Antena Meniu Search
x

Video Cum a ajuns o capelă mortuară să fie desemnată cea mai frumoasă clădire rurală din Cluj. Abia inaugurată, a costat 120.000 de euro

De multe ori, din suferinţă se nasc adevărate opere de artă. O capelă mortuară din Cluj, de exemplu, a fost desemnată cea mai frumoasă clădire rurală din judeţ, în cadrul Bienalei de Arhitectură Transilvania. Capela întruneşte exact acele elemente apreciate de arhitecţi şi public deopotrivă în realizarea oricărei construcţii.

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 07.11.2023, 21:11

Vezi și

Capela mortuară din Mănășturel a fost dată în folosinţă toamna aceasta. Nici bine nu a fost inaugurată, că a şi fost premiată.  

Clădirea anului: capela mortuară

"Imaginea capelei este una discretă şi simplă, care nu iese în evidenţă faţă de alte clădiri din sat, dar s-a ţinut cont şi de câteva detalii tradiţionale, cum sunt aceste elemente, de exemplu. Pentru intimitatea celor care participă la înmormântare, intrarea nu se face dinspre stradă, ci din curte, folosind acest pridvor generos, care, în zilele însorite, ţine şi umbră", arată Alex Prunean, reporter Observator.

Proiectul a fost desemnat clădirea anului în comunitatea rurală. 

Pe acelaşi subiect

"Cumva încercăm să ne uităm la context, nu neapărat să facem spectacol. O imagine destul de reţinută, discretă, felul în care ea se vede aşa, de la distanţă, de la marginea satului, mi se pare că spune multe. Adică nu intră în competiţie cu silueta satului. Lucrurile rămân destul de aşezate, biserica e cea care domină locul, e principalul punct de întâlnire din sat", explică Mihai Racu, arhitect.

Localnicii din Mănășturel apreciază mai puţin designul şi mai mult utlitatea. Până acum, erau nevoiţi să ţină priveghiurile acasă sau la capela dintr-un alt sat aflat la trei kilometri distanţă.

"Este foarte utilă, pentru că mortul care va fi nu mai trebuie scos prin sat. El de aici direct se duce la cimitir, ca să nu încurce nici circulaţia. E foarte, foarte frumoasă. Are un aspect foarte frumos. E perfect făcută!", crede un bărbat.

"Capela are un perete de sticlă destul de mare, care se poate deschide şi, dacă vremea e bună, interiorul să comunice foarte bine cu exteriorul", adaugă Mihai Racu, arhitect.

Capela a costat 120.000 de euro

Capela a costat 120.000 de euro şi poate fi folosită de toate familiile din sat indiferent de confesiunea religioasă. Taxa pe care o plătesc oamenii este de 175 lei pentru toate cele trei zile de priveghi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Inedit » Cum a ajuns o capelă mortuară să fie desemnată cea mai frumoasă clădire rurală din Cluj. Abia inaugurată, a costat 120.000 de euro