Antena Meniu Search
x

Conace salvate din ruine, lecție de turism de la Prinţul Charles

În timp ce România îşi lasă conacele în paragină, fundaţia Prinţului Charles ne dă o adevărată lecţie despre cum poate fi readusă la viaţă o astfel de comoară. Şi despre cum clădirile istorice pot să salveze o întreagă zonă, uitată de turişti. Cel mai frumos exemplu vine din Sibiu.

de Redactia Observator

la 27.05.2019, 21:45

Vezi și

În timp ce România îşi lasă conacele în paragină, fundaţia Prinţului Charles ne dă o adevărată lecţie despre cum poate fi readusă la viaţă o astfel de comoară. Şi despre cum clădirile istorice pot să salveze o întreagă zonă, uitată de turişti. Cel mai frumos exemplu vine din Sibiu, unde un conac medieval înconjurat de peisaje unice atrage acum oaspeţi din toată lumea. Odată cu el, şi-au recăpătat strălucirea de odinioară şi două sate.

Atunci când Fundaţia Mihai Eminescu Trust a cumpărat conacul, era în această stare şi localnicii ne-au rugat să salvăm acest conac care a aparţinut familiei Apafi. 

O săptămână la conacul familiei Apafi costă 2.000 de euro

Astăzi, conacul care datează încă din secolul 17 este principala atracţie din satul Mălâncrav, situat într-un decor de poveste, la aproape 100 de kilometri de Sibiu. 

Situat deasupra satului, lângă livada de meri şi biserică, conacul a aparţinut familiei nobile maghiare Apafi.

În 2000, Fundaţia Prinţului Charles l-a preluat, l-a renovat şi l-a inclus în circuitul turistic, transformându-l în casă de oaspeţi.

Totul a fost refăcut şi amenajat după fotografii vechi aduse chiar de localnici, cu materiale naturale şi motive tradiţionale.

Vestea i s-a dus repede, iar turiştii au început să se înmulţească. Plătesc 2.000 de euro pentru o săptămână întreagă sau 65 de euro de persoană pe noapte. 

Alma Vii, un alt sat transilvănean restaurat de Fundaţia Prinţului Charles

O turistă spune că "ne place peisajul extraordinar, ozonul şi liniştea emanată de această localitate. Ne-a încărcat bateriile"

O turistă din Canada spune că "e frumos. Nici nu pot găsi cuvintele să-l descriu. Suntem pentru prima dată în România şi este un loc neexplorat în lume".

În Mălâncrav, fundaţia Prinţului Charles a renovat biserica, faţadele a 75 de case şi a deschis o fabrică de suc ecologic de mere. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Un alt sat transilvănean care s-a schimbat la faţă graţie Prinţului Charles este Alma Vii. Într-un singur an, de la niciun turist, satul aflat pe Valea Hârtibaciului a fost vizitat de 3.000 de oameni. Sunt atraşi de aspectul medieval al bisericii fortificate, dar şi de mirosul îmbietor din cetate.

Despre Alma Vii se spune că ar fi al doilea Viscri al României. Aici, Fundatia deţine două case de oaspeţi unde turişti din America şi chiar Australia vin să experimenteze viaţa autentică de la ţară, pentru numai 30 de euro. România are aproape 1.300 de castele şi conace, dar peste jumătate dintre ele zac în paragină. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Inedit » Conace salvate din ruine, lecție de turism de la Prinţul Charles