedicată Bibliei, care cuprinde 150 de asemenea cărți publicate în toată lumea, printre care și unele în miniatură, cu latura de numai câțiva milimetri, este deschisă la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.
'De la Capul Nord până la Capul Bunei Speranțe, în Africa, în Europa aproape în toate țările am fost, în Australia. Și din toate țările am cumpărat câte o biblie. Cea mai veche pe care o am în colecție este o Biblie din 1701, în limba germană, tradusă de Martin Luther. Este originală. Facsimile mai multe am, și în română sau maghiară. Dar cele mai interesante sunt bibliile în miniatură', a declarat Florin Stoica, colecționarul care a inițiat această expoziție.
El a explicat că una dintre bibliile în miniatură este tipărită pe o bucățică pătrată de titan care are latura de numai 4 milimetri. Nanobiblia conține Noul și Vechiul Testament, respectiv 956 de pagini. Pe micuța suprafață sunt inscripționate nu mai puțin de 748.000 de cuvinte care nu pot fi citite decât la microscop.
'Într-un milimetru există o mie de liniuțe care nu se ating. Asta este cea mai mică biblie, am și certificat pentru ea. Nu poate fi citită decât la un microscop special', a mai spus Stoica.
Un alt avantaj al acestei mici biblii tipărite pe titan, care este montată pe o cruciuliță de aur, este aceea că rezistă până la o temperatură de o mie de grade.
Colecția cuprinde și alte biblii în miniatură, dintre care una cu laturile de 3, respectiv 4 centimetri, care cuprinde 1245 de pagini. Mai multe exemplare asemănătoare au fost transportate de astronautul Edgar Mitchell pe Lună. Și pentru această biblie micuță este necesară utilizarea unui microscop, raportul față de original fiind de 1:48.400.
În expoziție poate fi văzut și un exemplar al bibliei traduse de Martin Luther în germană, care este veche de peste 300 de ani, dar și biblii în limba română, maghiară, engleză, precum și alte limbi, care au fost tipărite în diferite țări ale lumii.
Expoziția intitulată 'Cartea care poate schimba lumea' este deschisă până în data de 21 noiembrie.
Sursa: agerpres.ro
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰